Sunteti aici :: Slabire » NEVOIA DE DULCE - MOFT SAU NORMALITATE?
NEVOIA DE DULCE - MOFT SAU NORMALITATE?
Adesea, ceea ce ne impiedica sa avem o alimentatie sanatoasa este nevoia de a manca ceva dulce, pe care o resimtim mai ales in zilele aglomerate. Cand alergam intre job, scoala, cumparaturi, casa, mesele pe care le luam sunt reduse, dezorganizate si compuse, in general, din junk food. Pentru a intelege de ce uneori simtim ca lesinam daca nu mancam repede ceva dulce, este necesar sa privim la mecanismul alimentarii.
Pentru ca organismul nostru sa functioneze, avem nevoie de energie. Aceasta provine din glucoza continuta de alimente. Cu cat un aliment este mai bogat in glucoza, cu atat ne va oferi mai multa energie. Pe masura ce efectuam activitati mai solicitante sau mai putin solicitante, nivelul de glucoza din sange scade si ne simtim obositi, apatici, deprimati. In aceste conditii, mai ales daca suntem grabiti si nu ne permitem 1 ora sau mai mult pentru pranz (desi aceasta este varianta cea mai sanatoasa), intre doua drumuri, luam ceva dulce, rontaim si imediat pare sa ne fi revenit pofta de viata si energia.
Intr-adevar, nivelul de energie creste. Insa, glucoza primita din produsele ce contin zahar rafinat (ciocolata, bomboane, sucuri, prajituri etc.), se caracterizeaza prin faptul ca ridica rapid nivelul de zahar din sange, dar nu ramane prea mult acolo. De ce? Aici intra in actiune insulina, o substanta eliberata de pancreas, menita sa ia zaharul din sange si sa il transporte catre organele care au nevoie de el sau sa il depoziteze pentru o utilizare ulterioara. Vestea buna e ca pancreasul stie exact cata insulina sa secrete pentru a neutraliza zaharul. Vestea mai putin buna e ca in cazul ingerarii unei cantitati mari de zahar, pancreasul intra in stare de alerta si elibereaza o cantitate mare de insulina care scoate rapid zaharul din sange si il depoziteaza pentru alte nevoi. Astfel, desi dupa ce mancam dulciuri concentrate simtim o imbunatatire a tonusului general, aceasta este urmata rapid de o molesire totala. Simtim apoi nevoia de a consuma alt aliment bogat in zahar si ciclul se reia.
Ce este de facut? Deseori, este suficient sa mancam alimente cu absorbtie lenta a zaharului. Astfel, nu introducem in organism o cantitate mare de zahar, iar pancreasul nu intra in alerta, ci elibereaza treptat insulina, asigurandu-ne un nivel optim de energie pe o perioada mai indelungata. Asemenea alimente sunt fructele proaspete, fructele uscate, nucile si semintele. In concluzie, nevoia de dulce este un semnal al organismului ca este in pana de zahar, este normala si are o functie adaptativa. Totul depinde insa de ceea ce facem noi cu nevoia de dulce, cum o rezolvam si cata grija avem la efectele pe termen lung, nu doar imediate.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Si ce inseamna cand nu simti deloc nevoia de a manca dulce ? Eu mananc dulce o data la cateva luni ...
Pai dulciurile cu zahar rafinat pompeaza putenic glucoza in singe si de aici apare o stare de "mai bine" dar un bine relativ, care in timp va uza-stresa mai puternic pancreasul. Legumele si fructele au o eliberare treptata a glucozei, datorita continutului de fibre, si astfel pancreasul lucreaza in parametri optimi. Eu de pilda daca maninc 3-4 banane pot juca fotbal cel putin 1,5 ore fara probleme. Daca am mincat cumva alimente pe baza de carne sau fara glucide inainte de o partida de fotbal sau orice alt efort fizic, termin rapid benzina.
Eu daca mananac fructe nu simt nimic, dar daca mananc ceva "dulce " (inghetata, salam de biscuiti, ciocolalta etc.) Ma simt imediat mai bine!
de ce ?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii