Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REFACEREA DUPA ANTRENAMENT
CONTROLUL CENTRAL AL GREUTATII CORPORALE SI AL APETITULUI
CROMOTERAPIA
RECE SAU CALD ?
SINDROAME CLINICE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole POFTITI LA SLABIT! DIANA
Crunch la banca inclinata
EVALUAREA RISCULUI APARITIEI SINDROMULUI METABOLIC
CUM NE ANTRENAM VARA ACEASTA
AMBITIA ELIMINA CELULITA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată Fierbinte
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CALITATEA NUTRITIVA A LAPTELUI

CALITATEA NUTRITIVA A LAPTELUI


CALITATEA_NUTRITIVA__68990.jpgCu exceptia continutului in fier, cupru si magneziu, laptele este considerat alimentul complet pentru necesitatile nutritive ale omului. Principalul constituent care-i confera aceasta insusire sunt proteinele. Proteinele laptelui contin toti aminoacizii esentiali in proportie echilibrata. Inalta capacitate proteinogenetica, alaturi de cea mineralizanta, impune laptele ca cel mai important aliment pentru organismele in crestere. Printre numeroasele insusiri valoroase se inscrie si aceea ca avand un continut ridicat de lizina, cisteina, cistina, metionina si triptofan, proteinele din lapte compenseaza deficientele proteinelor vegetale, in special ale celor din cereale. Prin bogatia sa in factori nutritivi si principii biologic active laptele mareste rezistenta organismului fata de agresiunea noxelor din mediul ambiant, fiind foarte indicat in alimentatia persoanelor care lucreaza in mediu toxic.


Totusi, in hrana copiilor sugari (alimentati artificial cu lapte de vaca) acesta are si cateva inconveniente de care este bine sa se tina seama. Activitatea secretorie gastrica a copilului sub 1 an este adaptata la particularitatile laptelui matern, ori laptele de vaca avand un continut de proteine de cca. 2,5 ori mai mare si de saruri alcaline de cca. 3 ori, necesita pentru digestie mai mult acid clorhidric decat acelasi volum de lapte uman, deci digestia este mai anevoioasa. Pe de alta parte, laptele uman avand un continut mare de albumina si proportional redus de cazeina, coaguleaza in stomacul copilului sub forma de fulgi care nu se aglomereaza in coagul compact, favorizand astfel digestia gastrica usoara. Laptele de vaca fiind foarte bogat in cazeina si cu un continut mic de albumina coaguleaza sub forma de masa compacta, densa, pronuntat retractata. Sucurile digestive patrund mai greu in acest coagul, deci digestia este mai greoaie si stationarea produsului in stomac mai indelungata. Prin retractare, coagulul din laptele de vaca se separa repede de zer care trece in duoden antrenand si lactoza nehidrolizata inca. Lactoza, avand proprietati laxative, poate produce diaree si senzatie de jena abdominala atunci cand ajunge in intestin in cantitate mare si deodata. Unele tulburari digestive inregistrate la copiii mici hraniti cu lapte de vaca pot fi atribuite si faptului ca, spre deosebire de laptele de femeie, acesta nu contine lizozim. Lizozimul inhiba dezvoltarea bacteriilor gram-negative, in primul rand pe cea a colibacililor, fara sa stanjeneasca pe cea a lactobacililor.


Initial, laptele contine toate vitaminele necesare omului. Deasemenea, lactoza favorizeaza dezvoltarea florei intestinale utile care are si capacitatea de a sintetiza unele vitamine. In timpul pastrarii si in special prin prelucrarea tehnologica, unele vitamine se pot distruge partial sau chiar total. Astfel, in timpul pasteurizarii obisnuite vitamina C se distruge in proportie de cca. 20%. Deasemenea, prin deshidratare (transformarea in lapte praf) vitamina C este practic complet distrusa, iar vitaminele B6, tiamina si ciancobalamina se distrug in proportie de 20-50%.


Laptele contine in medie 0,75% substante minerale. Dintre elementele minerale retin atentia continutul foarte bogat de calciu (125 mg%) si de fosfor (90 mg%). Se observa deci ca raportul calciu/fosfor este supraunitar (1,4), apropiindu-se foarte mult de cel existent in oase. Laptele are deci un inalt potential mineralizant. Continutul in fier este insa foarte redus (0,1 mg%), ca si cel de cupru (0,05 mg%) si de magneziu (0,005 mg%). Un regim exclusiv lactat pentru o perioada indelungata poate conduce la anemie datorita potentialului hemoglobinogen nesatisfacator.


Lipidele lactatelor variaza cantitativ intr-o foarte mare masurã, criteriile de variatie fiind multiple: specie (laptele de oaie este mai gras decat cel de vaca), regim de furajare, stare de sanatate. In principiu, insa, este vorba de lipide aterogene: trigliceride in care predomina acizii grasi saturati si colesterol.


Cantitatea destul de mare de fosfolipide are efect de contrabalansare a actiunii aterogene a colesterolului. Recent s-au pus în evidenta in lipidele laptelui acizi grasi conjugati (CLA-conjugated linolenic acid) ale caror roluri par a fi foarte importante: reducerea unor substante chimice cancerigene, in particular a celor care induc neoplasm cutanat, gastric si mamar, acciune antiaterogenica, ducand la micsorarea colesterolului total si a LDL - colesterolului si avand influente asupra compozitiei organismului, in sensul reducerii grasimii si cresterii masei musculare.

Glucidele laptelui sunt reprezentate de lactoza, un dizaharid, care se gaseste in forma fermentata in lactatele acide si in branzeturi.

Laptele este unicul produs de origine animala care are acid citric in forma liberã (0,18%) sau sub forma de saruri (citrat de Na, Ca, Mg, K). Citratul de sodiu are un rol important in solubilizarea fosfatului de calciu. In acest fel, stimuleaza absorbtia calciului. Sub actiunea florei lactice de fermentatie, acidul citric se descompune in substante aromate cum este diacetilul, compus care da aroma specifica untului.


Laptele este un aliment cu relativ putine calorii. Produsele acide au acelasi numar de calorii pe care il are si laptele din care au fost fabricate. Daca insa este vorba despre iaurturi speciale, cu arome diferite, fructe, cacao, etc, in care s-a adaugat intotdeauna o cantitate oarecare de zahar, valoarea calorica este mai mare.


Raciile recomandate de lapte sunt urmatoarele: copii de 1-12 ani: 400-600ml/zi; adolescenti: 300-500 ml/zi; femei in perioada maternitatii: 400-600 ml/zi; adulti: 250-300 ml/zi; batrani: 300-500 ml/zi.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(10 August 2018 13:11) Ileana a spus

Da, dar in oras bem numai din ala pasteurizat la cutie. Ala nu mai are nici o vitamina, ci numai calorii. Mai mult dauneaza decat ajuta.

(4 Decembrie 2009 20:19) Alexandra a spus

Foarte interesant articolul.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii