Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Fandari
UN MAR PE ZI TE FACE MAI SANATOS SI MAI FERICIT
BUDINCA CU BRANZA
DISCROMIILE CUTANATE - LENTIGO SOLAR SI MELASMA
CONCURS!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole TRANSFORMARI INDUSE DE ANTRENAMENTUL CU GREUTATI
EXISTA VIATA DUPA DESPARTIRE!
CUM PREVENIM RAHITISMUL
INFLUENTA RECLAMELOR LA MANCARE ASUPRA COPIILOR
TERAPIA OBEZITATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SEMINTELE DE MUSTAR

SEMINTELE DE MUSTAR


SEMINTELE_DE_MUSTAR_15275.jpgProbabil ca ai facut un obicei din a introduce mustarul in aceeasi categorie cu sticlele de ketchup sau maioneza si mai mult ca sigur ca nu ii acorzi o importanta prea mare cand vine vorba de constituentii sai nutritivi. La urma urmei, cum ar putea sa te ajute un condiment, nu? Ei bine, sunt o multime de cai prin care mustarul si semnintele de mustar isi pot aduce contributia impresionanta asupra sanatatii, si tot ce iti ramane de facut este sa iti aloci putin timp liber si sa te documentezi cu privire la acest condiment. Un prim pas cu care poti sa te initiezi in tainele mustarului este reprezentat chiar de citirea acestui articol.

ISTORIA MUSTARULUI

Condimentul galbui si cremos pe care il folosesti in mod regulat provine din seminte ale plantei de mustar, membra a familiei cruciferelor si care poate fi gasita in zone cu o clima temperata. Europa si Asia sunt principalele continente pe care se dezvolta cel mai bine aceasta planta; exista o mare diversitate de plante de mustar care au fost descoperite pana in prezent (circa 40), dar doar 3 dintre acestea sunt larg raspandite. Semintele albe de mustar (care au de fapt un colorit galbui) sunt principalele surse ale "mustarului la borcan", si totodata unele dintre ingredientele principale pe care le folosesc majoritatea gosopdinelor toamna, la punerea muraturilor peste iarna. Un alt soi destul de raspandit de mustar este cel inchis la culoare, care are la origine niste seminte de mustar mai inchise la cloare (maronii). Acest mustar are o aroma mai puternica, iar mustarul propriu-zis se obtine in acest caz prin amestecarea acestor seminte cu otet, vin si alte ingrediente mai mult sau mai putin secrete. Semintele negre de mustar au una dintre cele mai picante arome si sunt folosite in special in cadrul bucatariei indiene.
Semintele de mustar sunt parte a civilizatiei noastre de sute de ani. Chiar si Biblia mentioneaza aceste seminte de mustar; grecii le foloseau la gatit, la fel si cei din Roma Antica, ce se pare ca ar fi responsabili pentru o forma timpurie a mustarului zilelor noastre. Medicina nu a fost exclusa din aria de actiune a acestor seminte speciale, Hipocrate folosindu-le pe post de tratament. Chiar si in prezent, in anumite parti ale Indiei aceste seminte de mustar se folosesc ca si o parte esentiala a sistemului traditional de vindecare. Pentru indieni, cu cat semintele pe care le folosesc au un gust mai iute, cu atat proprietatile lor de vindecare sunt mai accentuate.

NUTRIENTI CARE SE REGASESC IN MUSTAR

Din punct de vedere al valorii nutritive a mustarului, acesta este o sursa minunata de antioxidanti; contine de asemenea cantitati impresionante de seleniu si magneziu, datorita carora capata niste proprietati anti-inflamatorii spectaculoase. O singura lingurita de mustar iti poate oferi de asemenea un aport foarte bun de acizi grasi omega 3 si omega 6, dar si calciu, potasiu si chiar fosfor.

Acest cocktail de nutrienti care se regasesc in semintele de mustar si, implicit, in mustar constituie un minunat remediu impotriva tensiunii arteriale mari, precum si o sura buna de imbunatatire a metabolismului.


Raceli, gripe, dureri de cap, se pare ca toate acestea ar putea fi ameliorate cu ajutorul semintelor de mustar. In cantitati mai mari, mustarul a fost folosit ca si purgativ folosit in inducerea vomei in cazul otravirilor accidentale. Cataplasmele cu mustar s-ar parea sa aiba un effct de calmare a tusei, durerilor reumatice, musculare si in dureri ale incheieturilor, in gusa si in bronsita sau sciatica.

Mustarul contine uleiuri in proportie de 28% uleiuri, iar unele persoane folosesc masti de par sau ten pe baza de mustar. Semintele de mustar prajite in ulei de cosos sau in ulei de susan s-ar parea ca pot fi folosite pe baza de masti anti-acneice. Un alt leac ce are la baza semintele de mustar ar fi urmatorul: se fierbe o cantitate mica de apa, se adauga semintele de mustar in aceasta si se realizeaza comprese folsing acest amested. Aceste comprese s-ar parea ca au un rol benefic in tratarea eczemelor.

Semintele de mustar si mustarul in general au un rol de stimulare a poftei de mancare, dar pot fi de asemenea considerate si un antiseptic bun. Mustarul ajuta in cazul constipatiilor cronice si are un rol de favorizare a secretiilor gastrice.




Alexandra Igna


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 90276 ori.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

Metabolismul, motorul biochimic al organismului
E invaluit intr-o aura de mister. Are o rezonanta aparte ...
Suntem 70% apa
Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic ...


Ciocolata - inger sau demon?
Nu cred ca am auzit pe cineva caruia sa NU ...
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ...


Alte articole despre Nutritie



Pagina 13 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii