Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CINE TE VINDECA?
Consultanta nutritionala pentru sportivi
ECHITATIA, SPORTUL MINTII SI AL SUFLETULUI
Concurs Slim & Fit
Tractiuni cu priza ingusta


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
CSID - Pentru o scadere ponderala nu renuntati la grasimi sau la carbohidrati
ALEGE ALERGAREA!
Ridicarea umerilor cu haltera
Stretching - fese - exercitii set 3
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Servicii » Concursul DA JOS BURTA! » DA JOS BURTA! editia 2005
Concursul DA JOS BURTA!

DA JOS BURTA! editia 2005


In perioada 15.06-15.07.2005 revista Men's Health a organizat concursul Da jos burta!dedicat barbatilor supraponderali si obezi. Dupa o perioada de inscriere in care au sosit la redactie in jur de 1000 de formulare, au fost selectati prin tragere la sorti sase concurenti. Acestia au participat la programul Da jos burta! care a constat in 4 saptamani de antrenamente (3 pe saptamana), regim alimentar si consiliere psihologica. De primele doua componente m-am ocupat personal. Rezultatele au fost foarte bune, iar programul s-a dovedit un succes, in principal datorita bunei organizari oferite de Men's Health, dar si datorita implicarii 100% a concurentilor. Castigatorul a primit o excursie in Egipt si abonament pe un an la Wellness Club, cel care a gazduit concursul. Toti au primit echipamente Nike de la sponsori.

Va prezint in continuare cateva detalii despre concurs. Aceste informatii au fost publicate si in numerele iulie si august 2005 ale revistei Men's Health.

DA_JOS_BURTA_editia__97290.jpgAnamneza (interviul medical) - Cei 6 concurenti au fost chestionati in legatura cu antecedentele patologice personale (imbolnaviri, spitalizari, tratamente, folosirea curenta a unei medicatii). In afara de aspecte minore, care nu au implicatii nutritionale si care nu se coreleaza cu starea actuala, nu am constatat probleme grave. Antecedentele heredocolaterale, adica istoria medicala a familiei lor a scos la lumina in cazul unora dintre ei existenta bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si, foarte important, a obezitatii, ceea ce poate explica starea actuala, alaturi de alti factori. Au fost culese informatii despre consumul de alcool, cafea, nicotina.

Examen fizic - Fiecare concurent a beneficiat de un control medical general, cu accent asupra sistemului cardiovascular, dar ne-am indreptat atentia si catre unele segemente care ar putea sa dezvaluie unele deficiente nutritionale (gura, piele, unghii, par, musculatura etc.). La examenul fizic am constatat stare generala buna, fara modificari patologice notabile in cazul majoritatii concurentilor. Doi dintre ei au prezentat valori marite ale tensiunii arteriale, ceea ce trage un semnal de alarma asupra riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale. La unul dintre concurenti am constatat hepatomegalie (ficat la 3 cm sub rebordul costal) si ginecomastie (dezvoltarea glandelor mamare), fapt care ne-a determinat sa cerem efectuarea unor analize de laborator suplimentare pentru a decide oportunitatea continuarii programului.

Evolutia greutatii, evaluarea nivelului de activitate fizica, evaluare nutritionala - Toti concurentii au relatat o crestere importanta a greutatii dupa varsta adolescentei, in momentul cand au redus aproape la zero activitatea fizica (unii dintre ei au facut sport in mod organizat timp de ani de zile) si au inceput sa manance dezordonat si in exces. In momentul de fata, toti duc o viata sedentara. Analiza alimentatiei a dovedit ca in ciuda faptului ca toti cunosc in linii mari principiile unei alimentatii sanatoase, regimul lor alimentar este hipercaloric, dezordonat, caracterizat prin excese alimentare. Unii dintre ei au incercat diverse cure de slabire care au dar oarecare rezultate temporare, insa pe termen lung s-au dovedit a fi esecuri. Toti concurentii sunt constienti de problema reprezentata de greutatea lor si sunt motivati sa isi reduca greutatea la valori normale.

Teste de laborator- In completarea examinarii fizice am facut cateva analize de laborator in special pentru a observa cum se modifica in aceasta luna de regim alimentar si efort fizic. Le-a fost recoltat sange pentru determinarea colesterolului, HDL colesterol, LDL colesterol, lipide totale, trigliceride, glicemie, uree, creatinina, PCR (proteina C reactiva).

Colesterolul- este un compus lipidic care exista numai la nimale si reprezinta baza de pornire din care se sintetizeaza saruri biliare, vitamina D, hormoni sexuali etc. El se obtine atat endogen, prin sinteza celulara, cat si exogen, prin dieta. Cele mai bogate surse de colesterol sunt galbenusurile de ou, carnea rosie, organele (creier, ficat, rinichi), lactatele. Plantele nu contin colesterol. O valoarea crescuta in sange reprezinta un predictor puternic pentru bolile coronariene, in special daca se asociaza cu alti factori de risc precum fumatul, sedentarismul, obezitatea, hipertensiunea arteriala netratata. Dietele bogate in colesterol si grasimi saturate predispun la instalarea aterosclerozei, un proces degenrativ prin care in interiorul arterelor se formeaza placi de aterom, care ingusteaza arterele si limiteaza fluxul de sange.

<200 mg/dl - normal

200-240 mg/dl - moderat crescut (zona de atentie)

>240 mg/dl - crescut (risc)

LDL colesterol (colesterolul rau) - este o lipoproteina care transporta 60-80% din totalul colesterolului seric si care are o mare afinitate pentru peretele arterial. LDL transporta colesterolul in celulele tesutului arterial si participa la proliferarea celulelor musculare netede ale arterelor, ceea ce induce ingustarea lor. Exercitiile aerobice regulate si dieta pot afecta concentratia serica a LDL colesterolului

<130 mg/dl - normal

130-159 mg/dl - moderat crescut (zona de atentie)

>160 mg/dl - crescut (risc)

>190 mg/dl - foarte crescut

HDL colesterol (colesterolul bun) - este un factor de protectie impotriva bolilor cardiace. HDL elimina colesterolul din peretele arterial, il transporta la ficat unde este incorporat in bila si il elimina.

>35 mg/dl - normal

Trigliceridele - reprezinta forme de transport ale acizilor grasi in organism (in sistemul port hepatic sau prin limfa). Prezinta valori crescute in obezitate, hiperlipoproteinemii primare, diabet zaharat, alcoolism, diete bogate in lipide si glucide, sarcina, precum si in cazul consumarii unor medicamente (steroizi, contraceprive orale).

<150 mg/dl - normal

150-199 mg/dl - moderat crescut (zona de atentie)

200-499 mg/dl - crescut (risc)

>500 mg/dl - foarte crescut (risc mare)

Lipidele totale - masurarea tuturor lipidelor din sange. Valori crescute se pot inregistra la pacienti cu defecte genetice mostenite (familiale) sau secundare in diabet, guta, alcoolism, obezitate.

400-800 mg/dl - normal

Glucoza serica - glucoza reprezinta principalul "combustibil" al organismului. Transportul ei la nivel celular este regla de catre insulina, hormon secretat de pancreas. Valori crescute pot atrage atentia asupra existentei unui diabet zaharat.

60-105 mg/dl - normal

Ureea (valori normale <38 mg/dl) si creatinina (<1,3 mg/dl) au fost determinate pentru a evalua functia renala.

PCR (proteina C reactiva) - este un marker al inflamatiei; studiile recente au constatat ca se coreleaza cu obezitatea.

Indici antropometrici - Acesti indici sunt necesari atat pentru a evalua starea prezenta, cat si pentru a observa evolutia in decursul celor 4 saptamani de concurs. Fiecare participant a trecut prin urmatoarele masuratori: greutate, circumferinte (brat, antebrat, abdomen, solduri, coapsa, gamba), grosime pliuri cutanate (pectoral, triceps, abdomen, suprailiac, coapsa, subscapular), procent total de grasime corporala. Pe baza acestor determinari au putut fi stabiliti indicele de masa corporala, raportul talie-solduri, masa grasa, masa slaba si total pliuri cutanate.

Circumferinta abdomenului - excesul adipos la nivelul abdomenului se coreleaza cu cresterea riscului de dezvoltare a unor boli asociate cu obezitatea - diabet zaharat tip 2, dislipidemii, hipertensiune arteriala, alte boli cardiovasculare. Este un parametru usor de masurat si reprezinta un predictor independent al riscului de imbolnavire, care se coreleaza destul de bine cu evaluarea procentului total de grasime. Pentru indivizii cu IMC>35, circumferinta abdominala nu aduce prea multe informatii suplimentare legate de potentialul de risc, fiindca IMC deja arata un grad crescut de risc. Acest parametru devine util in mod particular pentru indivizii cu istoric familial de diabet si care sunt supraponderali (IMC=25-30). O valoare peste 102 cm la barbati si 88 cm la femei indica risc crescut.

Raportul circumferinta talie / circumferinta solduri - este un alt predictor independent al riscului in cazul persoanelor cu probleme de sanatate. O valoare peste 1 indica un risc crescut pentru dezvoltarea bolilor asociate obezitatii. Toti cei 6 concurenti au valori supraunitare, ceea ce ii plaseaza in randul indivizilor cu risc potential mare.

Procentul de grasime - a fost determinat atat prin masurarea pliurilor si introducerea valorilor intr-o formula de calcul, cat si cu ajutorul unui aparat Omron (pe principiul masurarii impedantei bioelectrice). Valorile obtinute au aratat o depasire cu mult a normalului, care este in jur de 15% pentru un adult normoponderal, fara activitate sportiva de performanta. Acest parametru este foarte important, pentru ca un program de slabire bine conceput induce scaderea in greutate prin eliminarea stratului adipos, salvand de la catabolizare masa musculara.

Indicele de masa corporala - este un indice care se calculeaza impartind greutatea (in kilograme) la patratul inaltimii (in metri). Acest indice incadreaza indivizii in cateva categorii, care se coreleaza foarte bine cu riscul dezvoltarii anumitor boli (cardiovasculare, diabet etc.)

IMC < 20 - subponderal

IMC = 20-25 - normoponderal

IMC = 25-30 - supraponderal

IMC = 30-35 - obezitate gradul 1

IMC = 35-40 - obezitate gradul 2

IMC > 40 - obezitate gradul 3 (morbida)

 

RECOMANDARILE

Regimul alimentar - Recomandarile oferite concurentilor nostri au vizat atat reducerea greutatii corporale, cat si normalizarea profilului lipidic, acolo unde s-a dovedit a fi cazul in urma efectuarii testelor paraclinice. Le-au fost explicate principiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate, dar si abordarea unei cure de slabire (ce alimente le sunt permise si cele pe care trebuie sa le evite). Din punct de vedere caloric, dietele au fost alcatuite astfel incat sa existe un deficit caloric zilnic de aproximativ 1000 kcal (luand in considerare si consumul caloric existent in zilele cu antrenament). Procentual, am redus aportul de grasimi la 15% si am crescut aportul de proteine la 25-30% din totalul caloric zilnic. Pentru ca majoritatea dintre ei prezentau hipercolesterolemie sau hiperlipidemie combinata, pe langa reducerea aportului de lipide, am modificat si raportul intre grasimi saturate si nesaturate, reducand cantitatea primelor si crescand procentul celor mono si polinesaturate. Colesterolul alimentar a fost calculat astfel incat sa fie mai putin de 300 mg/zi. In dieta am avut grija sa existe 3-5 portii de fructe si legume, precum si suficiente cereale si derivate ale acestora. Proteinele vor proveni din lactate degresate, carne slaba (pui, curcan, vita, peste) si albusuri de oua. Le-am recomandat suplimentarea dietei cu calciu, un complex de multiminerale si multivitamine si l-carnitina. De asemenea, am pus accentul pe un aport suficient de apa.

Programul de antrenament - In cele 4 saptamani de concurs, cei 6 au mers de 12 ori la sala, unde au urmat un program de exercitii fizice special conceput pentru nivelul lor de pregatire fizica. Acest interval a fost suficient doar pentru a obtine un grad de conditionare fizica (adica de intrare in forma), urmand ca ulterior sa continue pe cont propriu. Fiecare antrenament a fost structurat astfel: 5 minute incalzire (exercitii simple de mobilitate si flexibilitate), 20 de minute de exercitii cu greutati si 30-40 de minute de efort aerob. In cele 20 de minute de exercitii cu greutati au efectuat un circuit de 6 exercitii care a vizat principalele grupe musculare (1 exercitiu per grupa a cate 3-4 serii a 15-20 de repetari cu incarcatura usoara-medie). Efortul aerob a constat in alergare pe banda, pedalare la bicicleta stationara si bicicleta eliptica intr-un ritm care sa le permita ajungerea la o frecventa cardiaca egala cu 65-85% din maxim (raportat la varsta fiecaruia). Concurentii au fost supravegheati permanent de catre instructorii salii.

Acesta a fost programul de antrenament pe care l-au urmat cei 6 concurenti.

Incalzire 5-8 minute (mobilitate, stretching)

CARDIO - alergare pe banda 10-12 minute

EXERCITIICU GREUTATI - prima parte

  • Cvadriceps - Extensia picioarelor la aparat 3 serii x 15 rep
  • Ischiogambieri - Indreptari cu haltera 3 serii x 15 rep
  • Abdomen - Crunch (abdomene) - pe banca orizontala 3 serii x 15 rep (sau oricate pot)

CARDIO - bicicleta (normala sau orizontala sau eliptica) 10-12 minute

EXERCITII CU GREUTATI - a doua parte

    Pectorali - Impins cu haltera pe banca orizontala 3 serii x 15 rep
    Spate - Tractiuni la helcometru 3 serii x 15 rep
    Deltozi - Impins cu gantere 3 serii x 15 rep
    Biceps - Flexii cu bara EZ 3 serii x 15 rep

CARDIO - bicicleta (normala sau orizontala sau eliptica) sau alergare - no limit

Pentru exercitiile forta s-a ales greutatea maxima cu care se pot executa cele 15 repetari. Pauza intre serii - 60 secunde. Pauza intre exercitii - 2 minute

In ceea ce priveste antrenamentul cardio, i-am invatat pe concurenti sa-si mentina un ritm de lucru care sa se incadreze in limitele de eficienta, care se calculeaza foarte simplu, scazand din 220 varsta (in ani) si inmultind cu 0,65 (limita inferioara) si 0,85 (limita superioara). Valorile rezultate reprezinta frecventa cardiaca (pulsul masurat in batai per minut) care ar trebui mentinuta in timpul efortului de tip cardio (alergare, pedalare) pentru a fi eficienti.

CONCLUZII FINALE

Modificarea stilului de viata a fost principalul obiectiv pe care a trebuit sa il urmareasca cei 6 concurenti, iar aceasta trebuie sa reprezinte atitudinea pe termen lung (de preferat toata viata). Aici sunt incluse modificarea regimului alimentar si mentinerea unui program regulat de efort fizic (mers pe jos, jogging, inot - timp de 45-60 de minute la intensitate medie), pe langa cresterea nivelului de activitate fizica obisnuita.

Factorii de risc modificabili ai concurentilor au fost reprezentati de catre obezitate, dieta hipercalorica si cu procent mare de grasimi, stilul de viata sedentar, fumatul si consumul de alcool. Pentru modificarea stilului de viata, psihoterapia reprezinta un ajutor important.

In urma celor 4 saptamani de regim alimentar si antrenament s-a constatat o reducere a greutatii in medie de 7,7 kg (cu un maxim de 13,5 kg si un minim de 3 kg). IMC (indicele de masa corporala) s-a modificat proportional, reducandu-se cu 1-4 puncte.

Masuratorile indicilor antropometrici au aratat o scadere spectaculoasa a circumferintelor (pana la 10-12 cm reducere a circumferintei abdominale la 2 dintre concurenti) si a pliurilor cutanate

Procentul de grasime corporala s-a redus cu 2-3%, ceea ce raportat la greutatea lor arata o pierdere preponderenta din masa grasa si doar in mai mica masura din masa musculara

Analizele de sange au aratat o normalizare a profilului lipidic, cu revenire la valori acceptabile a colesterolului si fractiunilor sale, trigliceridelor si lipidelor totale

Capacitatea de rezistenta la efort aerob (alergare, pedalare), precum si forta musculara s-au ameliorat semnificativ

Din punct de vedere psihologic, am constatat o imbunatatire a tonusului psihic si a increderii in sine

Aceasta luna trebuie privita doar ca inceputul unui program de durata, in scopul revenirii la o greutate normala, care apoi sa fie mentinuta toata viata printr-un stil de viata activ si echilibrat

DA_JOS_BURTA_editia__36234.jpgDA_JOS_BURTA_editia__26416.jpg

Castigatorul editiei 2005 a slabit 13,5 kg (de la127 kg la 113,5 kg)


Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii