Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CONSUM CALORIC PENTRU DIVERSE ACTIVITATI
SALATA VERDE, O SURSA DE SANATATE
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
PROPOLISUL
CSID - Riscurile colesterolului crescut la tineri
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam LA CHEREMUL SULTANULUI
Chirurgia in tratamentul obezitatii
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU SPATE
REFACEREA DUPA ANTRENAMENT
TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Sunteti aici :: Nutritie » 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN

6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN


glutenGlutenul este o proteina continuta de grau, secara si orz, care transforma textura aluaturilor, facandu-le pufoase si elastice. Dieta fara gluten este eficienta in cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, o afectiune cronica datorata reactiei sistemului imunitar la consumul de gluten. Netratata, poate cauza probleme gastrointestinale si carente nutritionale, iar pe termen lung infertilitate sau chiar osteoporoza.

In ultimii ani a fost depistata o noua afectiune si anume sensibilitatea la gluten. Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten nu provoaca leziuni intestinale, dar are simptome similare: balonare, crampe, diaree. Ca urmare, pe piata au fost lansate numeroase produse fara gluten si, datorita publicitatii, multe persoane sunt convinse ca eliminarea glutenului din meniul lor zilnic poate vindeca aproape orice afectiune si ca vor slabi mai usor. Cu toate acestea, inainte de a-ti restrange drastic tipurile de alimente pe care le consumi, este important sa stii care sunt miturile legate de gluten.

1. Produsele fara gluten au mai putine calorii si grasimi

Fals! O dieta care exclude glutenul nu este formula perfecta pentru a reduce excesul de kilograme. In lipsa glutenului, care da consistenta si textura aluatului, produsele disponibile contin adesea mai multe grasimi si zahar pentru a imbunatati gustul. Spre exemplu, 30 g de covrigei simpli au 110 calorii si 1 gram de grasimi, dar varianta fara gluten are aproximativ 140 calorii si pana la 6g de grasimi. Daca nu ai probleme cu digestia glutenului, dar vrei sa reduci numarul de calorii pe care le consumi, alege cerealele integrale precum orezul brun, quinoa, spelta sau ovazul. Bogate in fibre si satioase, aceste cereale te vor ajuta sa tii sub control pofta de mancare si sa eviti alimentele care iti pot sabota dieta.

2. Produsele fara gluten sunt mai sanatoase

Fals! Acest tip de produse sunt o optiune utila pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau de sensibilitate la gluten, care ar trebui in caz contrar sa renunte definitiv la alimente precum clatitele sau pastele. Insa, potrivit specialistilor de la Universitatea Maryland, produsele fara gluten au dezavantaje din punct de vedere nutritional. In primul rand, aceste produse nu contin fier si complexul de vitamine B, fiind recomandat ca persoanele care le consuma sa ia un supliment nutritiv pentru a preveni carentele. De asemenea, majoritatea produselor fara gluten folosesc faina de orez ca baza, cu un continut redus de fibre.

3. Boala celiaca poate aparea la orice varsta

Adevarat! Sensibilitatea sau intoleranta la gluten se poate declansa la orice varsta. Studiile de specialitate nu au putut determina cauzele care determina aparitia acestei afectiuni dar, daca un membru al familiei tale sufera deja de boala celiaca riscul de intoleranta pentru tine este mai ridicat. Specialistii au demonstrat ca 5% dintre persoanele care au parinti sau frati cu intoleranta la gluten sufera de aceeasi afectiune.

4.Glutenul poate cauza probleme majore de sanatate

Adevarat! In cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, glutenul cauzeaza o reactie negativa a sistemulu imunitar, care provoaca leziuni inflamatorii la nivelul intestinului. Astfel, este afectata capacitatea organismului de a prelua nutrientii continuti de alimentele consumate. Acest lucru poate avea consecinte grave pe termen lung, determinand aparitia anemiei (din cauza carentei de fier), a osteoporozei si a infertilitatii.

5. Daca banuiesti ca esti sensibil la gluten trebuie sa-l elimini imediat din meniul tau

Fals! Foarte multe persoane adopta o dieta fara gluten inainte de a merge la medic pentru a determina daca au intoleranta la gluten. Pentru a obtine un diagnostic exact este important sa nu elimini glutenul din dieta zilnica inainte de a realiza analizele necesare. Chiar si o singura saptamana in care ai renuntat complet la gluten poate conduce la un diagnostic negativ fals. Din acest motiv este indicat sa apelezi la o consultatie de specialitate inainte de a-ti modifica meniul. Datorita simptomelor specifice intolerantei la gluten (ex: crampe, diaree etc) cu siguranta ca medicul tau va dori sa elimine posibilitatea existentei unei alte afectiuni cum este ulcerul gastric.

6. Dieta fara gluten imbunatateste performantele sportive

In timpul activitatilor fizice intense intestinele devin mai permeabile, ceea ce inseamna ca daca ai deja o sensibilitate la gluten simptomele tale vor fi exacerbate. Astfel, nutritionistii considera ca sportivii care observa ca au probleme cu balonarea atunci cand consuma produse cu gluten inaintea antrenamentelor pot incerca sa-l elimine pentru a-si imbunatati performantele. Din acest motiv multi jucatori de tenis sau atleti au ales o dieta fara gluten pentru a face fata efortului fizic si a obtine rezultate foarte bune in cadrul competitiilor sportive. Aceste restrictii nu se aplica insa decat in cazul antrenamentelor foarte solicitante, la nivel profesionist. Daca in general nu ai probleme cu glutenul, nu trebuie sa-ti faci griji din cauza exercitiilor pe care le faci la sala.



Amalia Scurt

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 18422 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(23 Octombrie 2015 10:42) ecaterina udrea a spus

indiferent cum votezi articolul se inregistreaza ca superrrrr


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri