Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CALCULATOR - NECESAR ZILNIC DE APA
ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE
CALCIUL - MINERAL ANABOLIZANT
CSID - Meniurile traditionale la fel de periculoase ca fast-food-ul
CSID - Nu poti duce la bun sfarsit o cura de slabire?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SHIATSU, ATINGEREA CARE VINDECA
CSID - Obiceiuri nasanatoase care iti mananca ani din viata
INSTRUCTORII DE AMOR
CONCURSUL DA JOS BURTA, editia 2005
FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum depasesti perioadele de stagnare in sport Fierbinte
Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » CAT DE FRECVENT AR TREBUI SA MANCAM ?

CAT DE FRECVENT AR TREBUI SA MANCAM ?


Cultura noastra traditionala prespune in materie de alimentatie 3 mese pe zi, anume micul dejun, pranzul ÅŸi cina. Inca de cand suntem mici invatam de la bunica obiceiul de a respecta aceste mese, uneori foarte strict, fara gustari intermediare ''ca sa nu ne stricam foamea''. Apare deci ca o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii respectarea acestor trei mese ÅŸi nu mai mult. Ce ne facem insa cand dam peste programe nutritionale recomandate de specialiÅŸti in care putem avea toata increderea ÅŸi care recomanda 5-6 mese pe zi sau chiar mai mult?

In primul rand sa nu uitam ca ne referim la oameni diferiti de normal (a nu se intelege anormali...), adica oameni care fie vor sa iÅŸi dezvolte masa musculara, fie vor sa slabeasca.

Ca sa intelegem mai bine, haideti sa facem o analogie cu automobilele. Cati ÅŸoferi aÅŸteapta sa se goleasca complet rezervorul inainte de a face plinul? Foarte putini, ÅŸi de obicei este doar o intamplare un asemenea eveniment. Daca vom considera ca cei mai multi oameni iau micul dejun pe la 7-8 dimineata, pranzul pe la 14-15 sau chiar mai tarziu, iar cina pe la orele 20-21 vom observa intervale de 6-7 ore in care organismul nu e alimentat. Iar acestea sunt cazuri fericite, fiindca omul zilelor noastre mananca ceva pe fuga dimineata ÅŸi apoi mai mananca la miezul noptii cand vine de la afacerile lui. Aceste intervale de "post" pot conduce la un grad de supresie a metabolismului, influentand negativ echilibrul de azot al organsimului, provoaca oboseala ÅŸi lipsa de energie ÅŸi senzatie intensa de foame, care este de cele mai multe ori potolita alegand alimente hipercalorice, dar sarace din punct de vedere al nutrientilor esentiali.

Haideti sa vedem cateva dintre beneficiile adoptarii unui program alimentar cu mese frecvente.

1. Accelerarea metabolismului - de fiecare data cand mananci ceva, metabolismul devine mai alert, deoarece incepe procesul de digestie, consumator de energie. Iata deci cum cei care se plang ca au metabolismul lent pot sa ÅŸi-l accelereze foarte simplu mancand mai frecvent.

2. Imbunatatirea digestiei - prin consumarea de mese frecvente ÅŸi in cantitate mica, dati ÅŸansa organsimului sa proceseze complet alimentele. Presupunand ca aveti un regim alimentar de aproximativ 3000 kcal, cu un aport proteic de 250 g proteine, asta ar insemna cate 1000 kcal ÅŸi 83 g proteine la fiecare masa. DeÅŸi variaza de la individ la individ, cantitatea de proteine care poate fi complet digerata la o masa se incadreaza in limitele 35-50 g. Deci daca veti imparti cantitatea de proteine in mai multe portii, aveti posibilitatea sa o asimilati pe toata.

3. Echilibru azotat pozitiv - este bine ştiut ca dezvoltarea musculara are loc numai intr-un mediu bogat in azot, asta pentru ca prezenta azotului in structurile proteice este o conditie absolut esentiala. Daca va asigurati un aport optim şi constant de proteine in alimentatie, veti obtine acest azot atat de importantÃ? astfel veti asigura substratul dezvoltarii masei musculare. Simplu!

4. Energia - este evident ca mai multe mese inseamna aport energetic mai mare. Cei doi macronutrienti esentiali pentru energie sunt carbohidratii ÅŸi lipidele. Atat antrenamentul aerob, cat ÅŸi cel de forta vor consuma depozitele energetice ale organsimului, de aceea este absolut necesar sa aveti grija ca ele sa fie refacute in timp util.

5. Nivel normal de insulina - in cazul unui aport mare de carbohidrati cu indice glicemic crescut, secretia de insulina este foarte mare. Problema este ca in prezenta unei insulinemii crescute, devine aproape imposibila metabolizarea grasimilor.

6. Foamea - mancand frecvent nu vei suferi de accese de foame. Atunci cand ti-e foarte foame eÅŸti mult mai tentat sa mananci orice iti este la indemana ÅŸi de obicei se intampla sa fie junk food.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 48287 ori.



Cum depasesti perioadele de stagnare in sport

15 August 2022

Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele asteptate? Fie ca faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente cand stagnezi si, orice ai face, nu reusesti sa iesi din aceasta perioada lipsita de progres. Indiferent de nivelul la care te afli, poti sa treci prin astfel de situatii de cumpana, care te descurajeaza si te seaca de motivatie; cauzele pot fi numeroase, atat fizice, cat si mentale.

In acest clip vei afla ce trebuie sa faci ca sa depasesti aceste perioade de stagnare!


Beneficiile consumului de quinoa

8 August 2022

Ai incercat vreodata un preparat pe baza de quinoa?

Daca nu, atunci ar trebui sa experimentezi gustul acestei pseudocereale care se consuma pe scara larga in America de Sud. Nu este un aliment-minune asa cum tind sa creada unele persoane, insa este un produs foarte hranitor, cu o multime de beneficii pentru sanatate.

In acest clip vei gasi inclusiv cateva idei de pregatire pentru quinoa!


Painea ingrasa?

4 August 2022

Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?

Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

TARATELE DE GRAU TARATELE DE GRAU
Taratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt ...
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...


NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...
PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii