Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - antebrate - exercitii set 1
Interviu despre slabire
ANOREXIA SEXUALA
PSIHOLOGIA MANCARII
Extensia antebratelor la scripete


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI
MASA DE CRACIUN
Flexii la aparat
SAPTE PASI CATRE SLABIRE
CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » STEROLI SI STEROIZI

STEROLI SI STEROIZI


Se face adeasea confuzia intre steroli si steroizi. Despre steroizi se cunosc multe aspecte, s-au scris numeroase articole si in linii mari, cam toti cei ce au tangenta cu culturismul stiu cate ceva despre efectele pozitive si negative ale acestor compusi chimici. Spre deosebire de acestia, despre steroli nu s-a scris prea mult, nu fiindca nu ar exista suficiente studii, ci pentru ca nu au reprezentat un punct de interes, datorita efectelor mult mai reduse in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, in comparatie cu steroizii.

Exista pe piata suplimente nutritive pe a STEROLI_SI_STEROIZI_36478.jpgcaror prospect gasim diversi compusi din categoria sterolilor. Confuzia intre steroizi si steroli ridica in mintea multora intrebarea "sunt oare periculosi sterolii?" Ar trebui sa consumam astfel de suplimente? Sunt ele sigure? Iar daca raspunsul este "da", sunt eficiente sau reprezinta bani aruncati?

Dupa dictionarul medical Stedman, sterolii sunt definiti ca "steroizi cu 27 sau mai multi atomi de carbon, si cu o grupare OH (alcool)". Hmmm... Deci sunt steroizi... Sa nu intram in panica! Da, fac parte din grupul larg al steroizilor, aceste lipide naturale sau sintetice, cu roluri foarte importante in organism. Dar atunci cand spunem "steroizi" nu trebuie sa ne gandim automat la hormoni sexuali anabolizanti si la substante sintetice care se folosesc ca metode doping, ci la o clasa de compusi chimici care au un nucleu comun, insa formele sub care exista atat in regnul animal, cat si cel vegetal sunt foarte diverse. Trebuie sa ne gandim si la colesterol, cel care este incriminat pentru formarea aterosclerozei, la acizii biliari, la diversi hormoni cum ar fi aldosteronul, cortizolul, progesteronul, la vitamina D si lista poate continua. Evident, in aceasta lista se afla si testosteronul impreuna cu toti derivatii lui naturali si sintetici, parte din ei utilizati in terapie, dar si de catre cei care vor masa musculara in timp scurt.

Asadar, sterolii reprezinta doar o subcategorie ce face parte din clasa steroizilor. Diferenta de structura fata de sterozii anabolizanti atrage dupa sine si o importanta diferenta intre efectele in organism, atat pozitive, cat si negative.

Cel mai important sterol in organismul vertebratelor este colesterolul, abundent in glandele suprarenale, tesutul nervos si ficat. De o mare importanta in corp este si colecalciferolul sau vitamina D3, o substanta care contribuie la formarea unui tesut osos de calitate si in lipsa careia apare rahitismul la copii.

Fitosterolii, sunt lipide ce intra in structura plantelor si au o compozitie similara cu a colesterolului (diferenta consta in existenta unui grup suplimentar etil). Toate plantele, incluzand fructele, legumele, cerealele, semintele contin compusi sterol (numiti si steroline), dintre care cel mai frecvent intalniti sunt betasisterolul, stigmasterolul si campesterolul. Uleiurile obtinute din plante sunt in mod particular bogate in fitosteroli.

Interesul pentru fitosteroli a crescut atunci cand un cercetator din Africa de Sud, Roelof Wilke Liebenburg, dupa ce a observat cum anumite leacuri populare dau rezultate in tratamentul cancerului de prostata, a inceput sa studieze efectele fitosterolilor. De aici au rezultat medicamente pe baza de steroli, care se folosesc in tratamentul adenomului de prostata (acesta este o hipertrofie benigna, deci necanceroasa, a prostatei). Mai tarziu, medicamentele pe baza de steroli au inceput sa fie utilizate in afectiuni ale sistemului imun, astm, diabet, herpes, artrita reumatoida, alergii. Cercetari recente se concentreaza pe efectul sterolilor in fibromialgie, tuberculoza, hepatite si alte afectiuni in care amelioarea sistemului imun ar putea sa reduca gravitatea si durata bolii.

Cercetatorii au aratat ca betasisterolul poate ajuta la normalizarea functiei limfocitelor T helper si celulelor NK (natural killer), in momente cand corpul este supus unui stres (in special imbolnaviri). Utilizarea sterolilor vegetali in tratarea hipercolesterolemiei se pare ca are toate sansele sa reprezinte un raspuns la aceasta problema.

Si in cazul sportivilor sterolii si-au dovedit eficienta. In special dupa eforturi intense, cum ar fi participarea la o cursa de maraton, organismul are nevoie de sustinere. Secretia cortizolului, hormon de stress cu rol catabolizant, poate fi controlata, iar concentratia lui poate fi astfel redusa, ceea ce reprezinta un beneficiu in sensul protejarii masei musculare. Sterolii din plante au efecte anabolizante reduse, care nu se compara ca efectele hormonilor anabolizanti, cu alte cuvinte nu trebuie sa existe temerea ca la consumarea unor suplimente nutritive ce contin si steroli ar putea aparea efectele secundare ale steroizilor anabolizanti.

Pentru culturisti, suplimentele ce contin steroli sunt recomandate pe baza efectelor de reglare a functiilor mai putin evidente, dar extrem de importate si ma refer in special la sistemul imunitar si cel hormonal. Chiar daca efectele pro-dezvoltare musculara nu sunt atat de intense ca in cazul steroizilor anabolizanti, protejarea organismului impotriva stresului indus de antrenamentele puternice reprezinta un element pe care ar trebui sa il aiba in vedere fiecare sportiv si antrenor.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 65697 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Metabolismul, motorul biochimic al organismului
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Suntem 70% apa
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...


Ciocolata - inger sau demon?
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...


Alte articole despre Nutritie



Pagina 13 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii