Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BUDINCA DE MORCOVI
Stretching - gambe - exercitii set 1
FERESTE-TE DE MICROBI LA ANTRENAMENTE
ANTIOXIDANTI NATURALI ENZIMATICI
CALCULATOR - PROCENT DE GRASIME 1


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole ALIMENTE ANTIAGING
CALCULATOR - PIERDERE DE APA IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
FITNESS & LIFESTYLE REVOLUTION - seminarii
EXERCITIILE FIZICE, ALIATI DE NADEJDE IN LUPTA CU STRESUL SI DEPRESIA
TABATA, ANTRENAMENT IN 4 MINUTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » DISCROMIILE CUTANATE - LENTIGO SOLAR SI MELASMA

DISCROMIILE CUTANATE - LENTIGO SOLAR SI MELASMA


DISCROMIILE_CUTANATE_49334.jpgLentigo solar apare ca pete relativ bine delimitate, de 3-15 mm cu culoare variind de la bej pana la maro inchis. Tegumentele din jur au aspect normal. Cel mai frecvent, petele se localizeaza pe zonele expuse la soare: fata, maini, brate, decolteu. Cu varsta, numarul lor poate creste. Sunt cunoscute si sub denumirea de pete hepatice, flori de cimitir. Sunt asemanatoare pistruilor, dar spre deosebire de acestia nu dispar cand nu te mai expui la soare. Apar mai ales la persoanele deschise la culoare, la varsta adulta si se datoreaza unei cresteri a cantitatii de pigment in epiderm, ca raspuns la stimulul ultravioletelor.

Reducerea lor se poate face aplicand creme de depigmentare (tretinoin, hidroquinona), crioterapie sau tratament laser. Evitarea expunerii la soare, solar si aplicarea de creme de protectie solara cu SPF minim 30 sunt obligatorii.

Melasma este o hiperpigmentare dobandita pe zonele expuse la soare. La gravide se numeste cloasma. Este frecventa la femeile de varsta fertila, mai ales la cele cu pielea inchisa la culoare, accentuata de expunerea la soare. Se distribuie la nivelul fetei pe frunte, obraji, barbie ca pete gri, maro uneori albastrui, asimptomatice, care se estompeaza iarna. Este determinata in primul rand de expunerea la soare, la care se adauga mostenirea genetica, influentele hormonale (mai ales progesteronul), contraceptivele si afectiunile tiroidiene. Rar, anumite medicamente sau cosmetice pot determina melasma in asociere cu expunerea la soare. Aparitia ei nu impune investigatii suplimentare, cu exceptia evaluarii functiei glandei tiroide. Evaluarea sub lampa Wood poate determina nivelul de dispunere al pigmentului: epidermic, dermic. Cu cat depunerea de pigment este mai profunda, cu atat sansele de reusita ale tratamentului sunt mai mici.

De altfel, tratamentele actuale nu garanteaza disparitia completa a pigmentarii. De cele mai multe indepartarea factorului declansator (modificari hormonale, contraceptive, sarcina) da rezultatele cele mai multumitoare. Cremele de depigmentare cele mai intalnite sunt pe baza de hidroquinona. Aceasta impiedica mecanismele de producere a pigmentului. Se poate asocia cu iritatie locala, roseata si daca e aplicata pe timp indelungat cu riscul de ocronoza, adica pigmenarea gri-albastra a pielii. In general, daca pielea nu raspunde la tratament dupa 2 luni de aplicare se stopeaza tratamentul cu hidroquinona. Acidul azelaic, tretinoinul sunt substante cunoscute pentru succesul lor in tratarea acneei, dar pot fi folosite si pentru melasma. Fata de hidroquinona raspunsul la tratament este cu mult intarziat, rezultatele apar dupa 4-6 luni de aplicare a cremei. Dermatologii prefera formulele combinate de hidroquinona, corticosteroid si tretinoin. Peelingul chimic ajuta prin indepartarea stratului de celule cu pigment. El trebuie facut insa de persoane instruite, pentru ca exista risc de iritatie, arsura, cicatrice. Alte solutii sunt reprezentate de microdermabraziune si laser.

La indemana tuturor atat cu rol profilactic cat si adjuvant terapeutic sta protectia solara. Utilizati creme de protectie solara zilnic, aplicateti-le cu 20 de minute inaitea expunerii si reinnoiti-le la 2-4 ore. Folositi un factor de protectie minim 30. Cumparati creme pe baza de oxid de zinc sau titan, mexoryl care si-au demonstrat eficacitatea si care realizeaza in plus o bariera fizica pentru ultraviolete. Folositi palarii de soare care sa umbreasca zonele afectate de melasma. Fositi camuflajul cosmetic (machiajul), mai ales cel in tonuri de alb si galben.

O afectiune aparte determinata de expunerea la soare este reprezentata de poikilodermia Civatte. Pe cat de straina pare denumirea, pe atat de frecventa este ea. Poate ai remarcat un soi de pigmentare reticulata, ca in retea, uneori depigmentare, roseata, vase dilatate pe zonele laterale ale gatului? Aceasta este poikilodermia Civatte. Afectiunea este benigna, apare la varsta adulta, zona de sub barbie este crutata datorita efectului de umbrela realizat de aceasta. Radiatiile ultraviolete, influentele hormonale, predispozitia genetica si cosmeticele aplicate la nivelul gatului sunt factori declansatori. Tratamentul este modest, preventia este solutia optima. Utilizati protectia solara si evitati aplicarea de parfumuri si cosmetice pe zona gatului inainte de expunerea la soare.

Afectiunile de care am vorbit sunt fara indoiala benigne, deranjeaza numai cosmetic. Nu trebuie sa uitati ca atat timp cat aveti leziuni de lentigo, melasma, pikilodermie aveti de fapt un tegument fotoagresat. Orice piele care sufera ca urmare a expunerii la soare se afla la risc pentru dezvoltarea altor afectiuni mult mai grave, cancerele de piele.



Dr. Ioana Simian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 55962 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

PSORIAZISUL PSORIAZISUL
Psoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida ...
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
In urma cu cel putin o suta de ani, femeile ...


CUM SA TRAIM MAI BINE CUM SA TRAIM MAI BINE
Titlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce ...
TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI TRUCURI PENTRU OCHI SANATOSI
"Ochii sunt anticamera sufletului", spune o binecunosuta vorba. Majoritatea perceptiilor ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 8 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii