Sunteti aici :: Sanatate » 5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA
5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA
Este normal sa te preocupe sanatatea ta si a familiei tale, insa de cele mai multe ori tocmai la intrebarile aparent banale nu ai un raspuns clar. Iata cateva dintre aceste intrebari, care sper sa iti ofere informatiile necesare.
1. Cum calculez greutatea ideala?
Surplusul de greutate nu poate aduce decat probleme: hipertensiune, boli cardiovasculare, infertilitate feminina, artroza, diabet sau cancer. Asa ca, este esential sa stii ce greutate este normal sa ai si ce limita nu trebuie sa depasesti pentru a fi sanatos.
Trebuie sa afli indicele de masa corporala ( IMC ), adica, raportul dintre greutatea ta actuala in kilograme si inaltimea la patrat, in metri. De exemplu, daca ai o inaltime de 1,70 m si o greutate de 55 kg, inseamna ca ai un IMC de 19.03, care se incadreaza in valorile normale.
Limitele IMC : 18,5 - 24,9 = valori normale
25 - 29,9 = supraponderabilitate
30 - 34,9 = obezitate clasa I
35 - 39,9 = obezitate clasa II
peste 40 = obezitate clasa III.
Mai mult decat atat, persoanele cu silueta in forma de mar ( care acumuleaza grasime pe abdomen ), sunt mai expuse riscului de a suferi anumite complicatii decat persoanele cu silueta in forma de para ( care acumuleaza grasime pe solduri si fese ).
2. Ce analize trebuie sa fac si cat de des?
Chiar daca tu crezi ca esti sanatos tun, trebuie sa faci in fiecare an un set complet de analize ale sangelui, pentru a evalua functiile importante ale organismului tau: hemoleucograma ( hematii, leucocite, trombocite, hemoglobina ), probe hepatice, colesterol, glicemie, sideremie, calciu total si ionic, creatinina, uree, acid uric, ASLO, etc.
Impreuna cu aceste analize ar fi bine sa faci si un examen de urina, pentru a depista din timp posibile afectiuni renale.
Este important si examenul clinic anual, pe care il poti face la medicul tau de familie sau la un specialist in medicina interna. Acest examen include printre altele si verificarea greutatii, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.
Pentru femei, indiferent de varsta, este vital un examen ginecologic anual, care trebuie sa includa o ecografie pelvina, examinarea sanilor, luarea de mostre din secretia vaginala pentru a se depista anumite infectii si testul Babes Papanicolau, care depisteaza din timp cancerul de col uterin. Tot pentru femei este foarte important, mai ales dupa varsta de 35 de ani, sa faca anual o colposcopie si o ecografie mamara.
Chiar de doua ori pe an trebuie sa faci un consult stomatologic si o data pe an un consult oftalmologic daca porti ochelari sau lentile de contact.
3. Cata miscare trebuie sa fac? Cand si cum?
Este dovedit inca din antichitate ca oamenii care fac miscare traiesc mai mult decat cei sedentari. In afara de faptul ca te ajuta sa slabesti si sa arati foarte bine, activitatea fizica aduce multe alte beneficii organismului: creste imunitatea, previne osteoporoza, intareste muschii si oasele, previne aparitia anumitor boli cardiovasculare, a hipertensiunii si diabetului, lupta temeinic cu stresul, depresia si insomnia. Suna bine, nu-i asa?
Ideal ar fi sa poti face zilnic 30 de minute de exercitii fizice, si ori de cate ori ai ocazia, o plimbare in natura, pe jos sau cu bicicleta. Atentie! Lipsa de timp nu trebuie sa fie o scuza ca sa devii o persoana sedentara! Poti include un minimum de exercitii sau activitate fizica, in activitatile tale cotidiene, fara sa fie nevoie sa mergi la sala sau sa alergi prin parc!
Renunta la lift si urca pe scari! Coboara din autobuz cu o statie mai inainte si mergi pe jos pana la destinatie! Nu folosi masina pentru distante mici! Iesi cu copiii in parc!
4. Zaharul: cand este prea mult?
Un bol de cereale indulcite la micul dejun, un iaurt cu fructe dupa amiaza si o lingura de serbet seara si uite cum ai mancat 20 de lingurite de zahar, fara sa deschizi recipientul cu zahar!
Stiai ca o multime de alimente pe care tu nu le consideri dulci, contin zaharuri? Astfel de alimente sunt laptele, fructele proaspete, morcovii, rosiile, castravetii, spanacul, etc. Totusi, aceste zaharuri sunt o problema doar pentru persoanele care sufera de diabet sau hipoglicemie.
In schimb, zaharul artificial din alimentele procesate ( bomboane, prajituri, siropuri, sucuri, produse de patiserie, ciocolata ) trebuie consumat in cantitati mici, pentru ca furnizeaza multe calorii si putina energie.
Consecintele nefaste ale excesului de zahar sunt: slabirea sistemului imunitar, obezitatea, cariile, osteoporoza, hipertensiunea, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor, cancerul.
Un adult nu ar trebui sa manance mai mult de 8 - 10 lingurite de zahar pe zi, adica in jur de 32 - 40 de grame.
Stiai ca un pahar cu suc de portocale contine 5,5 lingurite de zahar, o felie de tort de ciocolata - 13 lingurite si o lingura de dulceata - 1 lingurita?
5. Ce si cat bem?
Nu degeaba apa este numita iazvorul vietii, asa ca trebuie sa bei suficienta apa pentru a mentine functiile organismului la parametri normali. In acelasi timp, trebuie sa ai grija sa consumi moderat alcool, cafea, ceai si bauturi carbogazoase.
Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, asta am auzit cu totii, dar nu toti stim ca afectiunile sunt dintre cele mai grave: ciroza, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, tulburari neurologice, cancer. Medicii recomanda sa consumam doar 1 - 2 pahare de vin pe zi sau 2 halbe cu bere.
Nu trebuie sa exagerezi cu cafeaua sau ceaiul, pentru ca acestea contin cafeina. Cafeina este o substanta care dauneaza sistemului nervos. Limita trebuie sa fie de 2 - 3 cesti pe zi!
Cata apa trebuie sa bei zilnic? In jur de 6 - 8 pahare pe zi, dar daca faci vreun sport, ai febra sau treci printr-o zi torida, atunci trebuie sa maresti cantitatea. Copiii cu varste intre 1 si 2 ani trebuie sa consume in jur de 1,2 L de lichide zilnic, in timp ce copii cu varste peste 5 ani au nevoie de aproximativ 1,5 L de apa zilnic.
Raluca Cristea

Acest articol a fost vizualizat de 55452 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
ce pot spune. un articol extrem de interesant si util. insa, fara suparare dar mi se pare ca incearca sa acopere o arie mult prea mare intr-un spatiu mult prea mic. nu sint rautacios, ci doar mi-ar fi placut sa aflu mai multe. in orice caz, am mai gasit un site cu intrebari si raspunsuri de la/pentru doctori aici:
http://www.nodismed.ro/consultatii-online_1
ma gandesc ca ar fi util si pentru cititorii doctor.info.ro dar si pentru Dr. Serban Damian. In siteul enuntat nu gasesc nici un nutritionist. Poate pe viitor dl.dr. Serban Damian va fi acolo :D felicitari inca o data

Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...

Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii