Obezitatea severa este o boala cronica greu de tratat. Pentru unii oameni, interventia chirurgicala pentru slabire prin limitarea consumului de alimente sau intreruperea proceselor digestive este o optiune. Dar retineti ca interventia chirurgicala care produce slabirea este o sarcina grea. Trebuie sa intelegi clar care sunt ideile pro si contra inainte de a lua o decizie.
Cum functioneaza procesul de digestie?
In mod normal, deoarece mancarea se misca de-a lungul tubului digestiv, sucul gastric si enzimele respective sosesc la locul si timpul potrivit pentru a absorbi si a digera caloriile si nutrientii.Dupa ce mestecam si inghitim mancarea, ea inainteaza din esofag in stomac, unde un acid puternic continua procesul digestiv. Stomacul poate contine aproximativ 1,5 kg de mancare in acelasi timp. Cand continutul stomacului se misca spre duoden, primul segment al intestinului subtire, bila si sucul pancreatic grabesc digestia. Cea mai mare parte de calciu si fier din mancare este absorbita in duoden. Celelalte doua segmente ramase ale intestinului subtire, completeaza absorbtia aproape tuturor nutrientilor si calciului. Particulele de mancare care nu pot fi digerate de intestinul subtire sunt depozitate in intestinul gros pana la eliminare.
Interventia chirurgicala in obezitate implica multe schimbari in structura stomacului si/sau a intestinului subtire.
Cum se poate slabi prin chirurgie?
Conceptul chirurgiei gastrice in controlul obezitatatii s-a dezvoltat din rezulatele operatiilor de cancer sau ulcer sever care scoteau portiuni mari ale stomacului sau ale intestinului subtire.
Deoarece pacientii care au trecut prin aceste proceduri tindeau sa slabeasca dupa operatie, unii doctori au inceput sa foloseasca astfel de operatii in tratarea obezitatii severe. Prima operatie care s-a folosit peste tot a fost de tipul by-pass intestinal. Aceasta operatie, utilizata prima oara acum 40 de ani, a produs slabire prin malabsorbtie (scaderea abilitatii de a absorbii nutrientii din mancare din cauza scoaterii sau bypass al intestinelor).
Ideea era ca pacientii sa poata manca in cantitati mari mancare care e digerata incomplet sau care trece prea repede pentru ca organismul sa mai absoarba toate caloriile. Problema cu aceasta operatie a fost faptul ca a cauzat pierderea nutrientilor esentiali (malnutritie) si efectele ei adverse au fost imprevizibile si uneori fatale. Formula originala a operatiei de bypass al intestinului nu se mai foloseste.
Chirurgii folosesc acum alte tehnici care produc slabirea initiala prin limitatea la cat de mult poate tine stomacul.
Doua proceduri chirurgicale folosite pentru slabire sunt:
Chirurgia limitativa. In timpul acestor operatii stomacul este micsorat. O sectiune a stomacului e scoasa sau inchisa, limitand cantitatea de mancare pe care o poate tine si te face sa te simti plin.
Interventia malabsorbativa. Cea mai mare parte a digestiei si absorbtiei are loc in intestinul subtire. Operatia in aceasta zona consta in scurtarea lungimii intestinului subtire si/sau schimbarea locului unde se uneste cu stomacul, limitand cantitatea de mancare care e digerata si absorbita (cauzand malabsorbtia). Aceste operatii nu se executa impreuna cu chirurgia limitativa.
Prin limitarea cantitatii de mancare, malabsorbtie sau combinarea celor doua, poti slabi din moment ce mai putina mancarea fie se duce in stomac, fie sta in intestinul subtire pentru a putea fi digerata si absorbita.
Care sunt avantajele si riscurile asociate cu operatiile de slabire?
Operatia chirurgicala pentru slabire este o sarcina serioasa. Inainte de luarea unei decizii, discuta cu medicul tau despre urmatoarele avantaje si riscuri.
Avantaje
- Slabire. Imediat dupa operatie, majoritatea pacientilor slabesc rapid si continua sa slabeasca in continuare 19-24 de luni dupa operatie. Desi majoritatea pacientilor incep apoi sa puna la loc putin din greutatea pierduta unii o pun la loc pe toata.
- Imbunatatirea conditiilor medicale asociate cu obezitatea. De exemplu, intr-un studiu, nivelul glicemiei la majoritatea pacientilor obezi cu diabet a revenit la normal dupa operatie. Aproape toti pacientii al caror nivel glicemic nu a revenit la normal au fost mai batrani sau au avut diabet de mult timp.
Risuri si efecte adverse
- Voma. Acesta este un risc frecvent al chirurgiei limitative cauzat de stomacul mic intins peste masura de catre particulele de mancare care nu au fost mestecate cum trebuie.
- Sindromul "dumping". Cauzat de operatia de malabsorbtie, acesta se intampla cand continutul stomacului se misca prea repede prin intestinul subtire. Simptomele includ greata, slabiciune, transpiratie, lesin si, ocazional, diaree dupa masa, ca si incapacitatea de a manca dulciuri fara a deveni extrem de slabit.
- Deficiente nutritionale. Pacientii care au facut operatie de slabire pot dezvolta deficiente nutritionale ca anemia, osteoporoza sau boli osoase. Aceste deficiente pot fi evitate daca se mentine continutul de vitamine si minerale.
- Complicatii. Unii pacienti care au facut operatii de slabire necesita interventii post-operatorii pentru a corecta complicatiile. Complicatiile pot include hernie abdominala, infectii, distrugerea zonei capsate (facuta pentru a micsora stomacul) si orificiilor stomacului intins (cand stomacul revine la forma initiala).
- Pietre la bila. Mai mult de o treime dintre pacientii obezi care au facut operatii la stomac fac pietre la bila. Pietrele la bila sunt palcuri de colesterol si alte materii care se formeaza in bila. In timpul slabirii rapide sau substantiale creste riscul dezvoltarii de pietre la bila. Aceasta se poate preveni cu saruri suplimentare pentru fiere luate in primele 6 luni dupa operatie
- Trebuie sa eviti temporar sarcina. Femeile care sunt la varsta de a face copii trebuie sa evite sarcina pana greutatea lor devine stabila pentru ca slabirea rapida si deficientele nutritive pot face rau dezvoltarii fatului.
- Efecte adverse. Acestea includ greata, voma, balonare, transpiratie excesiva, gaze si ameteala.
- Schimbarea stilului de viata. Pacientii cu by-pass extensiv necesita nu numai o monitorizare indeaproape, dar si modificari ale dietei de lunga durata si activitatii fizice si suplimente de minerale si vitamine.
Sunt candidat?
Daca ai indicele masei corporale (BMI) de 40 sau mai mult - care inseamna peste 50 de kg in plus la barbati si peste 40 de kg in plus la femei- esti considerat obez si in consecinta un candidat pentru operatie.
Chirurgia poate fi de asemenea o optiune pentru oamenii cu BMI intre 35 si 40 care sufera de probleme asociate cu obezitatea (de exemplu apnee de somn, boli de inima asociate cu obezitatea sau diabet). Pentru acesti oameni, riscul mortii pentru ca nu se opereaza este mai mare decat riscurile de la posibile complicatii din operatie.
Retineti ca la fel ca si in alte tratamente pentru obezitate, rezultatele pot varia. In multe cazuri, pacientilor li se cere dovada ca incercarile lor de a slabi au fost ineficiente, inainte sa se aprobe operatia. Se poate cere o evaluare psihologica de catre doctori pentru a determina raspunsul potential la incercarea de a slabi si de a-ti schimba imaginea. Majoritatea chirurgilor solicita pacientilor sa demonstreze o motivatie serioasa si o intelegere corecta a dietei extinse, exercitiului si ghidului medical ce trebuie urmate pentru a-i face atenti asupra vietii de dupa operatia de slabire. In plus, se fac studii pentru a evalua sanatatea inimii si sistemul hormonal. Consilierea nutritionala este de asemenea o necesitate inainte si dupa operatie.
Pentru pacientii care au ramas obezi dupa demersuri nechirurgicale de a slabi, sau pentru pacientii care au boli asociate cu obezitatea, chirurgia poate fi o optiune de tratament potrivita. Dar pentru majoritatea pacientilor, eforturile mai mari cu privire la controlul greutatii, ca de exemplu schimbari in modul de a manca, schimbari ale stilului de viata, si cresterea activitatii fizice, sunt mai potrivite. Urmatoarele intrebari te pot ajuta sa decizi daca operatia de slabire este potrivita pentru tine.
- Ai incercat sa slabesti prin metode conventionale de slabire: cursuri de grup, consiliere privata, regimuri cu cantitati controlate de calorii, jurnale, exercitii?
- Esti bine informat cu privire la procedura chirurgicala si efectele tratamentului?
- Esti hotarat sa slabesti si sa-ti imbunatatesti sanatatea?
- Esti constient de cum ti se poate schimba viata dupa operatie (adaptarea la efectele adverse ale operatiei, incluzand moduri diferite de a manca)?
- Esti constient de potentialele complicatii serioase de la operatie, restrictiile nutritive asociate, si o mica sansa ca operatia sa nu te poata ajuta sa slabesti?
- Te angajezi la o viata cu urmari medicale de lunga durata?
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 17629 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.