Sunteti aici :: Nutritie » PERELE SI BENEFICIILE LOR PENTRU SANATATE
PERELE SI BENEFICIILE LOR PENTRU SANATATE
Perele sunt fructe delicioase ce contin apa in proportie de 80%, fibre, acizi organici liberi potasiu, fier si vitamina C. Exista numeroase soiuri de pere care difera in functie de dimensiune, culoare (pot fi verzi, galbene, maro, rosiatice sau o combinatie intre aceste culori) si gust. Pentru a beneficia de proprietatile acestor fructe delicioase de toamna se recomanda consumul cu tot cu coaja. Din pere se pot face decocturi si compoturi care sunt bogate in substante cu proprietati astringente numite tamine, fiind de un real folos in tulburarile intestinului. Sucurile de pere regleaza digestia si sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet zaharat si obezitate.
Perele au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate si absorbite mult mai lent fata de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare. Astfel, perele sunt recomandate in prevenirea obezitatii, diabetului si a bolilor coronariene. In special pentru diabetici, perele pot imbunatati nivelul de glucoza din sange, ajuta la pierderea in greutate si la imbunatatirea concentratiei. Pe langa aceste beneficii, perele sunt recomandate in multe alte afectiuni. Va invit sa aflati care sunt acestea!
Mentin ochii sanatosi
Pe langa morcovi, si perele ajuta la mentinerea ochilor sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare- cauza principala in pierderea vederii la persoanele in varsta. Inlocuieste alimentele bogate in calorii cu fructe delicioase, precum perele, merele, gutuile, care asigura vitaminele necesare organismului.
Previn aparitia cancerului
Perele contin acid hidroxicinamic care s-a dovedit ca ajuta la prevenirea cancerului de stomac. O portie de mere si pere pe zi este asociata cu un risc mai scazut de cancer pulmonar la femei. Mai mult de atat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au o dieta bogata in fibre au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon decat cele care consuma fibre in cantitati mici. Fibrele ajuta la eliminarea substantelor toxice din colon, substante care pot provoca inflamatii si distrugerea celulelor peretelui colonului, ducand la aparitia cancerului. Un alt nutrient care se regaseste in compozitia perelor, cuprul, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cuprul este necesar pentru a crea enzime specifice in organism ce actioneaza ca antioxidanti cu rol in neutralizarea radicalilor liberi.
Un alt studiu care a examinat dietele a peste 50 de mii de femei aflate in postmenopauza, timp de 8 ani, a dovedit faptul ca persoanele de sex feminin care au mancat mai multe fibre au fost cu 34% mai putin susceptibile de a dezvolta cancer la san decat cele care au consumat foarte putine fibre.
Au efecte benefice asupra ovarelor si testiculelor
Coaja perelor contin o substanta denumita amfakt care actioneaza asupra proteinelor ce determina eliberarea hormonilor ovarieni, potrivit oamenilor de stiinta. Astfel, in ovar sunt fabricate anumite structuri cu rol in cresterea sensibilitatii neuro-psihice a sistemului nervos in zonele in care apare perceptia placerii organismului feminin. De asemenea, in cazul barbatilor, aceasta substanta favorizeaza declansarea mai rapida a erectiei, scazand nivelul producerii de androgeni testiculari.
Trateaza inflamatiile, artrita si guta
Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natura sa cauzeze reactii alergice. De aceea se recomanda consumul de pere chiar si la copiii de varste foarte mici. Totodata, ele pot fi utile in tratarea inflamatiei mucoaselor, in tulburarile cronice, artrita si guta.
Atenueaza constipatia
Perele contin mult mai multe fibre fata de alte fructe, fapt pentru care ajuta la digestie, insa joaca si un rol important in mentinerea glicemiei in limite normale prin incetinirea absortiei carbohidratilor din intestin in sistemul circulator sangvin. De asemenea, perele sunt recomandate copiilor care sufera de reflux gastro-esofagian deoarece ele nu afecteaza mucoasa stomacului. Au rolul si de a atenua constipatia datorita pectinei care este diuretica si poate avea un efec laxativ usor. Se recomanda sucul de pere pentru reglarea tranzitului intestinal.
Reduce febra si calmeaza durerile in gat
Un pahar mare cu suc de pere s-ar putea sa iti reduca febra si sa iti calmeze durerile in gat. Pentru un sistem imunitar crescut se recomanda consumul de pere regulat datorita antioxidantilor ce se regasesc in compozitia acestor fructe de toamna.
Efect sedativ si cicatrizant
Printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numara si efectul sedativ si calmant al sistemului nevos, dar si efectul cicatrizant pe care il are asupra tenului. Mastile realizate din pere ajuta la vindecarea acneei datorita actiunii astringente a pulpei de para. Se aplica cateva felii pe obraz, se lasa sa actioneze cateva minute, dupa care se clateste fata cu apa calduta.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 180565 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Buna ziua , eu personal consum frecvent pere in mod special pentru combaterea constipatie , fapt dovedit in cazul meu . In plus este singurul fruct pe care il consum si nu imi creaza aciditate si flatulenta . Puteti sa imi spuneti daca consumul regulat favorizeaza luarea in greutate ? Multumesc

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii