Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole HIDRATAREA ORGANISMULUI
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
POFTITI LA SLABIT! MARCEL
ANOREXIA NERVOASA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
CELE MAI EFICIENTE EXERCITII PENTRU A TE MENTINE IN FORMA
"TRUCURI" ALIMENTARE PENTRU SLABIRE
SARMALE DE POST
Sunteti aici :: Slabire » DIETA ATKINS - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

DIETA ATKINS - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE


DIETA_ATKINS__AVANTA_30537.jpgDieta Atkins a fost initial introdusa pe piata americana incepind cu 1960. A fost ridiculizata pentru mai mult de 30 de ani, nu doar ca o fantezie, dar ca un nonsens periculos de asemenea. Citeva studii nerandomizate au fost publicate inainte de si dupa trecerea in acest secol. Toate acele studii pe termen scurt au aratat ca dieta Atkins si dietele similare cu putini carbohidrati pot sa aduca initial rezultate mai bune decit regimurile dietetice hipocalorice, hipolipidice. In plus fata de efectul probabil favorabil asupra greutatii corporale, popularitatea dietei Atkins a decurs din libertatea oferita de a consuma oricite proteine si grasimi (de exemplu carne, peste, pui, oua si brinza) cite doreste cel ce tine dieta, in timp ce ingerarea de carbohidrati trebuie sa fie restrinsa la nu mai mult de 20g pe zi, initial.

Totusi, numeroase studii au aratat ca dietele cu putini carbohidrati este putin probabil ca pot produce scadere in greutate pe termen lung si pot in schimb duce la probleme serioase de sanatate. Organizatiile de nutritie si medicale din toata lumea sint circumspecte in privinta tuturor dietelor cu putini carbohidrati pentru ca acestea, crescind consumul de grasimi si proteine, restring consumul de nutrienti esentiali ca mineralele, vitaminele, fibrele, elementele care se gasesc in hrana in cantitati mici, necesare sanatatii.

Dietele cu putini carbohidrati forteaza corpul sa foloseasca grasimile ca principala sursa de energie, ducind la cetoza. Creierul, deprivat de principala sa sursa de energie, glucoza, este fortat sa foloseasca produsii de catabolism ai grasimilor si corpii cetonici, ducind la efecte secundare comune: greata (benefica pentru scaderea apetitului, si deci a greutatii!), ameteala, oboseala, dezechilibrare, constipatie, dureri de cap si respiratie rau mirositoare. In plus, cetoza duce la dehidratare metabolica in care corpul consuma apa proprie depozitata in proteinele corpului care sint catabolizate, ducind la scadere in greutate suplimentara, mult peste aceea cauzata de o dieta conventionala scazuta in calorii si grasimi.

Totusi, fiind nerealista si neconventionala, dieta cu putini carbohidrati nu este palatabila (placuta, gustoasa) suficient pentru a fi urmata timp indelungat, rezultind in final intr-o diferenta nesemnificativa in pierderea greutatii in comparatie cu dietele scazute in calorii si grasimi. Acesta a fost rezultatul a doua studii randomizate de 12 luni, cele mai lungi de pina acum. Mai mult, cei ce au mentinut o scadere in greutate de cel putin 13 kg dupa un an sau mai mult si care inca urmau o dieta cu putini carbohidrati (<24% energie din carbohidrati) au constituit <1% din populatia studiata.

Grasimile abundente ale dietei Atkins, 60%-68%, din care 26% sint saturate, prin schimbarea caii metabolice de producere a energiei, duc la o productie puternica de radicali liberi, in acest fel crescind stress-ul oxidativ la nivelul diferitelor organe. De exemplu, stress-ul oxidativ crescut asupra muschiului cardiac cuplat cu potasiul scazut din tesuturile cardiace rezultat din pierderea mineralelor datorita dehidratarii metabolice, pot avea consecinte serioase, chiar fatale. Mai mult, stress-ul oxidativ crescut cuplat cu ingestia redusa de fibre duc la cresterea riscului de cancer pulmonar si al tractului gastrointestinal.

Dieta Atkins si dietele similare cu putini carbohidrati au un continut ridicat de proteine, ce poate duce la hiperuricemie (ce duce la dureri articulare si guta) si hipercalcurie (ce duce la pietre renale, hipocalcemie si osteoporoza).

In concluzie, cele mai mari beneficii pentru sanatate le au dietele scazute in grasimi saturate si bogate in carbohidrati complecsi si fibre (cereale integrale, fructe, legume si lapte scazut in grasimi) care cresc sensibilitatea insulinei si reduc riscul de boala de inima coronariana.

Exista citeva puncte cheie in dezavantajul dietelor cu putini carbohidrati care nu sint subliniate indeajuns:

- Aceste diete esueaza pentru ca nu se adreseaza problemei reale care este aceea de a fi supraponderal, si nici nu invata obiceiuri nutritionale care sa ajute pe tot parcursul vietii;

- Dietele cu putini carbohidrati nu pledeaza pentru schimbarea stilului de viata, cu includerea exercitiului fizic in programul zilnic, dovedit fiind ca cel putin mersul pe jos ajuta la scaderea in greutate;

- Exista o posibila asociere intre aceste diete si riscul de cancer al colonului, boli de inima, diabet, hipertrigliceridemie;

- Fiecare jumatate de kg de grasime corporala contine 3500 kcal; de aceea, o persoana care consuma 500 kcal mai putin decit cheltuie pe zi poate pierde doar kg de grasime intr-o saptamina; orice alta scadere in greutate mai mare este datorata unei restrictii calorice mai severe sau pierderii de apa (in special din glicogen, metabolizat pentru a suplini absenta glucozei din dieta), mai degraba decit scaderea grasimii.

In SUA, in fiecare moment 45% dintre femei si 30% dintre barbati, din cei 60% supraponderali sau obezi, sint la dieta si cheltuie 33 miliarde $ pe an pe produse de scadere in greutate, programe si pastile. Aceasta se datoreaza faptului ca dietele scazute in carbohidrati au pretentii false:

1) principala cauza a obezitatii este trecerea de la alimente care contin grasime la alimente procesate care inlocuiesc grasimea cu zahar;

Nu este adevarat, ingestia excesiva de energie, nu compozitia dietei, este cauza cresterii in greutate. Aceste diete restrictioneaza carbohidratii ingerati undeva intre 20 g/zi in dieta Atkins, si 170 g/zi in dieta Zone. Recomandarea Asociatiei Americane pentru Inima recomanda ca 55%-60% din totalul caloric zilnic sa fie carbohidrati, 275g/zi pentru dieta de 2000kcal si 300g/zi pentru cea de 2500kcal.

2) O stare de cetoza perpetua este cauza pierderii in greutate, indiferent de caloriile consumate;

Pierderea greutatii se petrece doar daca cheltuiala de calorii depaseste caloriile ingerate. Mai mult, nivelul carbohidratilor necesari pentru a mentine cetoza este mult mai mic decit cele 275 g/zi sau 220 g/zi. Stadiul de pierdere in greutate continua al dietei Atkins limiteaza ingestia de carbohidrati la 20-40 g/zi in timp ce permite cantitati nelimitate de carne, brinza, pui, peste, oua, sare si grasimi, recomandare care pierde din vedere totala inabilitate a corpului omenesc de a converti acizii grasi in glucoza (care, cum am mai amintit, este principala sursa de energie pentru creier).

3) Dietele scazute in carbohidrati sint o noutate

Cele mai multe diete de acest fel nu sint noi. Chirurgul englez William Harvey a prescris o astfel de dieta pentru tratamentul obezitatii in 1872.

4) Dietele cetogenice sint sigure, nu creeaza probleme.

Cetoza (la care s-a facut referire si anterior) de la infometare prelungita la cei sanatosi creste rezistenta la insulina si intoleranta la glucoza. Rezistenta la insulina, o stare in care o anumita concentratie de insulina este mai putin eficienta atit la stimularea preluarii glucozei de catre muschii scheletici cit si la restringerea productiei de glucoza hepatice, joaca un rol central in multe stari de boala (sindromul metabolic, diabetul de tip 2, hipertensiunea, boala cardiovasculara, ateroscleroza) si este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii arterei coronariene, principala cauza de morbiditate si mortalitate la pacientii cu diabet de tip 2. Intoleranta la glucoza a fost legata de hipertensiune si dislipidemie.

5) Consumul de carbohidrati duce la mincat peste masura

De fapt, insulina este secretata ca reactie la toate alimentele, nu doar la cele continind carbohidrati. Indexul glicemic - masura cresterii glucozei din singe timp de 2 ore vs. raspunsul la o cantitate egala de carbohidrati in mincarea standard (deseori piinea alba) - este un mod mai potrivit de a stabili cita insulina secreta corpul ca raspuns la diferite alimente.

6) Dietele scazute in carbohidrati au beneficii cardiovasculare specifice

Dr. Atkins pretinde ca cei ce urmeaza regimul sau par sa aiba un risc scazut pentru boli cardiovasculare, presiune sanguina scazuta, si niveluri semnificativ scazute de trigliceride. Studiile pe termen lung nu substantiaza aceste beneficii. De fapt, orice scadere in greutate semnificativa clinic (5%-10% din greutatea initiala a corpului) poate avea aceste efecte.

Mai mult, produsele animale si lactatele, principalele surse de proteine, contin de obicei grasimi. Chiar daca o parte din grasimi pot fi indepartate, dieta este oricum bogata in grasimi. Ingestia de grasimi saturate in special creste la 56%-66% din totalul caloriilor, de 2x recomandarea curenta de 30%. Creste astfel nivelul de LDL colesterol si riscul de boli cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

7) Aceste diete sint bogate in proteine, deci sint mai sanatoase

De fapt diferenta de proteina ingerata intre o dieta standard si cele scazute in carbohidrati este cea dintre 91 g/zi si 83 g/zi. Scaderea in greutate se datoreaza ingestiei de calorii, 1450 kcal vs. 2200 kcal, si nu consumului crescut de proteine.

Pe de alta parte, persoanele obeze cu diabet, hiperinsulinemice, pot beneficia de continutul mare de proteine, eficient in scaderea nivelului de insulina si greutatii corporale- pentru a evidentia si cel putin unul din avantajele dietelor scazute in carbohidrati.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 23191 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(15 Iunie 2010 20:11) Camelia a spus

in afara de o imagine despre subiect nu apare nici un articol. imi pare rau ca m-am inscris!


Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri