Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Concurs cantar Tanita
PRAJITURA CU DOVLEAC (fara gluten)
ASCULTA-TI STOMACUL!
Good morning - Aplecari in fata cu haltera pe umeri
ACTIUNI DISTRUCTIVE ALE RADICALILOR LIBERI IN ORGANISM


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SANGELE VINDECATOR
CULTURISM LA FEMININ
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de aronia Fierbinte
Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?rnDin lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » SENZATIA DE FOAME - INTRE NECESITATE FIZICA REALA, DEPENDENTA SI REFULARE

SENZATIA DE FOAME - INTRE NECESITATE FIZICA REALA, DEPENDENTA SI REFULARE


SENZATIA_DE_FOAME__I_59116.jpgIn mod sigur ai avut momente cand simteai ca iti este atat de foame incat ai fi putut sa devorezi tot din frigider; sau ai avut senzatia ca inca iti este foame desi abia mancasei si iti simteai deja stomacul plin (senzatii care pot fi foarte greu de controlat mai ales de persoanele care incearca sa tina o dieta pentru a slabi). Inainte sa continui sa mananci pentru a-ti potoli senzatia de foame, te-ai oprit vreodata sa te gandesti ca de fapt nu ti-e foame cu adevarat? Ci, poate esti dependent fara sa stii de anumite chimicale din alimente! Sau, ca ti-e "foame" de multe alte lucruri in viata ta care nu se indeplinesc ori nu rezulta a fi asa cum iti doresti tu!

Intr-o lume in care facem totul pe fuga si suntem stresati de ce se intampla in jurul nostru, a ti se face foame este ceva ce mai mult te incurca in timpul zilei, a carei rezolvare de obicei o amanam pana nu mai putem rezista si apoi mancam in exces. Insa, din pacate pentru unii, nu suntem robotei care pot fi incarcati cu "energie" o data la o saptamana sau o luna, asemeni unei masini, ci corpul nostru are nevoie zilnic de "combustibil". Din cauza unor astfel de amanari, abuzuri de alimente nesanatoase si probleme emotionale, apetitul ajunge sa fie grav dereglat. Astfel ca a devenit greu de distins cand ne este foame pentru ca intr-adevar corpul nostru are nevoie de nutrientii zilnici si cand doar ni se pare ca ne este foame si ne "indopam" inutil. Pentru a putea face o distinctie constructiva intre acestea, cel mai bine este sa intelegi care este mecanismul foamei si in ce conditii pot aparea astfel de senzatii false.

Foamea reprezinta sistemul natural de reglare a apetitului, iar stomacul este cel care da semnale creierului prin miscarile sale atunci cand este gol ca este timpul sa mananci. In mod normal, atunci cand mancam si stomacul se umple, ar trebui ca senzatia de foame sa fie diminuata complet. Insa, de obicei, avem tendinta sa mancam mai mult decat stomacul cere din cauza ca senzatia de foame nu se diminueaza complet. Sau ne apare acea pofta de a manca ceva anume, desi stomacul nu o cere.

Pofta este un tip special de foame, care in mod natural ar trebui sa ne indice ce nutrient ii trebuie corpului nostru si sa mancam acel tip de aliment, pentru a completa eventuala deficienta. Din pacate, substantele chimice din alimente provoaca serioase dereglari la acest nivel si creeaza dependente pe care noi nu le mai constientizam, dar pe care le definim ca fiind pofte. Si ajungem sa ne fie pofta de tot felul de alimente foarte nocive sanatatii noastre. Singura solutie este sa rupi acest cerc al dependentei prin alimente sanatoase.

Factorul care afecteaza cel mai grav apetitul este cel psihologic. Stresul si problemele emotionale pot fi clar distinse din felul nostru de a manca. Din pacate, s-a ajuns la un sistem de compensare a stresului si a nemultumirilor personale prin supraalimentatie. De cele mai multe ori mancam pentru a umple un gol din viata noastra, pentru a inlocui cu mancare ceea ce nu reusim sa obtinem in viata reala. Este forma de refulare care ne este cel mai la indemana si care aparent si pentru scurt timp functioneaza. A manca este o actiune care ne aduce o satisfactie si liniste, iar intr-o lume atat de stresanta este intr-adevar este greu sa nu-ti doresti siguranta si liniste in orice forma ar veni ea. Insa problemele pe care le avem si stresul nu pot fi ascunse la nesfarsit in spatele alimentelor. In loc sa gasim o solutie la problema pe care o avem, sa vorbim cu un prieten sau sa facem o activitate fizica care sa ne elibereze mintea, avem o senzatie falsa de foame si mancam excesiv.

Cel mai rau este ca ne dam seama foarte greu de aceasta problema si avem senzatia ca foamea noastra nu are nici o legatura cu problemele emotionale. Pentru ca majoritatea oamenilor confunda anxietatea, stresul si sentimentul de nesiguranta cu senzatia de foame. Cel mai dificil este atunci cand nu constientizezi ca ai o problema in sensul asta si incerci intre timp sa tii o dieta pentru a slabi. Dificultatea in a reusi sa slabesti in astfel de conditii este la un nivel foarte ridicat, pentru ca nu abordezi problema de la radacinile ei.

Semne ca mancarea este pentru tine o refulare ar fi:

- mananci atunci cand nu-ti este foame;

- cand esti stresat, nervos sau suparat, ai tendinta sa mananci, eventual mai mult decat este necesar;

- ai momente in care iti vine greu sa te opresti din a manca desi te simti plin;

Pentru a rupe legatura dintre emotii si foame, este important sa constientizezi ca ai o problema in sensul asta si sa inveti sa distingi cand iti este foame cu adevarat si cand mancarea devine o solutie la problemele tale, din nevoia de siguranta emotionala. Controleaza-ti emotiile, identifica obiceiurile nesanatoase si adopta o alimentatie atent programata. Cel mai important este sa gasesti alte metode de a te relaxa si a uita de probleme decat prin mancare.

Trebuie sa abordezi problema atat dinspre alimentatie, dar mai ales dinspre emotii, pentru a reusi sa ajungi la un control al apetitului. Constientizeaza ce anume merge rau in viata ta, ce probleme te afecteaza mai mult decat lasi sa se vada si te face sa ajungi la astfel de refulari.

"Chiar imi este foame?" Este intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand iti vine sa mananci desi stomacul nu ti-o cere. Decide cat de foame iti este si mananca doar pana te simti satul fizic, nu mental!



Ana-Maria Plesca

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(6 August 2009 07:37) cercelliliana a spus

uneori da .sentimentul ca un gol sufletesc.blazarea,lehamitea ma duc spre pofte de cele mai multe ori dulci ,otrava pentru organism,dar...
Dar mereu ma intreb de ce nu sunt si alte persoane care stiu sigur ca mananca mai mult ca mine?
Poate depinde de metabolismul bazal si de o predispozitie,de modul de viata cu toate ca am vazut si in mediul satesc femei obeze si muncesc fizic zi luminba,iar stresul psihic este mult mai mic ,comparativ cu cel urban.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii