Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINELE B SI PERFORMANTA SPORTIVA
VITAMINELE B SI PERFORMANTA SPORTIVA
Deficitul de vitamine din complexul B poate reduce performanta atletica
Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Mai mult decat atat s-a constatat ca exista o legatura intre nivelul vitaminelor din complexul B (tiamina, riboflavina, vitaminele B6 si B12) si performanta sportivilor de performanta. Initial se credea ca exista doar o singura vitamina B, dar apoi s-a constat ca exista mai multe. Printre multiplele lor functii, vitaminele B joaca rol de cofactori in cadrul sistemelor enzimatice implicate in oxidarea nutrientilor si producerea energiei. Intre vitaminele din complexul B exista o interrelationare stransa, astfel incat deficienta uneia poate afecta utilizarea altora.
Cercetatorii de la Oregon State University ca sportivii cu deficit de vitamine din complexul B au o capacitate mai redusa de a sustine efortul de mare intensitate si de refacere a structurilor musculare afectate. De asemenea, capacitatea de a dezvolta masa musculara este mai redusa decat la sportivii care au in alimentatie suficiente vitamine din complexul B. Rezultatele studiilor lor au fost publicate in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Ei au constatat ca si o deficienta mica de vitamine din complexul B poate scadea performanta si refacerea dupa efort. Necesarul de vitamine variaza in functie de tipul si intensitatea efortului, de cantitatea de nutrienti pierduti prin sudoare si urina si de diferentele de alimentatie.
Conform cercetatorilor, recomandarile pentru oameni cu un regim de viata nesportiv nu se potrivesc celor cu activitate fizica intensa. Cel mai mare risc de a dezvolta deficiente de vitamine B il au atletii care au un consum prea redus de calorii, in special pe termen lung.
Cele mai bune surse de vitamine din complexul B sunt cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, lactate si multe alte produse de origine animala. Autorii studiilor amintite anterior au emis ideea ca efortul fizic mareste necesarul de riboflavina si vitamina B6. Ei au recomandat ca sportivi cu regimuri alimentare restrictive sa aiba in vedere suplimentarea cu un complex de multiminerale si multivitamine.
Unele studii au demonstrat ca suplimentarea cu vitamine din complexul B ar facilita performanta, insa multi cercetatori sunt de parere ca in lipsa unei deficiente, suplimentarea cu vitamine B nu are efecte semnificative asupra performantelor.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 66976 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii