Sunteti aici :: Nutritie » EFECTELE BENEFICE ALE PORTOCALELOR
EFECTELE BENEFICE ALE PORTOCALELOR
La ce te gandesti atunci cand simti miros de portocala? La iarna, la frig, poate chiar la sarbatori... Te-ai gandit, insa, vreodata, care sunt efectele benefice ale portocalelor asupra sanatatii tale?
Ce spui de o mica incursiune printre portocale, printre ceea ce aduc ele bun si sanatos in organismul tau? Sub forma de suc, decoct sau, pur si simplu, fructul in sine, te vor ajuta in mentinerea unei sanatati de nota 10.
Impotriva infectiilor gripale
Primul instinct atunci cand te confrunti cu o gripa sau cu o raceala este sa te duci repede la farmacie si sa cumperi o lista lunga de pastile. Te sfatuiesc sa iti schimbi traseul spre piata... de ce spre piata, ai putea spune?! Pentru a cumpara cat mai multe portocale. Vei vedea ca daca le consumi din abundenta, vei scapa de febra, de durerile de cap specifice racelilor, eliminand, in acelasi timp, senzatia de vertij si astenia.
De asemnea, portocalele au efecte antiinfectioase, stimuleaza imunitatea prin continutul ridicat de vitamina C pe care o contin si reduc semnificativ simptomele neplacute ale afectiunilor virale.
Impotriva pietrelor la rinichi
S-a demonstrat stiintific faptul ca un pahar de portocale consumat zilnic, previne formarea pietrelor la rinichi sau daca acestea sunt deja instalate, ajuta la ameliorarea acestora. Oxalatii sunt, practic, dizolvati de acidul citric continut de portocale.
Daca ai suferit de litiaza biliara, medicii recomanda sa bei cel putin jumatate de litru de suc de portocale zilnic.
Impotriva constipatiei si a indigestiei
Unul dintre efectele benefice ale portocalei este acela ca accelereaza tranzitul intestinal si stimuleaza activitatea enzimelor la nivelul intestinului, prevenind, in acest fel, constipatia.
De asemenea, fiind un puternic catalizator al digestiei, portocala are un efect destul de puternic si in stimularea secretiilor gastro-intestinale, indigestia fiind, astfel, inlaturata
Eficient in bolile de inima
Deoarece sucul natural de portocale ajuta la cresterea colesterolului bun- HDL, dar si la scaderea simultana a celui rau- LDL, acesta este extrem de eficient in tratarea si prevenirea bolilor de inima. Datorita continutului bogat de acid folic natural, consumul regulat de portocale reduce aparitia aritmiei cardiace, a aterosclerozei ÅŸi a ischemiei cardiace.
Vitamine, vitamine, vitamine!!!
Trei sau patru portocale consumate zilnic, ofera organismului tau o mare parte din vitaminele de care are nevoie. Chiar daca aceste fructe nu au un continut impresionant in vitamina A sau in vitaminele din complexul B, s-a demonstrat ca substantele nutritive din portocale sunt mult mai eficient absorbite de catre organism, in comparatie cu legumele, de exemplu. Din acest motiv, introducerea in alimentatia zilnica a portocalelor poate contribui cu succes la indepartarea unor stari neplacute precum anemia, astenia sau lipsa energiei!
Impotriva cancerului
Toata lumea stie ca mancarea mediteraneana este foarte sanatoasa si ca cei care folosesc o astfel de dieta au o incidenta mult mai scazuta a cancerului de san, de plamani, de pancreas, de colon sau de rect. Si tocmai pentru ca citricele reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente ale dietei mediteraneene, cercetatorii au facut o serie de descoperiri conform carora portocalele contin numeroase substante anticancerigene. Ba, mai mult, s-a constatat faptul ca in cazul persoanelor care consuma foarte multe portocale sau lamai, exista un numar foarte scazut de imbolnaviri de cancer la stomac, de esofag sau al cavitatii bucale. Tot vitamina C are efecte de protectie impotriva actiunii nocive a unor chimicale cancerigene cum sunt nitrozaminele.
Impotriva durerilor de cap
Daca consumi cel putin un litru de decoct de portocale zilnic, vei observa o imbunatatire a irigarii cu sange a creierului, actionand direct la nivelul sistemului nervos central, acest lucru ducand la reducerea senzatiei de durere.
Precautii in cazul tratamentului cu portocale
Fii foarte atenta daca trebuie sa urmezi vreun tratament cu coaja de portocala pentru ca, de cele mai multe ori, acestea sunt tratate chimic pentru o mai buna conservare sau, pur si simplu, pentru colorarea lor. In mod normal, substantele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase si lasa pe servetel urme rosiatic-portocalii, iar in ceea ce priveste substantele de conservare, urmele vor fi galbui-cenusii.
Contraindicatii
Daca suferi de reumatism, consumul de portocale nu este intocmai recomandat deoarece natura acida a sucului acestora poate sa accentueze simptomele artritei.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 55804 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii