Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
RESTRICTIA CALORICA IN TRATAMENTUL OBEZITATII
10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA
PRINCIPII SIMPLE SI EFICIENTE PENTRU SLABIRE
PRIMAVARA SI TENUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam MITUL APEI DISTILATE
STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
O METODA "ANTI-FOAME"?
VARICOCELUL
CAMPIONII SANATATII
Sunteti aici :: Nutritie » CATE OUA POT SA CONSUM?

CATE OUA POT SA CONSUM?


CATE_OUA_POT_SA_CONS_76398.jpg
Aceasta este o intrebarefrecventa, din doua motive - toata lumea stie ca ouale sunt surse foarte valoroase de proteine, ceea ce le face indispensabile pentru alimentatia oamenilor activi, insa multi au aflat ca galbenusul oualelor contine o cantitate destul de importanta de colesterol, substanta asociata cu riscul aterosclerozei si a numeroaselor boli ce apar ulterior.

In ultima perioada de timp, tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu "killer"-ul numarul 1 in lume, bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Daca in treouacut medicii si nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. "Nici un aliment nu trebuie eliminat complet," afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta. El este de parere ca "totul poate fi negociat" tinand cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente."Se pot gasi metode de a include in meniu alimentele favorite ale fiecaruia." Ouale, considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace, acum nu mai este atat de rau vazut nici macar in cazul celor cu colesterol crescut, cu atat mai putin in cazul persoanelor sanatoase, asta pentru ca s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange. Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor.

Studiile recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana. Chiar daca ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei.

Nutritionista Elaine Trujillo este de parere ca in zielele noastre problema ar trebui pusa diferit: nu este absolut necesar sa limitam consumul anumitor alimente, ci mai curand sa adaugam alimente despre care s-a dovedit ca reduc nivelul colesterolului in sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca adaugand o anumita combinatie de alimente "sanatoase" la regimul alimentar, se poate un efect similar administrarii unor statine din prima generatie (statinele sunt medicamente care reduc colesterolemia). In cadrul acestui studiu realizat de dr. David Jenkins de la Universitatea Toronto, participantii au consumat un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in fibre alimentare (provenind din ovaz si secara), proteine din soia, alune de padure si margarina imbogatita cu steroli. Dupa 12 luni, cei care au urmat acest regim au inregistrat o reducere a LDL colesterolului (cel "rau") cu 20% sau mai mult - comparabil cu nivelele obtinute prin administrarea medicatiei. Chiar si la cei care nu au urmat decat din cand in cand regimul, s-a remarcat o reducere cu 10% a LDL colesterolului. Dr. Jenkins este de parere ca in cazul acestor alimente se poate vorbi de un "efect cumulativ", fiecare dintre ele contribuind in mod diferit la scaderea colesterolului.

Asadar, mai ales daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa va feriti de oua, insa nu includeti in regimul vostru saptamanal mai mult de 3-4 oua intregi, fiindca oua se gasesc incluse si in alte alimente pe care le cumparati gata preparate sau semipreparate. La albusuri nu aveti interdictie absolut deloc, acestea fiind surse deosebit de valoroase de proteine. Este recomandat ca macar odata la 3 ani (dar de preferat in fiecare an) sa va determinati profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL colesterol si trigliceride).

Ou de gaina, crud, 100g

  • Calorii (kcal): 149.0
  • Proteine (g): 12.49
  • Carbohidrati (g): 1.22
  • Grasime (g): 10.02
  • Grasimi saturate (g): 3.1
  • Colesterol (mg): 425.0
  • Grasimi mononesaturate (g): 3.809
  • Grasimi polinesaturate (g): 1.364
  • Apa (g): 75.33
  • Vitamina A (UI): 635.0
  • Tiamina (mg): 0.062
  • Riboflavina (mg): 0.508
  • Niacina (mg): 0.073
  • Acid pantotenic (mg): 1.255
  • Vitamina B6 (mg): 0.139
  • Acid folic (mcg): 47.0
  • Vitamina B12 (mcg): 1.0
  • Vitamina C (mg): 0.0
  • Vitamina D (UI): 52.0
  • Vitamina E (mg): 1.05
  • Calciu (mg): 49.0
  • Fier (mg): 1.44
  • Magneziu (mg): 10.0
  • Fosfor (mg): 178.0
  • Potasiu (mg): 121.0
  • Seleniu (mcg): 30.8
  • Sodiu (mg): 126.0
  • Zinc (mg): 1.1


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 77426 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Septembrie 2015 14:12) Cipri a spus

Un articol cu un mesaj total gresit. Cei care puneti astfel de articole si indemnati oamenii sa manance 3-4 oua dati dovada de neprofesionalism. Poate o documentare bazata pe studii nu ar cauza atata dezinformare (3-4 oua/saptamana?).

(24 Septembrie 2011 17:21) Daniel a spus

Pana la voi nu stiam ca exista un ou de gaina care are 100 grame. Poate era bine sa puneti 50 grame ca sa stabilim un echilibru corect. In general se gasesc cu greutati intre 45-65 grame.

(11 August 2009 09:37) Cosmin a spus

Daca faci sport si nu ai o dieta curata, poti manca si 6 oua intregi pe zi, timp indelungat. Testat ;)

(6 Mai 2009 01:00) Alexandru a spus

Wow ! Super interesant... uite ca s-a gandit cineva sa ne lumineze si pe noi :) Credeam ca sunt eu singurul ciudat care se gandeste la intrebarea asta :D

BTW, felicitari pentru noul site! Cred ca sunt primul care pune comentarii la un articol si sunt mandru de asta !


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri