Sunteti aici :: Sanatate » SANATATE IN CIFRE
SANATATE IN CIFRE
Odihna, alimentatie sanatoasa, sport, relaxare, voie buna...
Acestea sunt secretele unei vieti frumoase si sanatoase.
Pentru a ajunge la o varsta inaintata, beneficiind de o sanatate de fier, trebuie sa inveti sa recunosti necesitatile trupului si sa incerci sa le respecti.
Iata de ce ai nevoie pentru o viata reusita:
2 grame de colesterol in litrul de sange: acesta este pragul pe care nu trebuie sa il depasesti daca vrei sa indepartezi eventualele cauze ale infarctului. Este indicat sa eviti carnea rosie, inlocuind-o cu pasare sau peste, grasimile din mezeluri, sosuri sau margarina. Mananca fructe si legume la toate mesele, produse lactate si cereale.
Fa dragoste de cel putin 2 ori pe saptamana: specialistii apreciaza ca o activitate sexuala sustinuta franeaza imbatranirea, stimuland sistemul cardiovascular si intarind imunitatea.
2-3 minute de relaxare pe ora: se recomanda sa faci o pauza o data la fiecare ora pentru a scadea nivelul adrenalinei din corp care, sub efectul stresului, limiteaza actiunea sistemului imunitar, facand organismul mai vulnerabil la infectii. Aseaza-te, lasa capul pe brate, inchide ochii, respira profund si gandeste-te la ceva frumos si relaxant. Poti incerca si cateva exercitii de gimnastica sau poti asculta o melodie placuta care, cu siguranta, te vor scapa de tensiune.
3 minute de spalat pe dinti dupa fiecare masa: spala-te pe dinti cu o periuta buna, pe care o vei schimba obligatoriu o data la 3 luni, pentru a elimina bacteriile ce pot duce la carii si gingivite.
Minimum 6 pahare de apa pe zi: atat pentru o silueta de invidiat cat si pentru un organism sanatos si detoxifiat, este recomandat sa bei cel putin 2 litri de apa zilnic.
7-8 ore de somn peste noapte: studiile recente arata ca persoanele care dorm mai mult de 8 ore pe noapte prezinta un risc mai mare de moarte prematura decat micii somniaci... Pana la urma, durata ideala a somnului este aceea care ne permite sa ne simtim cat mai bine a doua zi.
9-10 minute de ras pe zi: pentru a avea o inima mai puternica, o mai buna oxigenare a sangelui, pentru o invazie de hormoni euforizanti si relaxanti sau pentru a elimina oboseala sau depresia, stimuland in acelasi timp si sistemul imunitar.
10-15 minute de tandrete pe zi: imbratisari, mangaieri, strangeri de mana. Vorbele tandre si atingerile usoare fac sa explodeze hormonii bucuriei, relaxeaza, destind, creeaza o buna dispozitie.
O tensiune arteriala intre 12/8 si 14/9: o tensiune arteriala prea mult timp ridicata sau coborata reprezinta o amenintare pentru organism. Pentru a o stapani, controleaza-ti consumul de sare, renunta la mezeluri, la biscuiti si aperitive sarate. Este recomandat sa practici exercitii fizice regulate, sa mananci cat mai multe fructe si legume si sa renunti la fumat.
Controleaza-ti permanent greutatea. Indicele de masa corporala IMC trebuie sa fie cuprins intre 18,5 si 25: excesul de kilograme reprezinta un factor de risc cardiovascular, de afectiuni respiratorii, de diabet. Indicele de masa corporala permite stabilirea exacta a cantitatii de grasime din organism si depistarea unui exces de kilograme. Pentru a-l calcula, imparte greutatea la inaltimea pe care o ai la patrat.
Daca IMC-ul tau este mai mic de 18,5 se considera ca esti prea slab. Intre 18,5-25 ai o greutate normala, iar daca IMC-ul se situeaza intre 25-30, trebuie sa pierzi cateva kilograme, pentru ca se considera ca ai o greutate peste limita normala. Peste indicele de 30 este semnalata obezitatea.
Minimum 30 de minute de activitate fizica pe zi: daca nu esti adeptul salilor de sport, mergi pe strada intr-un ritm sustinut, renunta la autobuz sau metrou, evita scarile rulante, liful, danseaza mai mult si rezultatele vor aparea rapid, cu sigurata.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 44849 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Felicitari pentru un articol tare interesant si placut de citit!

Statisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii