Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONCURSUL POFTITI LA SLABIT, editia 2008
PIZZA
CORP ACTIV PENTRU O MINTE ACTIVA
PRINCIPII SIMPLE SI EFICIENTE PENTRU SLABIRE
Adductia picioarelor la cablu


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Victor Vlad (maratonist)
Flexia pumnilor cu haltera
PLANUL TAU DE SCADERE IN GREUTATE
CE SA MANANCI CA SA COMBATI STRESUL SI DEPRESIA
PORTIILE MARI CONDUC LA SUPRAALIMENTARE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » AMPLITUDINEA DE MISCARE SI EFICIENTA EXERCITIILOR

AMPLITUDINEA DE MISCARE SI EFICIENTA EXERCITIILOR


Executia corecta a exercitiilor de forta ne asigura succesul si atingerea obiectivelor propuse. Cei mai multi dintre cei care au ales sa se antreneze cu greutati, dupa ce parcurg o perioada de "initere" in acest sport ajung sa inteleaga ca succesul este determinat de eficienta antrenamentelor, iar eficienta depinde de mai multi factori, printre care si tehnica corecta de executie a miscarilor.

Haideti sa analizam elementele unei miscari complete si sa vedem cum ar trebui executata pentru a ne bucura de maximum de eficienta.

Fiecare exercitiu presupune existenta a 3 faze.

Prima faza, numita si concentrica, reprezinta contractia propriu-zisa a muschiului. Mai este denumita si "faza pozitiva". In aceasta faza muschiul isi micsoreaza volumul prin contractie, iar segmentele corpului implicate in miscare se apropie. La finalul acestei faze, muschiul este intr-o contractie completa.

A doua faza este numita si faza de tranzitie sau "varful contractiei". Practic aici se face tranzitia intre ridicarea si coborarea greutatii. Una dintre tehnicile de intensitate presupune mentinerea contractiei in acest punct timp de 1-2 secunde. Este vorba de o contractie izometrica, in care muschiul este tinut in tensiune, fara sa isi mai modifice dimensiunile. Specialistii au constatat ca cei care au au introdus in antrenamentele lor tehnica contractiei la varf, au inregistrat progrese mai mari. Un studiu realizat in anul 2002 la Universitatea din Florida a urmarit un grup de 30 de barbati care se antrenau cu greutati; jumatate dintre acestia s-au antrenat fara sa foloseasca tehnica amintita, in timp ce restul au introdus contractia la varf la toate exercitiile unde se putea aplica. Dupa 2 luni de antrenamente s-a constatat ca al doilea grup a inregistrat o crestere a fortei cu 8% mai mare decat primul grup si o dezvoltare a masei musculare cu pana la 12% mai importanta.

Urmatoarea faza, numita excentrica (sau "negativa") reprezinta revenirea muschiului la starea de relaxare. Si in faza excentrica muschiul este mentinut in tensiune. Specialistii sunt de acord ca o miscare lenta descendenta, cu mentinerea muschiului in tensiune este mai productiva decat revenirea rapida la starea de relaxare. In ceea ce priveste momentul de relaxare, unii sportivi il elimina pur si simplu, mentinand muschiul intr-o stare permanenta de tensiune. Spre exemplu, la flexii cu bara pentru biceps, faza excentrica nu este finalizata, practic haltera nu este coborata pana in punctul in care antebratul ajunge in extensie maxima.

Pentru a fi eficienti la antrenamente este nevoie ca la fiecare exercitiu sa fiti atenti la corecta executie a celor trei faze. Cele mai intalnite greseli sunt: lipsa fazei de tranzitie - practic se trece de la faza concentrica la cea excentrica fara pauza si contractie la varf; coborarea rapida a greutatii in faza excentrica si "smulgerea" greutatii in faza concentrica - adica folosirea fortei inertiale in miscare.

Eficienta mai este determinata si de executarea exercitiilor trecand prin intreaga amplitudine de miscare la acel nivel articular. In acest fel se produce activarea maxima a unitatilor motorii. Amplitudinea de miscare se obtine si se mentine in special prin exercitii de stretching (intindere) care amelioreaza flexibilitatea si mobilitatea. In cartea mea "Stretching. Secretul flexibilitatii", publicata in 2003, am descris tehnici de stretching pentru toate segmentele corpului, pe care este bine sa le cunoasteti pentru ca va ajuta in obtinerea performantelor maxime la antrenamentul de forta.

Executati exercitii de stretching la finalul incalzirii, intre serii si in perioada de revenire dupa efort. Aceste exercitii sunt importante in special dupa antrenamente, avand capacitatea de a reduce perioada de refacere intre antrenamente.

De mentionat si faptul ca stretchingul ajuta la revenirea in pozitie de repaus a fibrelor de actina si miozina (care se suprapun in contractie) si optimizeaza procesele metabolice.

Daca veti tine cont de aceste elemente, puteti fi siguri ca rezultatele nu vor intarzia sa apara si veti obtine acele rezultate pe care le doriti.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 62892 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

KICKBOXING IN APA KICKBOXING IN APA
Daca artele martiale si kickboxingul sunt unele dintre sporturile tale ...
ANTRENAMENT DISTRACTIV, MERSUL PE ROLE ANTRENAMENT DISTRACTIV, MERSUL PE ROLE
Din categoria antrenamentelor sau exercitiilor fizice distractive, relaxante si eficiente ...


SPORT IN PARC SPORT IN PARC
Desi a curs destul de multa cerneala pe tema importantei ...
RELAXARE SI SPORT LA PLAJA RELAXARE SI SPORT LA PLAJA
Ca tot incepem sa ne coacem incet si sigur in ...


Alte articole despre Antrenament






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii