Sunteti aici :: Antrenament » CULTURISMUL IN CATEVA IDEI SIMPLE
CULTURISMUL IN CATEVA IDEI SIMPLE
- Cei trei factori "legali" care pot fi manipulati pentru a se induce dezvoltarea musculara sunt : EXERCITIILE, NUTRITIA si ODIHNA.
- Numai interactiunea celor 3 factori enymerati mai sus poate conduce la dezvoltarea musculara, nu fiecare in parte.
- Dezvoltarea musculaturii poate fi exprimata ca diferenta dintre sinteza proteica (anabolismul) si metabolizarea lor (catabolismul).
- Pentru a se forma 1 kg de masa musculara trebuie sa existe 200 grame de proteine specifice muschiului scheletal, disponibile.
- Rata sintezei si metabolizarii proteinelor este dependenta de hormonii anabolizanti si catabolizanti.
- Insulina este un hormon anabolizant pentru ca scade rata distrugerii proteinelor.
- Hormonul de crestere (STH) si IGF-1 (Insulin-like growth hormone 1) sunt anabolizanti pentru ca scad rata distrugerii proteice si cresc rata sintezei proteinelor.
- Testosteronul este anabolizant pentru ca creste rata sintezei proteice.
- Cortizolul si alti glucocorticoizi sunt hormoni catabolizanti pentru ca amplifica metabolizarea proteinelor.
- Antrenamentul de rezistenta-forta conduce la concentratiei hormonului de crestere, testosteronului, IGF-1 si cortisolului (dar nu si insulina).
- Volumul antrenamentului joaca un rol important in stimularea secretiei hormonale dupa anttrenament. Astfel un volum mai crescut duce la nivele hormonale mai mari.
- Aportul alimentar postantrenament, format din carbohidrati si proteine poate creste nivelul seric al insulinei, ceea ce contracareaza efectul cortisolului si astfel se creaza o stare anabolica.
-Sinteza proteinelor este un proces continuu si poate fi limitat de lipsa aminoacizilor.
- Daca regimul alimentar contine multe proteine, acestea pot fi utilizate la sinteza proteinelor specifice musculare.
- Partea negativa (eccentrica) a unei miscari are cel mai puternic efect in ceeea ce priveste construirea masei musculare (de exemplu, atunci cand lucrati impins din culcat cu haltera, miscarea "negativa" este atunci cand coborati lent bara).
- Transportul aminoacizilor si asimilarea lor sunt crescute 48 de ore dupa un antrenament puternic.
- Efectul stimulator al unui antrenament de forta este potentat de o masa "copioasa" dupa antrenament.
- Fiecare grupa musculara importanta a corpului trebuie stimulata prin seturi repetate, fiecare constand in 8-12 repetari, cu scurte intervale de odihna intre seturi. Acest lritm conduce metabolismul catre o stare anabolica.
- Este foarte important sa existe perioade suficiente de pauza intre antrenamente, mai ales daca s-a pus accentul pe miscari "negative", caz in care febra musculara poate dura pana la 5 zile.
- Balanta energetica pozitiva (adica un aport caloric mai mare decat ceea ce se consuma) este solutia pentru a initia sinteza proteinelor si deci dezvoltarea musculara.
- Mesele frecvente, la fiecare 2-3 ore asigura un aport constant de aminoacizi, necesar pentru sinteza proteinelor.
- 2-3 grame de proteine pe kilogramcorp reprezinta doza suficienta pentru a creste rata sintezei proteinelor.
- Alimentatia postantrenament este cruciala pentru un castig maxim de masa musculara, pentru ca initiaza refacerea rapida si induce o stare anabolica.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 49970 ori.
Painea ingrasa?
4 August 2022Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Cea mai buna PIZZA cand vrei sa slabesti
1 August 2022Poti sa mananci pizza atunci cand vrei sa slabesti?
Pizza este una dintre cele mai iubite mancaruri din lume, asociata cu relaxare, petreceri, iesiri cu prietenii, weekend si, in general, cu sentimente placute. Totusi, cand vine vorba de slabit, majoritatea oamenilor se feresc de pizza, considerand-o un produs nesanatos, care ingrasa. Asa sa fie?
Raspunsul in acest video!
De unde luam IODUL?
25 Iulie 2022Desi prezent in cantitati mici in organismul uman, iodul este un mineral esential, necesar pentru o buna stare de sanatate. El nu poate fi produs de corp, deci trebuie asigurat din alimentatie sau suplimente.
Iodul este implicat in producerea de tiroxina si triiodotironina, hormoni tiroidieni implicati in reglarea metabolismului, precum si in sinteza proteinelor si activitatea enzimelor. Rolul lor este decisiv inclusiv pentru dezvoltarea sistemului osos si a sistemului nervos central in perioada intrauterina, dar si dupa.
Fara un aport adecvat de iod, hormonii tiroidieni nu functioneaza eficient si pot dezechilibra activitatea glandei tiroide, care devine sub-activa si produce prea putini hormoni situatie numita hipotiroidism sau devine hiperactiva si ii produce in exces, adica hipertiroidism.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Produsele pentru acumularea de masa musculara sunt foarte bune pentru cresterea masei musculare.
Produsele pentru acumularea de masa musculara sunt utile, doar daca sunt combinate cu sport si cu o alimentatie buna.
Pentru cresterea masei musculare eu iau Somatodrol si chiar se observa modificari.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii