Sunteti aici :: Nutritie » MIT SAU ADEVAR?
MIT SAU ADEVAR?
O aspirina pe zi, preventiv, pentru inima, vitamine luate dupa ureche, sa fie, un mar pe zi, ca tine doctorul departe. Suna cunoscut, nu? De-a lungul vremii au luat nastere destule mituri cu privire la sanatate, fie ca e vorba de ce poti sau nu manca sau de ce poti sau nu face pentu a te mentine sanatos. Iata o serie de "adevaruri" verificate in timp, care acum pot fi considerate simple mituri.
MITUL 1: Margarina - alternativa la unt
Daca unii o prefera in defavoarea untului mult prea gras (si totusi natural), margarina, inventata intr-un laborator de chimie in 1813 a dat nastere unor dezbateri destul de aprinse in trecut si nu numai. Industria produselor lactate cerea chiar o interzicere a colorarii margarinei in nuante asemanatoare untului. Prin anii ‘60, cand a inceput o constientizare a pericolului colesterolului pentru sanatate, margarina a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in detrimentul untului, pana acum cativa ani, cand s-a descoperit ca margarina nu numai ca mareste colesterolul "rau" din sange, dar chiar scade nivelulu colesterolului "bun".
Cu toate acestea, margarina incearca sa revina in forta. Pana la urma, cu toate transformarile din compozitia margarinei care te pot face sa crezi ca nu e nimic nociv in ea, retine ca vorbim despre un aliment extra-procesat, industrializat si realizat in laborator, deci nu poate fi ceva sanatos in cutie. O alegere inteleapta ar fi sa limitezi consumul de unt sau sa incerci uleiuri mai sanatoase, cum ar fi cel de masline.
MITUL 2: Oul - inger/demon
Opiniile referitoare la sanatatea oualor sunt impartite: unii le demonizeaza pentru ca ar fi pline de grasime si colesterol, unii doctori recomandand limitarea consumului la cateva pe saptamana. In ajutorul formarii acestei opinii a venit un studiu foarte ciudat publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, care a descoperit ca 21 327 de medici care mancau mai mult de un ou pe zi erau cu 22% mai predispusi sa moara din...orice cauza. Diabeticii si-au dublat riscul de a muri consumand mai mult de un ou pe zi.
Altii sunt de parere ca acest colesterol din oua nu pare sa aiba efecte chiar atat de negative asupra nivelului de colesterol din sange, asemeni grasimilor saturate din unt si carne. Ouale considerate ca provenind din surse "ecologice" au multe vitamine esentiale, minerale si acizi grasi, in special acidul gras omega-3.
Desi nu toti doctorii ne dau unda verde la consumul de oua, tot mai multi le considera o parte de neinlocuit a unei diete sanatoase.
MITUL 3: Bananele ingrasa
Cu toate ca se numara printre principalele fructe de evitat atunci cand tinem o dieta deoarece se crede ca ingrasa, in realitate bananele au un continut scazut de grasimi, astfel ca o banana contine jumatate de gram de grasimi si circa 95 de calorii. Daca mai luam in considerare si faptul ca sunt pline de potasiu, sunt foarte igienice datorita invelisului lor natural, le poti considera o gustare buna.
MITUL 4: Morcovii imbunatatesc vederea
Adevarul e ca acestia contin multa vitamina A, care este esentiala pentru o vedere sanatoasa, dar nu iti vor da cu siguranta o vedere de uliu. Morcovii au castigat acest atribut in al Doilea Razboi Mondial, cand britanicii nu au dorit ca nemtii sa stie ca foloseau radare care detectau raidurile cu bombe, asa ca au imprastiat zvonul potrivit caruia pilotii lor mancau foarte multi morcovi care le imbunatateau vederea. Dezinformarea a fost atat de eficienta incat chiar si in ziua de azi oamenii cred in efectele benefice ale morcovilor asupra ochilor. Concluzia ar fi ca daca ai o lipsa de vitamina A si mananci mai multi morcovi ti se va imbunatati vederea, dar in cazul in care nu ai carente de vitamina A, e putin probabil sa te iei la intrecere cu ulii.
MITUL 5: Multivitaminele - a lua sau a nu lua?
Unul din cele mai mari avantaje pentru sanatate ale secolului al XX-lea a fost descoperirea rolului vitaminelor si mineralelor asupra organismului. Boli ca si rahitismul, scorbutul, pelagra, gusa sau boala beri-beri dispar ca urmare a unor eforturi de fortificare a organismului cu ajutorul hranei, dar si a unei mai bune intelegeri a nutritiei in general.
De ce sa nu luam un pumn de vitamine in fiecare zi atunci? In trecut chiar asa era recomandat, dar noi studii au scos la iveala lucruri interesante: dozele mari de betacaroten cresc riscul de cancer la plamani pentru fumatori, dozele mari de vitamina C cresc riscul de cancer la rozatoarele expuse la ierbicide, vitamina E creste riscul de atacuri de cord repetate. In 2006, Institutul National de Sanatate din SUA a anuntat ca nu exista dovezi clare ca multivitaminele ar fi o idee buna pentru intreaga populatie. Sfatul general din zilele noastre ar fi urmatorul: nu e nevoie sa te opresti sa iei multivitamine, dar exista destul de putine motive sa incepi sa le iei.
MITUL 6: O aspirina pe zi...
...tine doctorul departe? Se pare ca nu asa stau lucrurile pentru toata lumea. In cazul in care te bucuri de o sanatate buna, sfatul ar fi sa te limitezi la mere. E adevarat ca o doza scazuta de aspirina pe zi scade riscul de atac de cord la cei suferinzi de boli coronariene. Aspirina poate sa reduca in mod semnificativ riscul de deces atunci cand se ia in timpul si dupa un infarct. Motivul? Abilitatea aspirinei de a impiedica plateletii sangelui sa se reuneasca, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange.
Aspirina e destul de ieftina si s-a dovedit a fi atat de eficienta incat unii doctori o recomanda oricui in doze zilnice de circa 100 mg pentru a preveni bolile de inima. Totusi, un studiu impresionant realizat asupra utilizarii aspirinei impotriva aterosclerozei asimptomatice sugereaza contrariul. Pe scurt, cheagurile de sange sunt bune, mai ales cand se doreste oprirea unei hemoragii, in cazurile in care un vas de sange din creier incepe sa sangereze. Concluziile acestui studiu spun ca nu exista dovezi evidente conform carora o aspirina pe zi ar putea sa previna bolile de inima la cei care sunt sanatosi. Asa ca acestia, luand cate o aspirina isi cresc practic riscul unui atac hemoragic sau a unei hemoragii interne, fara a avea niciun beneficiu care sa compenseze acest risc. In locul clasicei asiprine, poti sa faci multa miscare in fiecare zi pentru a preveni bolile de inima.
MITUL 7: Joggingul distruge genunchii
Multa lume e convinsa ca joggingul, pe langa restul efectelor benefice pentru sanatate, are neplacutul "rol" de a distruge genunchii. In detrimentul alergarii se recomanda adesea mersul simplu sau inotul. Cu toate acestea, niste studii recente ne spun exact contrariul: joggingul iti poate proteja genunchii. Anul trecut, un studiu publicat in revista "Skeletal Radiology" vorbea despre urmarirea timp de 10 ani a maratonistilor de la Viena din 1997. Dintre cei 8 alergatori studiati, numai unul avea probleme cu genunchii. Mai mult, persoana respectiva avea problemele respective inca dinainte de maratonul din 1997. Restul alergatorilor, barbati de varsta mijlocie, erau inca activi si alergau pe distante mari, fara dureri ale genunchilor. Un alt studiu realizat la Universitatea Stanford a urmarit vreme de 20 de ani alergatori cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani. Initial, circa 7% dintre alergatori au acuzat dureri de genunchi. Douazeci de ani mai tarziu...genunchii acestora erau mai sanatosi! Rezultatele finale ale studiului au aratat ca 0% dintre alergatori aveau dureri ale genunchilor, in comparatie cu 32% din grupul de control, care incepuse studiul cu genunchi sanatosi.
Asadar, aceste studii nu demonstreaza 100% ca alergatul nu poate distruge genunchii. Totusi, de regula problemele apar ca urmare a unor rani care nu sunt cauzate de alergat sau de o alergare necorespunzatoare. Odata problemele aparute, cartilajul genunchiului se uzeaza in timp ca un cauciuc de masina.
MITUL 8: Pocnitul degetelor - artrita sigura
Desi putini rabda sunetele destul de iritante scoase de pocnitul unor degete sau trosnirea unor oase, considerandu-le chiar surse reale de boli cum ar fi artrita, nu exista studii medicale care sa lege cele doua. Totusi, un studiu spune ca intinderea ligamentelor care are loc in timpul pocnitului degetelor poate cauza maini umflate si poate sa slabeasca forta de stransoare a mainii. Alternativa mai putin deranjanta pentru cei din jur ar fi sa iti indoi degetele succesiv si sa le intinzi brusc.
MITUL 9: Bronzul - sanatate pentru oase
De-a lungul istoriei omenirii, multe popoare au incercat sa se protejezze cum au putut mai bine de soare, tocmai pentru ca nu exista ceea ce unii numesc un "bronz sanatos". In secolul al XX-lea, totul s-a schimbat. Multumita oamenilor de stiinta, la inceputul anilor 1900 s-a descoperit ca ultravioletele pot vindeca rahitismul, o boala caracterizata de oase slabe si deformate rezultate din cauza unei carente de vitamina D. Castigatorul premiului Nobel pentru medicina din 1903, Niels Ryberg Finsen, a descoperit efectele benefice ale fototerapiei, procedeu prin care lumina cu diverse lungimi de unda se foloseste la vindecarea diferitelor afectiuni, cum ar fi depresiile sezoniere si senzatiile de oboseala.
S-a dat asadar unda verde la baile de soare si la bronz, insotite de lotiuni de bronzat. In zilele noastre, s-a dovedit ca radiatiile ultraviolete cauzeaza cancer de piele, soarele alaturandu-se tutunului si azbestului in categoria agentilor cu riscul cel mai ridicat de cancer. La fel de nocive sunt si solarele, multa vreme considerate mai sigure datorita radiatiilor ultraviolet mai slabe. E drept ca e nevoie de scurte expuneri la soare pentru generarea naturala a vitaminei D in organism, dar inca nu se stie cu exactitate ce inseamna o expunere fara riscuri.
MITUL 10: Lotiunile de bronzat te protejeaza de cancer de piele
Prima senzatie dupa ce ti-ai aplicat un strat de lotiune de bronzat, cu un grad de protectie cat mai mare este ca esti protejat, in siguranta. Realitatea e ca indiferent sau esti dat sau nu cu lotiune, ar trebui sa ai grija la cat timp petreci in soare. Aceste lotiuni nu sunt paravane eficiente 100%; desi te feresc de arsuri, permit totusi "accesul" unor raze UV, astfel incat pielea ta va suferi anumite schimbari genetice dupa expunerea la soare.
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 57922 ori.
Ai trecut de 30 de ani? Atunci AI NEVOIE de colagen (cu Fortigel)!
2 Iunie 2025Colagenul este o proteină esențială pentru sănătatea pielii, articulațiilor, oaselor și tendoanelor. Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen scade, ceea ce poate duce la pierderea elasticității pielii, apariția durerilor articulare și fragilizarea sistemului musculo-scheletic. Suplimentarea cu colagen devine astfel un aliat important pentru menținerea mobilității și aspectului tânăr al pielii.
Collagen cu Fortigel® de la Cosmopharm este un produs special formulat cu peptide bioactive de colagen, susținute de studii clinice. Fortigel® este o formă brevetată de colagen hidrolizat, recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula regenerarea cartilajului articular și de a reduce disconfortul la nivelul articulațiilor. Spre deosebire de alte forme de colagen, Fortigel® are o absorbție ridicată și acțiune direcționată exact acolo unde e nevoie. Administrat constant,
Collagen cu Fortigel® poate contribui la menținerea sănătății articulare, la prevenirea leziunilor și la susținerea performanței fizice, mai ales în cazul persoanelor active sau care suferă de uzură articulară. În plus, aduce beneficii și pielii, unghiilor și părului, completând un stil de viață echilibrat. Este o alegere inspirată pentru oricine dorește să prevină semnele îmbătrânirii și să se bucure de o mobilitate mai bună, zi de zi.
Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?
22 Aprilie 2025Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.
Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.
Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.
Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.
Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.
Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor
3 Aprilie 2025Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.
Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.
Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.
Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...