Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam HERPESUL GENITAL
OBEZ VS. OBEZA
SEMINAR POWERPLATE (2008)
INTALNIRE CU CITITORII REVISTEI SLAB SAU GRAS
BENEFICIILE MEDICALE ALE CONDIMENTELOR


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CAFEINA
CELULITA
Remedii naturiste si suplimente nutritive pentru slabire
CAFEAUA, UN PARADOX
SEMINAR DE NUTRITIE LA MEGAIMAGE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?
Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE

BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE


BENEFICIILE_DIETETI__4643.jpgNumarul in continua crestere al indivizilor supraponderali si obezi, cu citeva afectiuni asociate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea si dislipidemia, a devenit unul din principalele motive de ingrijorare in multe tari din lume. Concomitent cu aceasta crestere in prevalenta obezitatii a crescut si numarul dietelor de scadere in greutate.

Strategiile recomandate pentru controlul greutatii au inclus in general adoptarea unui tip de dieta redusa in grasimi, care faciliteaza restrictia energiei si reducerea riscului de boala cardiovasculara.

Desi ghidul de urmarit o dieta crescuta in carbohidrati complecsi (DCC), redusa in grasimi, cu deficit energetic, pentru obtinerea scaderii in greutate este in general acceptat, persistenta unei epidemii de obezitate si diabet de tip 2 sugereaza ca noi strategii nutritionale sint necesare daca se doreste combaterea epidemiei. Studiile asupra rolului unei ratii crescute in dieta de proteine vs. carbohidrati in cresterea scaderii in greutate si scaderea riscului de imbolnavire s-au inmultit impreuna cu cresterea interesului public fata de controlul greutatii, si o atentie considerabila a publicului si media s-a focalizat asupra dietelor scazute in carbohidrati (DSC)/bogate in proteine.

DSC sint atractive pentru ca promit scadere in greutate rapida fara a avea de numarat caloriile si fara renuntarea la consumul multor alimente gustoase. Din contra, recomandarile dietetice traditionale pentru scaderea in greutate sustin o dieta restrictiva in grasimi si calorii, si bogata in carbohidrati complecsi, ceea ce poate fi mai greu de urmat. Totusi, unele studii de interventii comparind ambele diete au concluzionat ca, indiferent de dieta consumata, singura variabila prezicatoare a cantitatii de pierdere in greutate a fost istoria auto-povestita a supunerii la dieta.

Eficacitatea unei diete scazute in grasimi si bogata in carbohidrati complecsi in comparatie cu cea scazuta in carbohidrati DSC a fost stabilita relativ recent intr-o meta-analiza cuprinzind 6 tratamente randomizate cu pacienti in afara clinicii. Autorii au concluzionat ca DSC, dietele fara restrictia energiei par sa fie cel putin la fel de eficiente ca dietele scazute in grasimi, restrictive energetic, in inducerea scaderii in greutate pina la 1 an. Dupa 6 luni, indivizii randomizati cu DSC au pierdut mai multa greutate decit cei cu diete scazute in grasimi. Totusi, dupa 12 luni, aceasta diferenta n-a mai fost semnificativa. N-au fost diferente in presiunea sanguina. Valorile trigliceridelor si HDL colesterolului s-au schimbat mai mult (in bine) la indivizii supusi DSC, dar valorile colesterolului total si LDL s-au imbunatatit la indivizii carora li s-au prescris diete scazute in grasimi.

Cum nu toate persoanele obeze sint rezistente la insulina, citiva cercetatori s-au concentrat asupra persoanelor obeze, rezistente la insulina pentru a studia efectele variatiilor moderate in continutul de carbohidrati si grasimi ale dietelor restrictive caloric asupra scaderii in greutate si riscului de boala cardiovasculara pe o perioada de 16 saptamini. Au concluzionat ca o dieta restrictiva caloric, moderat scazuta in carbohidrati si bogata in grasimi nesaturate (dieta de tip mediteranean, DM), este la fel de eficienta ca si dieta traditionala scazuta in grasimi in producerea scaderii in greutate si poate fi mai benefica in reducerea markerilor bolii cardiovasculare. Un studiu recent demonstreaza la 322 subiecti moderat obezi, in principal barbati, urmariti timp de 24 de luni, ca atit DM cit si DSC pot fi alternative eficiente ale dietelor scazute in grasimi pentru scaderea in greutate. Efectele mai favorabile asupra controlului glicemic cu DM, si recistigarea greutatii aproape neexistenta sugereaza ca DM este probabil cea mai buna alternativa la scaderea in greutate la cei moderate obezi sau supraponderali. Totusi, alte alternative pot fi potrivite pentru cei foarte obezi.

Alti factori de luat in calcul sint rolul indexului glicemic si tipul continutului in carbohidrati cuprinsi in dieta. Mai mult, trebuie tinut seama ca analiza tipurilor de consum a hranei in cadrul mai recent al epidemiei de obezitate si diabet demonstreaza ca cresterea in calorii a fost aproape in intregime datorata cresterii in carbohidrati; totusi, modelul pare sa fie foarte diferit in tarile mediteraneene unde o descrestere in sursele majore de carbohidrati a acompaniata cresterea ratelor obezitatii.

O analiza sistematica recenta a cunostintelor acumulate concluzioneaza ca dovada epidemiologica stabilind asociatia dintre aderenta DM si supragreutatea/obezitatea este limitata si in conflict dupa cum doar 21 de studii au demonstrat relatia dintre acestea (majoritatea fiind interventii, restul studii transversale sau de multimi). Nu s-au raportat deloc studii in care DM a crescut semnificativ obezitatea. Doar peste jumatate din studii ofera dovezi ca aderarea la DM a fost asociata cu mai putina supragreutate/obezitate sau a promovat scaderea in greutate. Extinderea efectului protector al DM a fost considerabil de puternic in unele studii, dupa cum indivizii cu aderenta mare la DM au fost 29% mai putin probabil sa devina obezi (la barbati) in studiile de multimi. Un efect protector si mai puternic s-a vazut in studiile transversale, cu pina la 51% probabilitate mai mica de a fi supraponderal sau obez. In plus, unele studii de interventie au raportat beneficii importante in scaderea greutatii, ajungind pina la 14 kg.

Exista mai multe explicatii fiziologice care pot elucida de ce componente cheie ale unei DM pot proteja impotriva cresterii in greutate. DM este bogata in alimente bazate pe plante care ofera o mare cantitate de fibra dietetica, care s-a vazut ca creste satietatea prin mecanisme ca masticatia prelungita, extensia gastrica crescuta, si eliberarea crescuta de colecistochinina. Densitatea energetica are un rol important in cresterea in greutate dupa cum consumul de hrana gustoasa densa in energie este asociat cu controlul slab al apetitului si duce la supra-alimentare. DM are o densitate energetica joasa si de asemenea o incarcatura glicemica relativ joasa in comparatie cu multe alte tipuri de diete, care impreuna cu continutul sau bogat in apa duce la cresterea satietatii si ingerarea a mai putine calorii, facilitind astfel prevenirea cresterii in greutate.

In cele citeva studii (toate interventii) care specifica procentul total de energie derivata din grasimi in DM, valorile citate au fost consistente cu continutul moderat de bogat in grasimi caracteristic DM traditionale (intre 30 si 40% din energie). Consecintele dietelor cu un continut total in grasime relativ inalt au fost un subiect de ingrijorare, partial datorata efectelor posibile asupra cresterii in greutate. Totusi, exista unele dovezi ca dietele bogate in grasimi nu sint cauza majora a obezitatii, dupa cum studii importante pe multimi si pe termen lung n-au gasit nici o relatie semnificativa intre dietele cu continut mai mare in grasime si obezitate.

Atit DM cit si o dieta scazuta in grasimi poseda efecte favorabile similare protectoare asupra greutatii datorate continutului bogat in fibre si densitatii energetice joase ale componentelor lor. Totusi, DM are citeva caracteristici avantajoase benefice pentru prevenirea obezitatii. In primul rind, calitatea compozitiei grasimilor este scazuta in acizi grasi care ridica colesterolul (acizi grasi saturati si trans) si bogata in acizi grasi mononesaturati (aproximativ 67% energie din grasimi) cum sint acidul oleic din uleiul de masline, care are importante beneficii pentru sanatate. In al doilea rind, desi grasimea se crede a fi cel mai putin "saturatoare" dintre macronutrienti, folosirea obisnuita a uleiului de masline in salate, mincaruri din zarzavaturi si legume creste palatabilitatea lor. Aceasta creste consumul de hrana bogata in fibre dietetice si scazuta in densitate energetica, rezultind in satietate mai mare. In al treilea rind, folosirea grasimii mononesaturate s-a gasit a creste oxidarea grasimii postprandial, termogeneza indusa de dieta, in general cheltuiala zilnica de energie in comparatie cu alte grasimi cum sint grasimile saturate. Aceasta poate oferi o explicatie fiziologica a faptului ca consumul uleiului de masline este mai putin probabil sa fie asociat cu cresterea in greutate. In sfirsit, DM este foarte gustoasa si de aceea place mult si este bine tolerata de cei ce tin dieta, iar respectarea dietei este aproape totala.

In afara de profilul favorabil in acizi grasi al DM, varietatea in produse vegetale si compozitia ridicata a alimentelor bazate pe plante (inclusiv nuci si seminte) ofera beneficii in plus pentru sanatate. Dupa cum include mau putine produse animale, contribuind ca proteine la 10-15% din energie, DM este bogata in factori non-nutritionali si micronutrienti, in special antioxidanti, care in totalitate cresc beneficiile pentru sanatate cum sint reducerea riscului bolii de inima coronariene si diabetului de tip 2.

In concluzie, DM s-a dovedit a nu avea nici o legatura cu obezitatea, si in plus, poate fi o unealta foarte eficienta de reducere a greutatii la pacientii supraponderali si obezi.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 47662 ori.



Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii