Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DE CE SUNTEM ASA NUMULTUMITI DE VIATA NOASTRA?
DIETA HCG ESTE O MODA RISCANTA
EXERCITII DE FORTA PENTRU MUSCHII UMERILOR
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
Stretching - spate - exercitii set 5


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Valori nutritionale fainoase
MENTINEREA SCADERII IN GREUTATE
PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE
FOSFATIDILSERINA SI PERFORMANTA
Proiectul 42 pentru o sansa
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » O CONTROVERSA NESFARSITA IN CULTURISM: MISCARE EXPLOZIVA SAU MISCARE LENTA?

O CONTROVERSA NESFARSITA IN CULTURISM: MISCARE EXPLOZIVA SAU MISCARE LENTA?


De foarte multi ani exista in lumea sportului si cu precadere in lumea culturismului o apriga disputa de idei care are ca punct central controversa: ce este mai eficient pentru dezvoltarea musculara, miscarea exploziva sau cea lenta?Este adevarat ca repetarile efectuate prin miscari explozive sunt potential mai periculoase decat miscarile lente, asa cum nimeni nu poate nega ca greutatile mari, crescand tensiunea in sistemul musculo-scheletal sunt potential mai nocive decat greutatile mai usoare.

Sa ne amintim ca pentru a antrena un sistem biologic trebuie sa supunem acel sistem unui stres. Prea mult stres va conduce la accidentari; prea putin stres va avea prea putin efort sau nu va avea deloc; numai "cantitatea" corecta va conduce la efectul de antrenare.Dar ce este antrenamentul? Antrenamentul implica expunerea unui sistem biologic la aplicarea unui stres sistematic si crescator a carui frecventa, intensitate si durata este sub limita maxima tolerabila a sistemului si care, dupa un timp va duce la cresterea limitei tolerantei acestui sistem.

Metode de antrenament diferite produc adaptari diferite.De exemplu, seturile cu durata intre 20 si 70 de secunde par sa initieze hipertrofia musculara mai bine decat seturile cu durata mai mica sau mai mare decat aceasta.Seturile efectuate cu perioade de odihna incomplete dezvolta capacitatea anaerobica printr-o mai accentuata proliferare a capilarelor in muschii supusi efortului respectiv.Seturile cu multe repetari dezvolta fibrele de tip I (cu contractie lenta), in timp ce seturile cu putine repetari, dar cu greutate mare favorizeaza dezvoltarea fibrelor de tip II (cu contractie rapida).Folosirea timp indelungat a unui exercitiu care nu implica miscarea completa a unui muschi va duce la scurtarea acelui muschi, in timp ce utilizarea cronica a unui exercitiu care obliga muschiul sa faca miscarea completa va stimula alungirea acelui muschi.

Aceste exemple au aratat ca sistemul neuromuscular si cel musculo-scheletal sunt capabile sa se adapteze la miscari explozive, la fel cum pot sa se adapteze la orice tip de stimuli, insa acestia trebuie sa survina in serii progresive care permit expunerea secventiala la cresteri gradate. Daca se sare peste orice parte a acestei progresii, sau daca se progreseaza prea repede, pot sa apara accidente prin depasirea pragului maxim tolerabil la acel stimul specific.

Inainte de a trece mai departe trebuie sa observam ca exista mai multe feluri de a ridica o greutate.De exemplu, powerlifting-ul nu este in mod normal considerat tipul "exploziv" pentru ca bara se misca foarte incet datorita masei sale. Cu toate acestea, sportivul incearca in timpul miscarii sa impuna halterei o acceleratie maxima. Deci vom discuta despre viteza observabila a halterei in timpul exercitiului sau despre incercarea sportivului de a accelera la maxim greutatea?De asemenea trebuie sa facem distinctia intre ridicarea de greutati intr-un ritm rapid si ridicarea printr-o miscare accelerata (ceea ce inseamna cresterea vitezei pe durata repetarii).

La executarea indreptarilor cu bara, daca se foloseste o miscare rapida si greutate putina vor fi reduse atat tensiunea in muschi, cat si timpul petrecut sub tensiune, ceea ce va conduce la compromiterea efectului de antrenare.Totusi, atunci cand executati indreptari cu o greutate importanta veti avea mai multe sanse sa faceti repetarile daca veti incerca sa impuneti halterei o miscare accelerata. Este important de inteles ca aceasta este o accelerare lenta (daca smuciti bara aveti mai multe "sanse" sa va accidentati).

Atunci cand incepeti un antrenament trebuie sa aveti stabilita in minte o serie de parametrii referitor la numarul de seturi si repetari, tempo-ul, pozitia corpului, tipul de miscare (completa sau partiala), durata perioadelor de odihna, iar daca va incadrati in limitele acestor parametrii, inseamna ca utilizati "forma corecta" a acelor exercitii. De exemplu, trebuie sa utilizati la un exercitiu un ritm de 2 secunde, care este relativ rapid (si poate fi sau nu sigur din punct de vedere al accidentarii, asta depinzand de experienta dumneavoastra, greutatea utilizata si alti factori). Totusi, veti face miscarea intr-un ritm de 4 secunde si datorita oboselii si lipsei de concentrare veti ajunge pana la urma la ritmul de 2 secunde; acest fapt dovedeste o lipsa de control, ceea ce creste substantial posibilitatea unei accidentari.

Fenomenul cunoscut in fiziologie ca ciclul "scurtare - intindere" subliniaza faptul ca organismul uman a fost adaptat pentru stres de tip balistic sau accelerativ.Pentru a ilustra acest concept sa ne imaginam aruncarea clasica din baseball sau oina. Se apuca mingea, se intinde bratul deasupra (si in spatele) capului si, cand se ajunge la extensie completa (partea excentrica a aruncarii) se va relua miscarea rapid in sens invers (faza concentrica) si se va elibera mingea. Acum incercati un experiment: extindeti bratul in spate si faceti o pauza de 3 secunde inainte de a o arunca. Intuitiv pentru oricine este evident ca in acest caz, in afara de faptul ca senzatia este cu totul artificiala, cursa bratului va fi mai scurta, iar aruncarea va fi mult mai slaba.Atunci cand aruncati (sau sariti, loviti, etc.) corect, unitatile musculo-tendinoase acumuleaza energie kinetica potentiala in timpul fazei excentrice a miscarii.

La intindere maxima, muschiul isi incepe miscarea inversa intr-o faza concentrica. Daca temporizarea este adecvata (schimbarea fazei excentrice in cea concentrica trebuie sa fie foarte rapida) se poate recupera toata energia potentiala, care va fi astfel utilizata in faza concentrica.Daca se opreste miscarea macar pentru o secunda, energia va fi disipata.Daca veti observa oamenii in diverse situatii, veti remarca un lucru obisnuit: de cate ori este posibil sa se accelereze miscarea de deplasare a unei greutati, ei vor prefera aceasta optiune.De exemplu, cand trebuie ridicata o cutie grea de pe sol, fiind asezata pe un raft, cel care o ridica va accelera miscarea in timpul ridicarii. O explicatie ar fi faptul ca acea parte din creierul nostru care se ocupa cu miscarea (cortexul motor) va alege un model de miscare ce implica in efort mai multe grupe musculare, pentru a conserva energia si a evita nivelul periculos de stres pentru fiecare muschi implicat in miscare.

Dupa tot ce am spus apare intrebarea: "daca astfel lucreaza muschii in activitatile zilnice obisnuite, ar trebuii sa ne antrenam la fel?". Un principiu al culturismului spune ca "mai intai izoleaza si apoi integreaza". Ce se intelege prin aceasta asertiune?O miscare complexa este realizata prin punerea in functiune a unui lant kinetic, adica mai multe grupe musculare care folosesc articulatiile si oasele cu parghii. Pentru ca acest lant kinetic sa dezvolte o forta importanta, trebuie ca fiecare "za" (adica muschi) sa fie puternica si rezistenta.Cand se antreneaza in mod preferential o "za", aceasta trebuie izolata, cu alte cuvinte se creaza o miscare in care alti muschi nu pot interveni pentru a prelua din efort.

Cele mai multe miscari de ridicare a greutatilor sunt accelerative, ceea ce nu implica un mare numar de muschi. Astfel, daca vom aduce fiecare muschi in parte la un nivel maxim de dezvoltare a fortei, inainte de a trece la miscari accelerative ce implica mai multe articulatii, in mod sigur sportivul va fi mai bine protejat impotriva accidentelor.Daca, insa, chiar un singur element al lantului kinetic este relativ slabit, potentialul de accidentare in timpul miscarilor explozive, accelerative va fi crescut.Ca o ilustrare a celor afirmate: un atlet care vrea sa execute stilul aruncat de ridicare a halterei (la competitiile de halterofili), va trebui sa-si petreaca 6-9 saptamani pentru dezvoltarea cvadricepsului, muschilor gambei, muschilor spinali erctori, muschilor fesieri, muschii retractori scapulari si altii si abia apoi sa treaca la metode de antrenament care implica miscarea completa (dar si in aceasta perioada trebuie sa lucreze pentru grupele musculare in parte la un volum mai redus, 30-50%). Statistic s-a aratat ca practicantii de haltere si culturism sunt mai in siguranta din punct de vedere al accidentelor decat cei de la alte sporturi, incluzand aici fotbalul si chiar deca nu va vine sa credeti, badmintonul.

Concluzia ce se desprinde din acest studiu poate fi ca organismuluman este adaptat pentru miscari de tip accelerativ si deci este normal ca si in timpul antrenamentului de culturism acestea sa fie prezente intr-o oarecare masura.Disputa "miscare exploziva - miscare lenta" este inca nerezolvata in lumea culturismului. Cei mai multi sunt insa de acord ca cel mai bun tip de miscare este acela care te ajuta sa-ti dezvolti musculatura in functie de specificul individual.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 58934 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii