Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BIOLOGIA OBEZITATII
SEROTONINA SI REGIMUL DE SLABIRE
VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT
ATACUL DE PANICA
CSID - Obiceiuri nasanatoase care iti mananca ani din viata


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CIORBA DE VACUTA
Mass 20 (Scitec) - produs pentru crestere in greutate
5 MITURI DESPRE DIETA
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Adductia picioarelor la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Totul despre DIETA NORDICA Fierbinte
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE

ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE


ALIMENTATIA_CORECTA__9567.jpgIn zilele friguroase, alimentatia echilibrata ne ajuta sa ne pastram imunitatea crescuta pentru a functiona normal si pentru a fi plini de vitalitate. Alimentele sunt cele care furnizeaza organismului energia de care avem nevoie pentru a ne mentine in forma pe toata perioada sezonului rece. De aceea, este important sa stii care sunt acele alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta zilnica si de care sa te feresti.

Surse bune de energie: cereale integrale, leguminoase si fructe

Iarna, nevoia de energie este crescuta, motiv pentru care se recomanda consumul de glucide, provenite din cereale integrale, orez brun, paste fainoase integrale, leguminoase (mazare, fasole boabe, linte, soia, naut), fructe si legume care asigura in dieta fibre, vitamine si minerale, dar si fitonutrienti, substante necesare pentru buna functionare a organismului.
De asemenea, cerealele, legumele si fructele reprezinta o sursa importanta de fibre care ajuta in procesul de digestie si incetinesc absorbtia zaharului, grasimilor si anumitor substante toxice din alimente. Cantitatea recomandata este de aproximativ 30-40g/zi si se adauga treptat in dieta.
Pe de alta parte, specialistii sustin ca este de preferat sa se evite consumul de produse rafinate, pentru ca acestea ofera energie doar pe termen scurt. In plus, in cazul in care sunt consumate pe termen lung, pot determina surplus ponderal sau chiar perturbari metabolice.

Lipidele au rol metabolic activ

Pe langa faptul ca sunt cea mai concentrata sursa de energie, lipidele au si rol metabolic activ, fiind implicate in absorbtia anumitor vitamine sau fitonutrienti. 1 gram de lipide furnizeaza prin ardere aproximativ 9 kilocalorii, iar aportul optim zilnic trebuie sa ajunga pana la 30% din calorii.
O dieta variata include in cursul unei zile grasimi monosaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in ulei de masline, nuci si seminte), grasimi polinesaturate (1/3 din ratia lipidica, prezente in acizi grasi de tip omega-6 si omega 3, cum ar fi diverse uleiuri si pestele de tip oceanic) si grasimi saturate (1/3 din ratia lipidic, astfel incat aportul de colesterol sa nu depaseasca 300 mg/zi, prezente in produsele animale, lactate si derivate din lapte, galbenus de ou, produse din carne).

Atentie insa, nu sunt recomandate prajelile, excesul de uleiuri inalt procesate sau grasimile de tip trans prezente in margarinele industriale si in produsele de cofetarie si patiserie cu rol pronuntat aterogen.

Fructele oleaginoase, o sursa buna de proteine

Proteinele au rol structural si sunt vitale constituirii celulare, hormonilor, enzimelor si anticorpilor. Din punct de vedere energetic, 1 gram de proteine reprezinta 4 kilocalorii, iar aportul zilnic este de 0,8-1 gram pentru fiecare kilogram din greutatea corporala. Oamenii de specialitate ne atentioneaza ca fara o cantitate adecvata de proteine la fiecare masa, nu putem functiona normal, devenim apatici, obositi si deprimati. Pe de alta parte, excesul de proteine din alimentatie poate deveni toxic, in special la nivel hepatic si renal.

Proteinele animale sunt cele care au un continut optim de aminoacizi esentiali. Acestea se regasesc in carnea slaba (pui, curcan, peste sau fructe de mare), oua (in principal albusul) si in lactatele partial degresate.
In cazul persoanelor care nu pot consuma produse lactate, se recomanda bauturile de soia imbogatite cu calciu si vitamina D, iar pentru vegetarieni, surse bune de proteine sunt: leguminoasele, fructele oleaginoase, semintele si anumite cereale.

Cu toate acestea, este indicat sa se tina cont de faptul ca anumite alimente nu sunt tolerate de toate persoanele. In general, intoleranta alimentara se manifesta prin simptome digestive, oboseala, comportament agresiv, anxietate sau migrene. Conform statisticilor York Test Romania, una din doua persoane cu intoleranta alimentara se plang de balonare si discomfort abdominal. Majoritatea intolerantelor alimentare se dezvolta ca o reactie adversa la proteina continuta in anumite alimente pe care le consumam frecvent. De asemenea, sensibilitatea la alimente poate decurge si din deficiente enzimatice cum ar fi intoleranta la lactoza sau din reactii la aditivi alimentari, pesticide sau alimente modificate genetic.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 39638 ori.



Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Gustari de luat la drum

28 August 2023

Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.

Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.

Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...


MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
MASA DUPA ANTRENAMENT
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii