Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
KANGOO JUMPS
IDEI PENTRU OAMENII OCUPATI
SFATURI PENTRU ALERGATORI
Strategii alimentare pentru oamenii ocupati


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole IDEI PENTRU OAMENII OCUPATI
CONCURSUL DA JOS BURTA, EDITIA 2010
CSID - Alte surse de grasimi bune
CALCULATOR - O REPETARE MAXIMALA (1RM)
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » VEGETARIAN... SAU NU?

VEGETARIAN... SAU NU?


Vegetarianismul inseamna a adopta o practica alimentara manifestata prin refuzul consumului de alimente cu provenienta animala. Unul din principiile vegetarienilor este acela ca, evitand varsarea de sange, favorizeaza propria dezvoltare spirituala si o sanatate mai buna. Aceasta teorie, este bazata pe un consens social care considera, ca este o crima chiar daca este vorba de o alta specie, bazandu-se si pe constatarea ca, la consumatorii de carne, agresivitaea creste. Acesta este motivul pentru care cainii de vanatoare sunt hraniti cu carne cruda rosie, iar soldatilor americani din Vietnam, ca si armatelor lui Hitler, li se dadea sa bea sange.

 

VEGETARIAN_SAU_NU_78622.jpgTot in favoarea modului de viata vegetarian este argumentul dezechilibrului economic. Tarile din lumea a treia sufera de foame; ele isi exporta cerealele si in special soia, cu care sunt hranite animalele din occident. Pe plan nutritional, schimbul nu este echitabil. Pentru producerea unui kilogram de carne sau de proteina animala trebuie folosite zeci de kilograme de cereale sau de proteine vegetale, care ar fi suficiente pentru hranirea populatiei din zona de productie.

Acum ca am enumerat cateva concepte in favoarea vegetarianismului, din afara sferei nutritionale, trecem la partea pe care o putem aplica cu totii in viata.

Nu trebuie sa uitati ca vegetarianismul este un fel de viata bazat pe regim.... Orice regim, fie el si strict bazat pe vegetale, trebuie sa fie echilibrat, iar trecerea de la un stil de alimentatie care contine carne, la unul vegetarian se face treptat.

 

Etapele catre regimul vegetarian consta deci in excluderea carnii de mamifere, apoi a celei de pasare si peste. Cu conditia de a fi practicat in mod inteligent si echilibrat, acest regim este cu siguranta o practica alimentara sanatoasa.

Majoritatea maimutelor (specia cea mai apropiata de a noastra) sunt vegetariene, iar dantura noastra demonstreaza clar carei folosinte ii este destinata: nu posedam decat putini dinti de carnivore, caninii, si acestia atrofiati; incisivii si molarii sunt destinati taierii si mestecarii de alimente de provenienta vegetala.

 

Pe plan pur nutritional, a fi vegetarian prezinta o serie de avantaje:

- Vegetalele furnizeazamai multe vitamine si minerale esentiale decat carnea.

- Vegetalele nu contin atati compusi grasi, iar materiile lor grase sunt mult mai sanatoase ( polisaturate).

- Consumul de carne favorizeaza obezitatea: pentru a compensa, consumatorii de carne trebuie sa manance mai multi hidrati de carbon, de unde rezulta un aport caloric excesiv si combinatii nocive ( echilibrele compensatorii fac ca mancand carne, sa simti nevoia de dulce ).

- Pentru aceeasi cantitate, proteinele animale sunt aproximativ de sase ori mai scumpe decat proteinele vegetale.

 

O alimentatie vegetariana echilibrata trebuie sa respecte anumite principii:

- sa aduca un minim vital de 20% proteine ( din oua, branza, iaurt). Aceste alimente de origine animala sunt singurele care contin in totalitate cei 22 de amino-acizi necesari. Toate proteinele vegetale sunt incomplete ( exceptie soia) si pentru a fi suficient de nutritive, trebuie combinate.

 

Vegetarienii care isi suprima din alimentatie toate produsele de origine animala, sufera de diferite carente.

 

Un regim echilibrat - vegetarian are multe avantaje pe termen lung, ducand spre o digestie buna, care de fapt este conditia primordiala pentru un corp sanatos, pentru pastrare greutatii, sau revenirea la greutatea ideala. Digestia este cea care permite alimentelor sa-si indeplineasca in mod corect rostul si rolul lor, inoirea constanta a celulelor, reglarea metabolismului, etc

Digestia proasta duce in cele mai multe cazuri la obezitate, iar obezitatea duce in cele mai multe cazuri la: balonari dese,constipatie, ulcer, aterosleroza, aritmie cardiaca, nervozitate ce alterneaza frecvent cu stari de depresie, insomnii sau oboseala acuta, crize cardiace, si nu in ultimul rand la celulita.

 

Pentru o digestie usoara urmeaza niste pasi, care usor pot fi introdusi in stilul de alimentare:

 

- Mananca incet, degustand fiecare inghititura si mestecand indelung, pentru ca saliva are si ea o misiune, care trebuie indeplinita.

- Favorizeaza unele alimente fata de altele: cruditatile si legumele verzi, cerealele, produsele lactate cu un continut redus de grasime, ouale.

- Bea apa pe tot timpul zilei, pentru a genera o buna eliminare.

- Evita si incearca sa scoti din regim pe cat posibil corpii grasi. Nu fac altceva decat sa ingreuneze digestia ( la oua sau branza consuma legume verzi, crude. Ele ajuta cel mai mult la digerarea grasimilor).

- Evita combinatii alimentare prea complexe si indigeste.

- Echilibreaza cruditatile cu legumele preparate termic.

- Nu abuza de ulei nici macar in salate, cu atat mai putin in prajeli.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(4 Februarie 2010 21:08) Mihaela P. a spus

Sunt de parere ca cel putin pestele nu ar trebui scos din alimentatie pentru ca asigura bine cunoscutii acizi grasi omega-3. Pana acum studiile au subliniat efectul benefic al lor pentru metabolismul lipidic si in plus, rolul important pe care se pare ca il au in reducerea riscului de cancer: mamar, prostatic.
Desigur, exista suplimente alimentare dar... "pestele in mainile unui bucatar iscusit poate deveni o sursa inepuizabila de placeri gustative" -Jean-Antheleme Brillat - Savarin, Fiziologia gustului :)
-codul, heringul, somonul, tonul-sunt recomandati pentru ca au continutul cel mai mic de mercur







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii