Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EXERCITI CARE DAU REZULTATE RAPIDE IN LUPTA CU KILOGRAMELE
Stretching - abdomen - exercitii set 2
SUFERI DE TULBURARI OBSESIV-COMPULSIVE?
Impins cu gantere
Stretching - antebrate - exercitii set 1


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA
CIORBA DE VACUTA
EXERCITII DE TIP FITBALL PENTRU UN ABDOMEN PLAT
OBSESIA SILUETEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Servicii » Concursul DA JOS BURTA! » DA JOS BURTA! editia 2007
Concursul DA JOS BURTA!

DA JOS BURTA! editia 2007


Sisiful modern

Va amintiti legenda lui Sisif? Tipul ala cu bolovanul... Se spune ca Sisif (in greceste, Sisyphus) si-a atras asupra lui minia lui Zeus si a fost supus la o cazna perpetua in Infern: el a fost sortit sa urce un deal impingind vesnic o stinca uriasa, care o data ajunsa in virf, se rostogolea din nou la vale si cazna era reluata de la inceput.

Cam neplacut, nu-i asa?DA_JOS_BURTA_editia__67975.jpg

Ei bine, asa pare sa fie si perpetua lupta a omului modern cu kilogramele in plus.

De-a lungul timpului am intilnit o multime de persoane, atit de sex masculin, cit si feminin, de toate formele si dimensiunile, aflindu-se pe diverse paliere ale formei fizice, dar fiecare dintre ei luptindu-se cu aceleasi probleme legate de greutate, evident cu mici particularitati.

Cuvintul care defineste cel mai bine omul zilelor noastre este: ocupat. Sa ridice mina cei care nu se simt caracterizati in felul acesta... Barbatul modern munceste mult, are o cariera pe care incearca sa si-o construiasca, un job solicitant, eventual o afacere de condus, si devine prea ocupat pentru a da importanta cuvenita aspectelor de baza ale existentei: alimentatie, miscare, familie - intr-un cuvint, sanatate. Aproape ca nu mai stie ce trebuie sa manince (nu ca sa slabeasca, ci ca sa traiasca normal), iar cind vine vorba de exercitiu fizic, inertia este atit de mare, incit de cele mai multe ori nu face nimic ani de zile. Este un timp extrem de pretios, pentru ca in anii tineretii organismul ar putea sa sustina un program de antrenament; problema e apare atunci cind in sfirsit se decide sa faca miscare si afla in urma unui control medical ca a facut o boala cardica, o arteriopatie sau o artroza la membrele inferioare, ceea ce ii contraindica efortul fizic intens. In acel moment incepe declinul...

Pentru multi dintre acesti barbati este crucial momentul de inceput, acel declic necesar pentru a urni din loc bolovanul numit program de scadere in greutate. De multe ori, bolovanul acesta se poticneste de pietricele mici si enervante, reprezentare de solutiile comerciale pentru scadere in greutate, care nu au nicio legatura cu principiile medicale si care prin ineficienta lor nu fac altceva decit sa reduca increderea in sine a celui care le aplica. La un moment dat, printr-o coincidenta de factori, persoana cu problema ajunge foarte aproape de solutia optima, insa apar alte mici dificultati: timpul si accesibilitatea la resurse. Daca lucreaza de la 8-9 dimineata si pina la orele 17-18 sau chiar mai tirziu, cind sa mai aiba timp de antrenament? Daca nu are pauza de prinz sau singurele surse de hrana sint niste restaurante nu tocmai dietetice, cum sa isi asigure alimentele necesare unei cure de slabire, pe care sa le consume la momentele potrivite?

Solutii exista. Se spune ca pina la urma totul tine de prioritati. Daca un om devine constient de faptul ca TREBUIE sa slabeasca, va gasi timp pentru antrenamente si va reusi sa isi faca rost de acele alimente necesare intr-un regim alimentar destinat reducerii greutatii.

La trinta cu kilogramele

Editia din acest an a concursului Da jos burta a adunat la un loc 8 barbati supraponderali, care de ani de zile se straduiesc sa inceapa mult-doritul proces de transformare corporala, care sa le aduca satisfactie atit pe plan estetic, cit mai ales pe cel al sanatatii. Concursul pe care il organizam deja la a treia editie a atras o multime de persoane cu probleme similare, dovada fiind numarul mare de inscrieri.

Dupa o prima evaluare a celor opt concurenti am constat un exces ponderal variind de la forme medii (IMC = 28) pina la forme extrem de grave (IMC = 42). Evident ca procentul de grasime si alti parametri antropometrici depasesc cu mult (in unele cazuri cu foarte mult) valorile normale, asa cum se poate remarca si din tabel. Starea de sanatate a concurentilor este in linii mari buna, evident, exceptind obezitatea, care este considerata o boala in sine. Ne-am bucurat sa constatam acest lucru, pentru ca o posibila contraindicatie a efortului fizic sustinut ar fi putut complica situatia. Analizele pe care le-am efectuat la laboratoarele Synevo au aratat anumite modificari ale parametrilor biochimici, si speram ca acestia sa se normalizeze dupa o luna de regim alimentar si antrenament.

In ceea ce priveste programul de antrenament, a intervenit o noutate fata de editiile precedente. Adaptindu-ne la programele de lucru foarte incarcate ale concurentilor, am decis sa mergem la sala la 7,30 dimineata. World Class Downtown a imbratisat ideea noastra si ne-a oferit abonamente si sprijin logistic pentru intreaga perioada. Asa ca, sub supravegherea antrenorilor acestei sali de fitness (printre care l-am intilnit pe Alex Ceobanu, modelul nostru pentru posterul din martie), concurentii nostri au inceput sa faca, in sfirsit, miscare: alergare pe banda, pedalare, exercitii cu greutati si un alt element de noutate - inot in piscina acoperita a acestei sali.

Bineinteles ca fara regim alimentar nu se putea, asa ca am oferit fiecarui concurent solutia la cheie pentru aceasta perioada, iar pe parcurs vom incerca sa le implementam principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase, astfel incit la finalul programului Da jos burta sa fie pregatiti sa continue procesul de scadere in greutate. Intr-o luna nu se pot face minuni, insa se pot pune bazele unei vieti sanatoase pe care sa o traiasca tot restul vietii. Regimul alimentar, pe care am avut grija sa il alcatuim dupa principii acceptate de comunitatea medicala, le va asigura energia si nutrientii necesari pentru a-si desfasura activitatile zilnice, dar si programul de antrenament. Totusi, pentru a obtine o scadere in greutate, regimul a suferit modificari cantitative, dar si calitative. Ne-am bucurat de sustinerea firmei Nutrizzia care a pus la dispozitia concurentilor produse hipocalorice, dar satioase - felii crocante din cereale si batoane din soia. Pe durata antrenamentelor, concurentii beneficiaza de bauturi de rehidratare oferite de catre Gatorade, iar echipamentul sportiv a fost oferit de catre Lotto.

Toate aceste elemente puse impreuna nu pot decAt sa le netezeasca drumul destul de anevoios catre o greutate optima. Pe tot parcursul concursului ii vom urmari indeaproape si va vom tine la curent cu evolutia lor.

Fie ca cel mai slab sa cistige!

 

Avem doi cistigatori!

Pur si simplu nu am putut sa nu ii premiem pe amindoi. Valeriu Borcan si Cristian Preda sint noile vedete ale editiei 2007!

Ca un facut, in numarul trecut al revistei, am reusit performanta sa ii botezam pe amindoi: Cristian Preda, pe care il stiti ca si Capitanul Vijelie de la radio ActivFM a suferit o schimbare de sex (pe care nu si-o dorea), devenind Cristina si cu aceasta ocazie tinta poantelor celor din jur, iar Vali Borcan a primit numele actionarului dinamovist, Borcea. De data aceasta nu mai avem voie sa gresim, pentru ca iata, acestia sint cistigatorii editiei 2007 a concursului Da jos burta!

Poate te intrebi de ce 2 cistigatori si nu unul singur, ca in editiile trecute si conform anuntului initial. Simplu - pentru ca cei doi concurenti au avut rezultate excelente, au fost foarte constiinciosi si receptivi la indicatiile noastre si au inteles ca sanatatea trebuie sa fie o preocupare pentru fiecare dintre noi.

Daca ar fi fost sa ne luam doar dupa numarul de kilograme date jos in luna de concurs, Vali ar fi fost campion absolut - 14 kg, o valoare aproape greu de crezut, insa reala. Cintarul nu minte! Cind a intrat in concurs, Vali avea 118 kg si un indice de masa corporala de 35,2 ceea ce il plasa fara niciun dubiu in rindul celor cu obezitate de gradul doi. Ne-a povestit ca nu a fost asa dintotdeauna, insa dupa o lunga perioada in care facuse sport, si-a schimbat radical stilul de viata, devenind sedentar (lucreaza ca sofer personal pentru patroni ai unor mari firme), insa continuind sa manince ca si inainte, ba chiar mai mult. Si-a dorit mult sa slabeasca, insa niciodata nu isi gasea timp si motivatie pentru a incepe. Concursul organizat de MH i-a oferit o sansa, de care el a profitat la maxim. Si iata ca acum cintareste cu aproape 14 kilograme mai putin. IMC-ul lui este acum 31,1, ceea ce inseamna ca inca poate fi incadrat ca obez, insa de gradul 1. Desi evolutia lui a fost buna, este inca departe de normalitate (adica un IMC mai mic de 25). Noi speram ca el sa continue programul, asa cum a promis. Din partea noastra are tot sprijinul.

Cum am fi putut sa trecem cu vederea evolutia deosebit de buna a lui Cristi, care pornind de la o greutate de 90 kg a ajuns la 82 kg. El nu era obez, ci doar supraponderal (IMC = 29,1), dar daca ar fi mers in continuare pe acelasi stil de viata, mai avea doar un pas pina la pragul critic. Este de asteptat ca pornind de la o greutate mai mica si mai apropiata de normal, scaderea in greutate sa fie mai modesta. In niciun caz nu se poate spune ca Cristi s-a infometat (si nici Vali) - ne-a marturisit ca a incercat sa se tina cit mai strict de regim, desi a avut parte de tentatii la care putini ar fi rezistat, adica vreo 2 nunti, o onomastica si niste iesiri cu prietenii. A avut insa multa vointa si a reusit sa nu dea iama in mincare asa cum s-ar fi intimplat alta data. Iar rezultate s-au vazut.

In ceea ce priveste programul de antrenament, amindoi au venit cu regularitate la cele 3 antrenamente obligatorii. In aceasta prima etapa am mers in principal pe antrenament cardio, respectiv mers sau alergare pe banda, pedalare pe bicicleta clasica sau eliptica si inot. Obiectivul a fost sa le crestem rezistenta cardiorespiratorie la efort, ceea ce am si constatat la final - toti cei care s-au tinut de treaba au reusit sa faca efort mult mai intens si pe durata semnificativ mai mare decit la primele antrenamente. Raportindu-ne la frecventa cardica, folosita ca indicator al intensitatii efortului, am ales un interval mediu de intensitate. In continuare le vom propune o schimbare de strategie, in sensul alternarii efortului de intensitate mare cu intervale de intensitate moderata si in plus introducerea exercitiilor cu greutati. Aceasta pare sa fie strategia cea mai eficenta pentru cei care vor sa scada in greutate.

Obezitatea, mai mult decit o problema estetica

Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sint numeroase. Obezitatea nu este doar o problema cosmetica, ci este un risc major pentru sanatate. Din fericire, chiar si o modesta reducere a greutatii cu 5-10 kg poate aduce beneficii semnificative pentru sanatate. Daca esti obez si inca nu ai motivatie ca sa incepi sa slabesti, citeste in continuare si poate o sa iti schimbi parerea:

Bolile de inima sint in fruntea cauzelor de deces si invaliditate. Supraponderalii sint de 2 ori mai predispusi sa faca hipertensiune arteriala, fata de normoponderali. Nivelul de colesterol foarte ridicat, care de multe ori este asociat cu obezitatea, este de asemenea un factor de risc pentru boli cardiovasculare. Obezitatea creste semnificativ si riscul de moarte subita. Vestea buna este ca pierderea a 10% din greutatea corpului reduce sansele de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Diabetul zaharat tip 2 este o cauza majora a mortii premature, bolilor cardiovasculare, infarctului de miocard si orbirii. Obezii sint de doua ori mai predispusi sa faca diabet tip 2 in comparatie cu oamenii care au o greutate normala. Daca ai diabet, scaderea in greutate si activitatea fizica te pot ajuta sa controlezi nivelul glicemiei.

Citeva forme de cancer sint asociate cu obezitatea. La femei, acestea includ cancerul uterin, de vezica biliara, ovar, sin si colon, iar la barbatii obezi exista un risc mai ridicat in dezvoltarea cancerului colonic si de prostata.

Litiaza biliara se intilneste mai frevent la oamenii supraponderali. Evolutia bolii este proportionala cu cresterea in greutate. Pe de alta parte, pierderea rapida in greutate poate accelera procesul litiazic.

Artroza este o stare des intilnita, care afecteaza cel mai des genunchii, soldurile, coloana vertebrala. Kilogramele in plus exercita o presiune mai mare pe aceste articulatii si rod cartilajul, care in mod normal le protejeaza.

Guta este o alta boala care afecteaza articulatiile, fiind provocata de nivelul ridicat de acid uric. Acesta poate forma o masa cristalina care se depoziteaza in articulatii. Guta este mai frecvent intilnita la obezi. Pe termen scurt, anumite schimbari in dieta pot conduce la un atac de guta, in cazul oamenilor care au nivel crescut de acid uric.

Apneea de somn este o boala respiratorie, care se asociaza cu obezitatea si presupune oprirea respiratiei pe perioade scurte in timpul somnului. De asemenea poate provoca somnolenta in timpul zilei. Scaderea in greutate imbunatateste starea acestor pacienti.

 

Daca esti obez (IMC>30) ai un risc mult mai mare sa faci:

  • Boli cardiovasculare (inclusiv infarct de miocard si accident vascular cerebral)
  • Hipertensiune arteriala
  • Diabet zaharat
  • Cancer (diverse forme)
  • Litiaza biliara
  • Osteoartrita
  • Guta
  • Apnee de somn

 

Cuvinte de la concurenti

Cu 6 ani in urma aveam 86 kg la o inaltime de 183 cm. De atunci m-am ingrasat 32 de kilograme si am devenit oficial... obez. Aveam dureri de spate, de articulatii, si o burta de zile mari. Mi-am dorit foarte mult sa slabesc, dar nu am avut suportul necesar. Am mers la o sala de cartier, dar faceam mai mult exercitii de forta din cauza lipsei aparaturii, iar alimentatia a continuat sa fie dezastruoasa.

Apoi am fost selectat pentru acest concurs, desi nu ma asteptam, pentru ca am mai trimis si in anii trecuti taloane de inscriere in concurs. Oricum norocul a facut sa fiu selectat si asteptarea sa merite. Pe linga echipamentul sport super, am primit si un abonament la o sala de top, cu conditii excelente, ceea ce m-a ajutat foarte mult in programul ce a urmat. Aparatura profesionala, instructorii si nu in ultimul rind specialistul in nutritie, dr. Serban Damian, au facut tot posibilul pentru a ne apropia de un rezultat cit mai bun, ceea ce s-a si intamplat, cel putin in cazul meu, slabind in aceasta luna 14 kg. Primele sedinte de antrenament au fost foarte grele pentru mine din cauza lipsei conditiei fizice. Pe parcurs insa antrenamentele au devenit o placere si chiar o relaxare, mai ales prin sedintele de inot si sauna. In tot acest interval am continuat sa muncesc si sa am o viata de familie ca si inainte. Ceea ce s-a schimbat a fost faptul ca am inceput sa maninc corect si sa fac miscare. A fost o experienta inedita sa constat ca organismul meu se indreapta catre normalitate.

Multumesc revistei Men's Health si Burda Romania pentru ca au facut posibila participarea mea la acest concurs, care mi-a redat placerea de a face sport si de a duce o viata sanatoasa. Sper ca aceasta colaborare sa nu se opreasca aici, ci sa continue pina la atingerea scopului final, acela de a ajunge la o greutate normala, care sa nu-mi pericliteze sanatatea fizica si mentala.

Valeriu Borcan, 28 ani, cistigator al concursului Da jos burta!, editia 2007

 

O parte din memoriile Cristinei Preda, participant(a) la concursul Da jos burta, organizat de revista Men's Health: Totul a inceput intr-o zi insorita (sau nu) de primavara... Din dorinta de a mai face putina pauza de pastrama, mici si binecuvintatele cefe de porc, si auzind despre ceea ce pregatesc cei de la MH, mi-am luat inima in dinti si am zis ca merita sa incerc. Odata inscris, deja nu mai trebuia decit sa-mi demonstrez mie acel ceva. Intilnirea cu ceilalti participanti a fost foarte matinala, deci nu-mi pot aminti prea multe, eu nefiind un adept al trezitului de dimineata. Cind am auzit ca si antrenamentele vor fi tot dimineata... Dar odata pornit la drum, nimic si nimeni nu ma mai putea opri. Despre antrenamentul la sala nu pot spune decit ca era prima data cind intram intr-o asemenea locatie, eu fiind obisnuit mai mult cu salile de mese. Dupa ce m-am decis sa nu trag de fiare, pentru ca nu-mi place (trag eu de alte fiare), am vazut ca erau niste benzi de alergat. Timp de o luna mi-am dat kilometrajul peste cap, am prestat la sauna si m-am balacit in piscina salii. Serban, coordonatorul acestui proiect, a avut grija sa imi alcatuiasca un regim alimentar adecvat, dupa ce m-a evaluat si a vazut analizele de singe. Oricum, l-am rugat sa includa in el rosii la greu... pentru ca imi plac la nebunie.

Ar mai fi multe de spus. Am reusit sa dau jos mai bine de 8 kilograme intr-o luna si sint foarte multumit. Nu conteaza neaparat sa cistigi ceva, ci sa-ti recapeti increderea si sa sa-ti demonstrezi tie ca poti. Dupa acest concurs, principala concluzie pe care am tras-o este urmatoarea: am pierdut pentru a cistiga!

Multumesc tuturor celor cate m-au suportat si sustinut in aceasta perioada, iar pentru mai multe amanunte stiti unde ma gasiti... la radio (ActivFM)!

Cristian Preda, 32 ani, cistigator al concursului Da jos burta!, editia 2007

 

 



Dr. Serban Damian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii