Sunteti aici :: Nutritie » REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele de patiserie, carnea, faina alba, zaharul, dulciurile, duce la cresterea colesterolului rau (LDL). Alte patru cauze care pot determina aparitia hipercolesterolemiei sunt ereditatea, tutunul, alcoolul si stresul. Persoanele care sufera din cauza acestei probleme sunt predispuse atacului cardiovascular. De aceea, este recomandat ca de indata ce ai aflat ca ai colesterolul mare sa urmezi un tratament. Remediile naturale preparate din plante sunt folosite, in ziua de azi, frecvent, pentru reducerea colesterolului LDL.
Ceaiul verde, un inhibitor al colesterolului "rau"
Ceaiul verde, obtinut din frunzele de Camellia Sinensis, este bogat in uleiuri esentiale, flavonoide, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fier. Pe langa faptul ca este un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, factor de protectie anticancer si grabeste procesul de ardere a grasimilor, ceaiul verde s-a dovedit a fi benefic si pentru reducerea colesterolului LDL. Acest lucru se datoreaza anumitor substante din ceaiul verde, denumite inhibitori ai colesterolului, care creeaza o forma insolubila de colesterol ce nu poate fi absorbita de intestine si ajunge, in cele din urma, sa fie eliminata o data cu materiile fecale. In urma unor studii realizate de japonezi, a rezultat ca efectele benefice ale ceaiului verde se observa doar daca se consuma in fiecare zi, cel putin 3 cani cu ceai.
Curcuma neutralizeaza radicalii liberi
Tumericul, cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta ierboasa de origine asiatica. Curcumina din radacina de tumeric are efecte antivirale si antiinflamatoare si totodata ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care oxideaza colesterolul rau, protejand ficatul. Pentru scaderea colesterolului rau se poate administra o lingurita cu pulbere de tumeric amestecata cu putina apa calda, de 2-3 ori pe zi. Desi are beneficii asupra organismului, curcuma folosita in cantitati prea mari poate da nastere unor fenomene de iritatie gastrica.
Lecitina previne solidificarea grasimilor in placi arteriale
Lecitinia, substanta bogata in fosfolipide, are un rol major in metabolismul lipidic la nivel hepatic, favorizand formarea colesterolui bun (HDL) si scaderea celui rau (LDL). Un aport corespunzator de lecitina impiedica depunerile de colesterol pe artere, solubilizeaza grasimile prevenind solidificarea lor in placi arteriale, protejeaza inima si ajuta la buna functionare a ficatului, stimuland functia hepatica si impiedicand formarea calculilor biliari. Pentru a asimila lecitina trebuie sa consumi, in special, galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, boabe de soia si lapte nepasteurizat. Atentie insa, celulele sunt capabile sa sintetizeze lecitina, doar daca vitaminele din complexul B sunt prezente in organism.
Infuziile din mesteacan si afin scad colesterolul
Benefic pentru organism, afinul favorizeaza scaderea colesterolului si zaharului din sange. Din frunze se poate prepara cu usurinta ceai, iar din fructe, un decoct. Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu frunze maruntite peste care se adauga o cana cu apa fiarta. Amestecul se lasa la infuzat timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se bea. Eficient este si decoctul de afin care se prepara din 2 lingurite de fructe maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Dupa aproximativ 8 ore, amestecul se pune la fiert 5 minute. Pentru ca rezultatele sa fie vizibile, infuzia sau decoctul se consuma de 3 ori pe zi, dupa fiecare masa.
Utilizat ca infuzie, mesteacanul produce eliminarea acidului uric si a colesterolului rau din sange. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita cu frunze care se pun la fiert intr-o cana cu apa. Amestecul se lasa la infuzat timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se bea (2-3 cani pe zi). Atat in cazul infuziilor din mesteacan, cat si a celor din afin, tratamentul se tine timp de 10 zile pe luna.
Atentie! Infuziile din mesteacan sunt contraindicate persoanelor care sufera de boli de inima sau de rinichi.
Usturoiul normalizeaza metabolismul lipidic
Inca din antichitate, usturoiul este cunoscut ca fiind un bun remediu natural care previne si trateaza diverse boli. Substantele active din usturoi, ajoenele si alicina, au rol de protectie cardio-vasculara, normalizeaza metabolismul lipidic, impiedica formarea de depozite de grasime pe peretii arteriali si reduce nivelul lipidelor din sange, reducand astfel cantitatea de colesterol LDL. Mai mult de atat, usturoiul favorizeaza dilatarea arterelor periferice, cerebrale, miocardice si retiniene, combate tahicardia si spasmele arterelor coronare, intinereste arterele si previne formarea de leziuni. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale usturoiul, il poti consuma ca atare sau in diverse mancaruri.
In cazul in care ai colesterolul LDL crescut, pe langa un tratament adecvat, trebuie sa ai grija si la alimentele pe care le consumi. Ouale, carnea, branza, sunca, untul, laptele nedegresat, uleiul de palmier si cocos sunt cateva dintre alimentele pe care trebuie sa le eviti deoarece sunt bogate in grasimi saturate. Asadar, inlocuieste-le cu grasimi polinesaturate, precum uleiul de porumb, sofran, soia, susan etc.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 72264 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Dulce, aromata si cremoasa, ciocolata este in topul preferintelor pentru ...

Mergi des la sala pentru a-ti modela o silueta armonioasa, ...

Tentatiile culinare sunt dificil de ocolit atunci cand vrei sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii