Sunteti aici :: Nutritie » ATENTIE LA SUPLIMENTELE ALIMENTARE!
ATENTIE LA SUPLIMENTELE ALIMENTARE!
Cu toate ca si tu ai putea sa te numeri printre adeptii suplimentelor alimentare naturale care ne-au invadat piata de ceva ani buni, si cu toate ca si tu ai putea sa pui semnul egalitatii intre acestea si senzatia de siguranta si "elementul de sanatate" pe care ti-l inspira majoritatea dintre acestea, s-ar parea ca cercetatorii nu sunt de aceeasi parere - esti surprins sa auzi asta? S-ar parea ca, mai nou, din ce in ce mai multe lucruri in care credeam "cu sfintenie" se darama incet si sigur, in urma unor teste si studii care mai de care mai sofisticate si indelungate. In ce masura aceste studii sunt menite sa pregateasca scena pentru alte produse care sa le inlocuiasca pe cele vechi care sunt mai nou daunatoare sanatatii noastre, numai timpul o sa ne spuna. Intre timp, iata o serie de noi dezvaluiri facute de cercetatori cu privire la suplimentele alimentare naturale de care "te-ai lovit" cu siguranta cel putin o data in viata.
Alchilbenzenii par sa fie acei compusi chimici care se regasesc in compozitia acestor suplimente alimentare si care par sa ne puna in pericol sanatatea. Anumite experimente de laborator au aratat faptul ca acesti compusi, consumati in doze mari, pot cauza cancer la ficat la cobai. In plus, un studiu si mai recent care a fost publicat in jurnalul american "Food and Nutrition Sciences" a dezvaluit faptul ca majoritatea aditivilor alimentari "naturali" contin astfel de substante chimice daunatoare in cantitati foarte mici; asadar, nu ar trebui sa fim ingrijorati in legatura cu aceste suplimente. Dar vestile bune se cam opresc aici; conform acelorasi cercetari, se pare ca piata este plina de aditivi care intr-adevar pot sa ne puna sanatatea in pericol. Acestia contin cantitati mari de alchilbenzeni care pot sa cauzeze tumori, conform testelor de laborator. E limpede de inteles ca e nevoie de o mult mai buna reglementare si tinere sub observatie a acestor aditivi care circula pe piata.
Uniunea Europeana pare sa detina o piata enorma de desfacere pentru acesti aditivi, mai ales datorita faptului ca aceste sumplimente sunt prescrise din ce in ce mai mult de catre medicii nutritionisti sau de cei de familie, de multe ori din senin, "sa fie", ca "nu au ce sa strice", fara analize prealabile. Suna cunsoscut? Adevarul e undeva la mijloc; daca nu esti adeptul unui stil de viata sanatos pana in maduva oaselor, e putin probabil ca organismul tau sa poata sa isi ia toate subtantele nutritive de care are nevoie pentru a functiona la parametri normali. De aceea, cam toti avem nevoie de orice ajutor putem beneficia; doctorii au dreptate, asadar. Dar exista si cazuri in care fie se abuzeaza de astfel de suplimente alimentare, iar rezultatele nu sunt cele scontate, fie aceste suplimente se dovedesc a face parte din categoria celor daunatoare sanatatii, astfel incat, din nou, ele fac mai mult rau decat bine.
Tinand cont de toate acestea, plus ultimele descoperiri in materie, cercetatorii de la Universitatea Wageningen, Universitatea din Milano si Proform SA au colaborat sub egida proiectului UE PlantLIBRA si au realizat tinerea sub observatie a catorva din aceste suplimente alimentare pe baza de plante. Au selectat 30 de compusi botanici care ar putea sa reprezinte o ingrijorare pentru sanatatea umana din cauza faptului ca ar putea sa dauneze materialului genetic si/sau sunt cancerigeni. Majoritatea acestor compusi fac parte din grupul alchilbenzenilor sau din grupul alcaloizilor pirolizidinici; acesti compusi care se regasesc in anumite plante au intrat deja sub incidenta anumitor reglementari speciale UE din cauza efectului nociv pe care il pot avea asupra sanatatii. In consecinta, multe din alimentele si suplimentele alimentare pe baza de plante sunt interzise in multe tari ale Uniunii Europene, ca si masuri de precautie.
O atentie sporita trebuie acordata anumitor sumplimente care contin busuioc, scortisoara, nucsoara, chimen sau obligeana, din cauza uleiurilor care se pare ca ar contine niveluri ridicate de alchilbenzeni. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceste suplimente alimentare pot sa ridice anumite riscuri si evitarea lor ar fi de preferat.
Totusi, exista suficiente suplimente alimentare pe baza de plante care nu contin cantitati mari din astfel de substante, asadar, nu sunt daunatoare. In plus, rezultatele studiilor respective nu trebuie sa ingrijoreze consumatorii foarte mult, deoarece cancerul la ficat care a fost raportat a fost de fapt o urmare a unor experimente in care niste concentratii mari de alchilbenzeni au fost inserate in hrana zilnica a cobailor - acestora nu li s-au administrat anumite doze de suplimente alimentare care sa contina de fapt acesti compusi. In realitate, s-a realizat o supraestimare a efectelor in comparatie cu efectele de care sunt capabili aceeasi compusi (in cantitati sau concentratii ceva mai mici) in prezenta altor ingrediente specifice suplimenteloralimentare pe care s-ar putea sa le consumi chiar si tu in prezent. Cate si mai cate suplimente pe baza de plante nu gasim in mai toate farmaciile si plafarurile, care mai de care promitandu-ne sa ne ajute sa scapam de indigestii sau de dureri menstruale, de sensibilitati ale ficatului sau de un colesterol care se incapataneaza sa nu scada pe cale naturala.
Daca pe cutiutele frumos colorate de suplimente alimentare pe baza de plante regasesti ingrediente cum ar fi alchilbenzeni, metileugenol, safrol sau beta-asarona, ar fi recomandat sa le pui la loc pe raft si sa te orientezi spre altceva. In plus, ar fi mai bine sa consulti un medic inainte sa te avanti in a-ti cumpara tot soiul de suplimente care s-ar putea fie sa nu ti se potriveasca, fie sa iti faca rau, fie sa nu aiba chiar efectul scontat asupra sanatatii.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 53729 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Buna ziua, despre suplimentul alimentar Garcinia Fat Burners Max5 ce ne puteti spune?

Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...

Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii