Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PIEPT PUTERNIC, SPATE SOLID
Stretching - spate - teorie
EXERCITII DE FORTA PENTRU MUSCHII BRATELOR SI ANTEBRATELOR
CALITATEA NUTRITIVA A LAPTELUI
UN MAR PE ZI TE FACE MAI SANATOS SI MAI FERICIT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI
CE SA MANANCI CA SA COMBATI STRESUL SI DEPRESIA
SCHIMBA-TI ATITUDINEA FATA DE EXERCITIILE FIZICE
PREGATIREA ALIMENTELOR IN OBEZITATE
CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » LIPSA SOMNULUI, O AMENINTARE PENTRU SANATATE

LIPSA SOMNULUI, O AMENINTARE PENTRU SANATATE


O multime de oameni sunt victimele lipsei cronice de somn. Cred ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana care doarme prea putin. Exista foarte multe motive pentru care se ajunge la aceasta stare - de la prea multa munca la prea mult stat la televizor. Daca vorbim despre viata sportiva, trebuie spus ca perfomanta nu este compatibila cu privarea de somn. In acest articol voi prezenta cele mai grave consecinte ale lipsei cronice de somn.

Toleranta alterata la glucoza - in lipsa somnului, sistemul nervos central devin hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibitia functiei pancreasului si astfel se produce mai putina insulinaLIPSA_SOMNULUI_O_AME_34832.jpg - hormonul necesar pentru ca glucoza sa intre in celule. Un studiu realizat de catre dr. Van Cuater de la Univeritatea Ontario, care a urmarit efectele deprivarii de somn, arata ca dupa cateva zile de nesomn, un barbat tanar si sanatos, fara nici un factor de risc, poate ajunge sa dezvolte toleranta alterata la glucoza, o stare anterioara diabetului zaharat.

Posibila legatura cu obezitatea - hormonul de crestere este secretat pe durata primei perioade de somn nocturn. Pe masura ce imbatranim, timpul cat dormim se reduce din ce in ce mai mult, si asta atrage dupa sine si o diminuare a secretiei de GH. Lipsa de somn la persoanele tinere poate reduce prematur cantitatea se GH secretata, accelerand astfel procesul acumularii de grasime. In plus, daca se asociaza si o diminuare a secretiei de testosteron, acest proces este si mai accentuat, fiind insotit si de hipotrofia masei musculare.

Creste "pofta" de carbohidrati - acest fenomen este explicat prin faptul ca privarea de somn afecteaza productia unui homon numit leptina, care este responsabil de senzatia de satietate. S-a constatat ca o reducere a nivelului de leptina atrage dupa sine o nevoie tot mai mare de a consuma alimente bogate in carbohidrati.

Slabirea sistemului imunitar - s-a observat ca persoanele care sufera de lipsa cronica de somn au mai putine leucocite si o capacitate mai redusa de a se apara in fata infectiilor.

Creste riscul de cancer de san - Richard Stevens, cercetator la Univeristatea Connecticut afirma ca este o legatura directa intre cancerul de san si ciclurile hormonale perturbate de lipsa de somn si expunerea la lumina (evident, artificiala) in timpul noptii. Melatonina, un hormon care se secreta noaptea, poate reduce secretia de estrogen. Insa lumina interfera cu eliberarea melatoninei, ceea ce anuleaza efectul asupra secretiei de estrogen, un hormon care creste riscul de cancer de san in anumite conditii.

Reduce atentia si capacitatea de concentrare - un studiu recent arata ca persoanele care nu au dormit 19 ore obtin punctaje mai mici la teste de atentie decat persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident ca aceste persoane sunt mai predispuse la accidentari, atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, unde nu mai sunt capabili sa manevreze in siguranta greutatile sau isi pot pierde echilibrul.

Creste riscul de ateroscleroza - privarea de somn conduce la o crestere importanta a nivelului de cortizol. In asociere cu alti factori, aceasta poate conduce la accelerarea aterosclerozei. In plus, un nivel mare de cortizol predispune la reducerea masei musculare, acumularea de grasime, osteoporoza, depresie, hipertensiune si insulinorezistenta.

Stare depresiva si iritabilitate - lipsa de somn produce depletia neurotransmitatorilor cerebrali, unii dintre ei avand rolul de a regla starea de spirit. Din acest motiv, privarea de somn conduce in prima faza la iritabilitate, iar in fazele avansate la stari depresive.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 76515 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
Durerile de cap pot fi cauzate de numerosi factori, printre ...
CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT CUM PREVII RAUL DE TRANSPORT
Foarte multe persoane se confrunta cu asa numitul "rau de ...


MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
Menopauza este o perioada putin asteptata de femei dar care, ...
TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE ACESTORA
Masajul reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii