EXISTA RISCUL DE GUTA LA CULTURISTI?
Guta este una dintre cele mai frecvente forme de artrita, adica de inflamatie a unor articulatii. Este de fapt o boala a intregului organism, provocata de cresterea nivelului de acid uric, care la nivelul articulatiilor provoaca inflamatie, edem (umflare) si durere.
Acidul uric este produsul final al catabolizarii purinelor din corp si a celor din alimentatie. Purinele sunt structuri proteice care intra in compozitia acizilor nucleici, deci sunt "caramizile" ce formeaza AND-ul. Practic, purinele exista in toate alimentele de origine animala, in special carnea si organele.Problema cu acidul uric este ca acesta nu poate fi metabolizat, ci trebuie eliminat ca atare.

Asa cum spuneam, simptomele cele mai frecvente ale gutei sunt inflamatia, edemul si durerea articulara, ce apare in special la mobilizare. Manifestarile pot aparea la 2-3 articulatii simultan, insa de obicei afecteaza cate o articulatie pe rand.Exista pozibilitatea ca dupa primul atac de guta, pacientul sa beneficieze de o perioada fara manifestari, care dureaza si 5-10 ani.O alta manifestare a gutei sunt tofii gutosi, adica niste depuneri de acid uric sub piele, in special la nivelul pavilionului urechii, degete, mana, corzi vocale, inima.
Sa vorbim despre prevenirea gutei si mai ales daca exista un risc pentru culturisti.
Trebuie retinut ca alimentele cele mai bogate in purine sunt sardelele, momitele, carnea, sunca, molustele, ficatul, dar oricare dintre aceste alimente, prin fierbere pierd in jur de 50% din purine pentru ca acestea trec in apa.Pe de alta parte, alimentele ce nu contin purine sunt produsele din faina, ou, grasimile, lactatele, dulciurile, fructele, sucurile de fructe.Concentratele proteice sunt obtinute prin procedee termice, deci mare parte din purine sunt degradate, ca ca nu mai vorbim de faptul ca materia prima este reprezentata de lapte, oua, soia si nu carne sau organe.
Deci dupa parerea mea, aceste concentrate proteice nu prezinta riscul de producere a gutei.
Pentru o persoana care are deja guta nu ar fi indicat sa foloseasca caoncentrate proteice, iar aportul general de proteine trebuie limitat la 70-80 g/zi, stiut fiind ca o dieta bogata in proteine induce o crestere a sintezei purinelor in organism. De asemenea, excesul ponderal trebuie rezolvat, iar consumul de alcool se va intrerupe.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 47334 ori.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
(9 Decembrie 2015 21:03)
Mathe francisc a spus
Buna..as avea o intr...si cei care au deja guta ( am 34 ani ) cum pot ?in ce masura ? sa nu i-si strice mai bine sanatatea??!! nu stiu in ce grad sunt! Dar stiu fff sigur ca am din pacate??? Si asa cu ce grame si ce pastile ar fi ??? sau in alt mod??? Asadar..cate gr.de proteine? si concentratie pastilelor? (sau ce or fi) ca e ff important concentratia ..si poate mi a mai scapat ceva ca si sigur ?! Ce si cum as putea sa i-mi modelez corpu ?! V-a multumesc !
Buna..as avea o intr...si cei care au deja guta ( am 34 ani ) cum pot ?in ce masura ? sa nu i-si strice mai bine sanatatea??!! nu stiu in ce grad sunt! Dar stiu fff sigur ca am din pacate??? Si asa cu ce grame si ce pastile ar fi ??? sau in alt mod??? Asadar..cate gr.de proteine? si concentratie pastilelor? (sau ce or fi) ca e ff important concentratia ..si poate mi a mai scapat ceva ca si sigur ?! Ce si cum as putea sa i-mi modelez corpu ?! V-a multumesc !
Articole din aceeasi categorie

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Alte articole despre Nutritie
Noutati

Ecuatia slabirii. Ghid de nutritie si antrenament pentru o viata de calitate
Noua carte a doctorului Șerban Damian poate deveni un aliat perfect, un ”prieten” apropiat,

Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni
Vezi toata arhiva de noutati
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii