Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Proteinele
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
Extensia picioarelor la aparat
CSID - Colesterolul nu scade imediat ce renuntam la grasimile animale
PLATOUL - UNA DIN PROBLEMELE CURELOR DE SLABIRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam SEMINAR - CE SE INTAMPLA DOCTORE? (2008)
ANOREXIA SEXUALA
Cromul
DIETE LA MODA
CUM II INVATAM PE COPII SA MANANCE SANATOS?
Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 246.
Pagina 13 din 25

Rosiile - ultimele stiri

12 Ianuarie 2011

Daca ati mancat de curand o salata de rosii ati facut o alegere minunata - pe langa acel gust savuros, ati ajutat corpul sa mentina vasele de sange suple mai mult timp.

Cel putin asa sustin Dr.Teruo Kawada si echipa sa de la Universitatea din Tokyo, care au realizat un studiu in parteneriat cu "Research and Development Program for New Bio-industry Initiatives" din Japonia.

Savantii au facut descoperirea in timp ce studiau diferiti compusi cu care sa poata combate dislipidemia - reprezentata de cantitatea crescuta de lipide in sange.

Aceasta stare poate duce in timp la boli vasculare destul de grave, cum ar fi arterioscleroza sau chiar ciroza.

Echipa Dr.Teruo Kawada a descoperit un compus prezent in patlagelele rosii, numit acid 9-oxo-octadecadienoic, care are proprietati anti-dislipidemice.

"Descoperirea unui compus care ne ajuta sa prevenim obezitatea este un mare avantaj in lupta cu aceasta boala," spune Dr.Kawada.

"Inseamna ca oamenii pot avea dislipidemia sub control ajutandu-se de dieta zilnica."

Cine si ce ne ingrasa

4 Ianuarie 2011

Cunoastem cu totii ca excesul alimentar si lipsa de miscare sunt principalele cauze ale obezitatii, dar din pacate nu sunt singurele.

Ultimele studii arata ca exista factori la care nu ne-am fi asteptat, si care isi aduc si ei contributia la kilogramele in plus.

Iata cativa dintre acestia :

Expunerea la adenovirusul 36 - Conform Jurnalului de Pediatrie din Septembrie, anul trecut, copiii expusi acestui virus au sanse mai mari sa devina obezi. Din 124 de copii care au participat la studiu, aproape 80% dintre cei expusi virusului erau obezi. Ei cantareau cu 23 kilograme mai mult decat copiii neexpusi virusului.

Aerul conditionat - Atunci cand se afla intr-un mediu cu temperatura comfortabila constanta corpul nu mai trebuie sa munceasca pentru a-si regla temperatura, si in cele din urma rezultatul se vede pe abdomen - cel putin asa sustine Jurnalul International de Obezitate.

Munca...mamei - Copiii ale caror mame muncesc cantaresc mai mult decat cei cu mame casnice, se arata intr-un studiu publicat in mai anul trecut in Jurnalul American de Epidemiologie. Studiul a fost facut de University College London pe 8552 de copii, care au fost urmariti de-a lungul a zece ani.

Lipsa de somn - Toti cei care nu dorm destul se expun obezitatii, deoarece atunci cand corpul nu se odihneste suficient apar o serie de schimbari hormonale si o oboseala accentuata, care face sa scada activitatea fizica de persoana respectiva.

Lipsa amigdalelor - Datoram aceasta legatura cercetatorilor de la Universitatea St.Louis din Missouri. Acestia au revazut noua studii, publicate intre 1970 si 2009 si au ajuns la acesta concluzie dupa ce au coroborat datele din aceste rapoarte.


Algele verzi-albastre protejeaza creierul ?

27 Decembrie 2010

Un studiu realizat recent de cercetatorii in neurologie de la Universitatea South Florida si publicat in "The Open Tissue Engineering and Regenerative Medicine Journal," pune in lumina legatura dintre algele albastre-verzi si neuroni.

Mai precis, in urma administrarii de suplimente nutritive bogate in spirulina, s-a dovedit actiunea benefica asupra motoneuronilor, in special asupra acelora suferinzi in urma sclerozei laterale amiotrofice. Studiul a fost realizat anul acesta, timp de 10 saptamani, pe animale de laborator.

Scleroza laterala amiotrofica, desi destul de rara, este o boala deosebit de periculoasa. Cunoscuta ca si boala Lou Gehrig, este invalidanta si fatala, care consta in pierderea progresiva a motoneuronilor din maduva spinarii.

Suplimentele pe baza de spirulina au franat dezvoltarea bolii si au redus simptomele acesteia. Se pare ca spirulina si produsele nutritive pe baza de spirulina au un efect neuroprotector destul de pronuntat, in comparatie cu alte produse similare.

Spirulina este un aliment folosit din cele mai vechi timpuri de catre azteci, care se pare ca erau constienti de proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale acesteia.

Cercetarile continua, urmand ca in viitor sa se treaca la teste mai elaborate, care sa detalieze mecanismele prin care se petrec aceste fenomene benefice la nivelul celulei nervoase.

Usturoiul si osteoartrita

20 Decembrie 2010

Cercetatorii de la King's College London impreuna cu cei de la University of East Anglia au descoperit ca femeile care au o dieta bogata in usturoi si alte aliacee (ceapa, hasme, praz, arpagic sau ceapa chinezeasca) au probleme mai putine cu osteoartrita de sold.

Studiul a fost efectuat pe 2000 de pacienti, cea mai mare parte dintre acestia fiind femei, deoarece femeile sunt mai predispuse la osteoartrita decat barbatii.

Descoperirea, publicata in BMC Musculoskeletal Disorders Journal, scoate in evidenta posibilele efecte benefice ale dietei in protectia impotriva osteoartritei, si de asemenea deschide drumul cercetarilor pentru izolarea compusilor activi din aliacee care pot fi folositi pentru tratarea osteoartritei.

Legatura dintre greutatea corpului si osteoartrita este deja recunoscuta, insa nu este complet inteleasa. Acest studiu este primul care cerceteaza in profunzime sabloanele alimentare si influenta acestora asupra instalarii sau prevenirii osteoartritei.

Osteoartrita este forma cea mai raspandita de artrita, iar momentan nu exista tratament complet.

Dieta copiilor si jocurile video

14 Decembrie 2010

Obezitatea in randul copiilor a crescut dramatic in ultimii ani. Consumul de fructe si vegetale, precum si ingerarea de lichide - in special apa - pot scadea riscul de obezitate. exercitiile fizice sunt de asemenea bine venite, insa nu este asa de usor sa convingi copiii sa manance mai bine sau sa faca mai multa miscare.

Asa ca savantii s-au gandit la o solutie agreata de marea majoritate a copiilor : jocurile video.

"Evadare di Diab" si "Nanoswarm - Invazie din Spatiul Interior" sunt doua jocuri video special concepute sa scada riscul de diabet de tip 2 si obezitatea prin schimbarea dietei si prin comportamente in care miscarea sa aiba o pondere ceva mai mare decat de obicei.

Ele sunt create conform teoriilor de cunoastere sociala, auto-determinare si persuasiune.

Copiii care au jucat aceste jocuri si-au imbunatatit dieta vegetariana - pana la doua treimi din hrana zilnica erau fructe si legume.

Studiul a fost realizat pe 153 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani si a dus la concluzia ca atunci cand exista un efort sustinut intr-o directie, rezultatele nu intarzaie sa apara.

Aerul poluat si riscul de obezitate

6 Decembrie 2010

Profesorul Qinghua Sun, de la Ohio State University, impreuna cu echipa sa de cercetatori au descoperit un lucru uluitor: expunerea la aer poluat in primii ani de viata duce la o acumulare de tesut adipos in zona abdominala si la o rezistenta la insulina, chiar daca dieta este normala. Cel putin la sobolani, pentru ca ei au fost subiectii de studiu.

Cercetatorii au expus animalele (care aveau doar trei saptamani la data inceperii experimentului)la aer poluat pentru sase ore pe zi, cinci zile pe saptamana, timp de zece saptamani. Componenta aerului a fost similara aceleia regasita in marile metropole occidentale.

La sfarsitul perioadei de studiu s-au descoperit urmatoarele :
- nivelul de zahar in sange era crescut simtitor fata de grupul martor, caruia i s-a administrat aer curat
- rezistenta la insulina era crescuta
- crescuse nivelul sanguin al anumitor proteine, implicate in procesele inflamatorii
- crescuse tesutul adipos(si marime , si cantitate) - atat abdominal cat si subcutanat.

"Aceste cercetari arata ca exista o legatura directa intre expunerea la aer poluat si cresterea dimensiunilor si numarului de adipocite, precum si cresterea riscului declansarii diferitelor procese inflamatorii", spune unul dintre membrii echipei de cercetatori, Sanjay Rajagopalan.

Cercetarile vor trebui continuate pentru a se observa daca aceste transformari continua si in timpul vietii adulte, date fiind aceleasi conditii de mediu.

Alfa-carotenul si speranta de viata

28 Noiembrie 2010

Un studiu realizat de catre Chaoyang Li, M.D., Ph.D., la Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, a scos in evidenta faptul ca un nivel crescut de alfa-caroten in sange pare sa fie asociat cu prelungirea duratei de viata.

Alfa-carotenul este o substanta similara mult mai cunoscutului beta-caroten, insa spre deosebire de acesta este mult mai eficace in lupta contra cancerului localizat la nivelul creierului, ficatului sau pielii.

Alfa-carotenul se gaseste in concentratie mare in morcovi, cartofi dulci, dovleac, broccoli, fasole verde, spanac, nap si conopida.

Studiul a fost efectuat pe 15,318 adulti cu varste de peste 20 de ani, care au fost supusi diferitelor teste medicale intre anii 1988 si 1994, dupa care au fost urmariti pana in 2006.

S-a constatat ca la o concentratie a alfa-carotenului de 2-3 micograme pe decilitru riscul de boli grave era mai scazut cu 23% fata de persoanele care prezentau o concentratie de 0-1 micrograme pe decilitru. La concentratii mai mari - 6-8 micrograme pe decilitru, riscul scadea si mai mult, ajungand pana la 34%.

Rezultatele obtinute demonstreaza inca o data puterea fructelor si legumelor de a preveni o moarte prematura si de a ne asigura o viata sanatoasa.

S-au descoperit genele anorexiei

21 Noiembrie 2010

Cercetatorii de la The Children's Hospital of Philadelphia au descoperit cateva gene care sunt legate de tulburarea alimentara numita anorexie nervoasa.

Aceasta boala afecteaza numai in Statele Unite - unde a fost realizat acest studiu - noua femei dintr-o mie. Pacientii refuza mancarea, prezinta importante scaderi in greutate, precum si o teama nejustificata de luare in greutate, imagine de sine dereglata - in raport cu greutatea si silueta.

Am vorbit despre femei deoarece ele sunt de zece ori mai afectate decat barbatii. Aceste dezordini alimentare debuteaza de obicei in adolescenta.

Anorexia nervoasa are cea mai mare rata a deceselor dintre toate problemele psihiatrice, iar un tratament de succes este greu de identificat.

Studiul a fost realizat pe 1003 pacienti femei, raportat la un grup de control de 3700 de subiecti.

S-a demonstrat ca exista cel putin doua gene care au legatura directa cu anorexia nervoasa, precum si anumite procese de la nivelul nucleului celular care pot avea legatura directa cu boala mentionata.

Studiile ulterioare vor dovedi gradul de implicare al genelor deja implicate in proces, precum si aportul altor procese in declansarea acestei boli care face atatea victime.

Alunele de pamant, Sarcina si Alergiile

14 Noiembrie 2010

Ce au toate acestea in comun ? Un studiu realizat de echipa Dr. Scott H. Sicherer, de la Jaffe Food Allergy Institute, apartinand de Mount Sinai School of Medicine in New York City.

In acest studiu, realizat pe 503 copii, cu varste cuprinse intre 3 si 15 luni, se arata cum consumul de alune de pamant in timpul sarcinii poate fi pus in legatura cu riscul crescut de alergii la alune de pamant al nou-nascutului.

Cum este posibil acest lucru ? Proteinele prezente in alunele de pamant circula de la mama la fat si pot declansa un raspuns alergic, explica Dr. Sicherer.

In urma testelor facute pe durata studiului, 140 de copii s-au dovedit a avea o puternica sensibilitate la alune de pamant. Acest lucru nu inseamna automat ca sunt si alergici, insa este un indicator de care este bine sa se tina seama.

Testele vor continua in viitor, cu monitorizarea copiilor pe mai multi ani, pentru a putea arunca o lumina mai clara asupra acestui subiect destul de delicat.

Alergia la alune de pamant este una dintre cele mai intalnite alergii - exista milioane de oameni care sufera de aceasta problema.

Carnea rosie si riscul de cancer

9 Noiembrie 2010

O echipa de cercetatori de la National Cancer Institute, USA, condusi de Amanda J. Cross, PhD, au descoperit o posibila legatura intre consumul de carne rosie si cancerele de stomac si esofag.

Cercetatorii americani au urmarit sanatatea a 494,979 de subiecti cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, pe o perioada de 10 ani. La inceputul perioadei de studiu fiecare dintre acestia a completat un chestionar care cuprindea date despre obiceiurile alimentare, inclusiv modul de preparare a carnii. Chestionarul cuprindea si alte detalii, de exemplu obiceiuri legate de fumat, miscare si greutatea corporala.

Chiar daca o mica parte a dezvoltat cancere de stomac si esofag - 215 dintre acestia - s-a observat un risc mai mare printre cei care consumau multa carne rosie si/sau cantitati mari din compusii care se produc atunci cand carnea rosie este gatita.

Mai precis, din totalul de 494,979 de participanti la test, primii 20% - in ordinea consumului, bineinteles - prezentau un risc aproape dublu fata de ultimii 20%.

Studiul nu a aratat ca aceast consum declanseaza cancerul, ci doar ca exista o legatura intre cele doua. Pentru a lumina mai bine aceasta problema sunt necesare studii ulterioare.

Afisare 10 din 246.
Pagina 13 din 25


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri