Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CURS DE MASAJ SHIATSU LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (2005)
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
EXISTA RISCUL DE GUTA LA CULTURISTI?
CUM SA NU REUSESTI SA TII O CURA DE SLABIRE
DERETICAM SI NE ANTRENAM


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FENOMENUL DIETEI ZONE
ALIMENTATIA CORECTA - O PROVOCARE
EXERCITII PENTRU UN POSTERIOR PERFECT
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Ce este obezitatea?
Ghidul scaderii in greutate

Ce este obezitatea?


Obezitatea reprezinta un exces de grasime in intregul organism. O persoana este considerata obeza cand greutatea lui sau a ei este cu 20% sau mai mult peste greutatea normala. Cea mai des intalnita formula de apreciere a greutatii este indexul masei corporale (IMC). O persoana este considerata supraponderala daca BMI-ul ei sau al lui este intre 25 si 29.9; o persoana este considerata obeza daca BMI-ul ei sau al lui depaseste 30.

Ce_este_obezitatea_39038.jpg"Obezitate morbita" inseamna ca o persoana fie are cu 50%-100% mai mult decat greutatea normala, are BMI-ul 40 sau mai mare, sau are o greutate suficient de mare incat aceasta afecteaza serios sanatatea sau functionarea normala a organismului.

Ce anume provoaca obezitatea?

Excesul ponderal se instaleaza atunci cand o persoana are un aport mai mare de calorii in comparatie cu cele pe care le "arde". Pentru cei multi oameni acest lucru inseamna a manca prea mult si a avea activitate fizica prea putina. Dar exista si alti factori care de asemenea joaca un rol in obezitate. Acestia pot include:

- Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, metabolismul organismului incetineste si nu cere la fel de multe calorii pentru a-ti mentine greutatea. De aceea oamenii observa ca mananca la fel si fac aceleasi activitati ca atunci cand aveau 20 de ani, insa la 40 de ani, cresc in greutate.

- Sex. Femeile tind sa castige mai mult si mai rapid in greutate decat barbatii. Barbatii au rata metabolismului bazal mai crescuta (adica ard mai multa energie in repaus) decat femeile, deci barbatii consuma mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea corporala. In plus, cand femeile ajung la menopauza, rata lor metabolica scade. Iata de ce femeile se ingrasa dupa menopauza.

- Genetica. Obezitatea tinde sa se raspandeasca in familii, de-a lungul generatiilor. Intr-un studiu despre adulti care au fost adoptati cand au fost copii, cercetatorii au descoperit ca greutatea adultului participant a fost mai apropiata de greutatea parintilor biologici decat a celor adoptivi. Se pare ca mediul de viata din familia adoptiva a avut mai putina influenta in dezvoltarea obezitatii decat componenta genetica a persoanei. De fapt, daca mama ta biologica este grasa ca si adult, sunt aproximativ 75% sanse ca si tu sa fii gras. Daca mama ta biologica este slaba, exista de asemenea 75% sanse ca tu sa fii slab. Cu toate acestea, oamenii care simt ca genele lor sunt sortite la o viata de obezitate, ar trebui sa ia masuri. Multi oameni predispusi genetic la obezitate nu devin obezi sau sunt capabili sa piarda in greutate si sa se mentina.

- Factorii de mediu. Desi genele reprezinta un factor important in multe cazuri de obezitate, mediul in care traieste o persoana joaca de asemenea un rol semnificativ. Factorii de mediu includ stilul de viata, ca de exemplu ce mananca o persoana si cat de activa este sau nu.

- Activitatile fizice. Indivizii activi au nevoie de mai multa energie (calorii) decat cei mai putin activi, pentru a-si mentine greutatea. In plus, activitatea fizica tinde sa scada apetitul la indivizii obezi in timp ce creste capacitatea organismului de a metaboliza preferential grasimea ca sursa de energie. Multe dintre cresterile in obezitate din ultimii 20 de ani se cred a fi rezultatul unui nivelul scazut al activitatii fizice zilnice.

- Factorii psihologici. Factorii psihologici influenteaza de asemenea obiceiul de a manca. Multi oameni mananca raspunzand emotiilor negative ca de



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 68224 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...
Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...


Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...
Indicele masei corporale
Pentru a afirma despre cineva ca este supraponderal sau obez ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii