Sunteti aici :: Nutritie » CAPCANE LA ALEGEREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
CAPCANE LA ALEGEREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
Piata suplimentelor nutritive este intr-o continua crestere. Pe zi ce trece apar tot mai multe produse, care mai de care laudandu-se cu efecte spectaculoase atat in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, cat si in eliminarea grasimii, ca sa nu mai amintim suplimentele dedicate prevenirii sau tratarii diverselor afectiuni. Din pacate exista putini oameni care sa cunoasca suficient de bine piata de suplimente, astfel incat sa poata face o recomandare bazata pe dovezi stiintifice si nu pe idei culese de ici si colo, unele dintre ele subtil inoculate de catre producatori.
Acest articol doreste sa va atraga atentia asupra unor aspecte la care trebuie sa fiti atenti cand cumparati suplimente si nu are intentia sa loveasca in nimeni sau sa arate cu degetul pe cineva anume.
Principala capcana in achizitionarea unui produs este sa dati mai multi bani decat face, cumparand de fapt ceva ce este scris doar pe eticheta, dar de fapt nu exista pe cutie, sau exista dar in cantitati mai mici. Firmele serioase isi respecta clientii si nu se joaca cu gramajele sau cu compozitia. Singura cale de a verifica aceste aspecte este testarea la un laborator independent, insa testele sunt destul de scumpe.
O alta capcana este comercializarea unor suplimente ale caror efecte sunt exagerate. Unii producatori vand substante care nu au nici un efect, insa isi sustin punctul de vedere prin studii nevalidate sau incomplete, care nu merita sa fie luate in seama. Din aceasta categorie fac parte studiile care arata ca borul ar avea un efect in ceea ce priveste amplificarea secretiei de testosteron la barbati, cand de fapt exista studii mult mai serioase ce dovedesc faptul ca acest compus mineral nu are nici un efect asupra testosteronului. Un producator a incercat sa convinga publicul ca asocierea acidului alfa lipoic cu creatina ar conduce la cresterea absorbtiei acesteia, dar nu a putut fi dovedita nici o legatura intre cele doua substante.
O tehnica a unora dintre producatori este exagerarea voita a efectelor unora dintre suplimente, mergand pe ideea ca vor vinde suficient de mult pana in momentul cand organismele de control vor lua masuri legale pentru a le interzice comercializarea produselor sau modificarea reclamei mincinoase.
Pentru sportivii de performanta trebuie verificate si alte aspecte: o substanta chiar daca este legal la vanzare, poate sa fie interzisa in anumite ramuri sportive. De exemplu, guarana contine cofeina, ma huang contine efedrina, androstenediona poate sa pozitiveze testele pentru nandrolon si asa mai departe.
Un alt truc utilizat de producatori este folosirea pe etichete a unor termeni prea tehnici, pe care multi nu ii inteleg. Spre exemplu, o companie vindea un produs in care era prezentat ca ingredient activ metoxi-isoflavona, dar nu se spunea nimic, aparent, despre continutul in creatina. Totusi undeva mai jos se gasea scris "N-metil-N-guanilglicina", denumirea chimica a creatinei. Care ar fi scopul mascarii prezentei creatinei? Poate faptul ca metoxi-isoflavona nu are acele efecte spectaculoase cu care se lauda producatorul, si ca de fapt contribuia mult efectul creatinei. Aceasta este o dovada de manipulare a cumparatorilor.
Cum ne putem apara in fata unor astfel de probleme? Eu cred ca singura solutie viabila este documentarea permanenta din surse demne de incredere, astfel incat sa fim pregatiti sa nu inghitim (la propriu si la figurat) orice ni se spune.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 52352 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii