Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Video - Postul alimentar
CALCULATOR PENTRU MARATON SI SEMIMARATON - RITM SI TIMP
MANINCA PASTE SI SLABESTE
Ghidul exercitiilor de forta
STIL DE VIATA SANATOS, SISTEM IMUNITAR EFICIENT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole YO-YO SI SISTEMUL IMUN
Creatina
PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII
PROGRAM DE INTRAT IN FORMA
COPIII SI OBEZITATEA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi Fierbinte
Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ESTI IN FORMA?

ESTI IN FORMA?


A fi in forma are o interpretare diferita in randul publicului larg si in randul specialistilor in fiziologie sportiva. Ati fi uimiti sa aflati cate formul de calcul exista pentru a ajunge la concluzia, de aceasta data stiintifica, ca o persoana este in forma. Pana nu de mult performantele sportive ale femeilor erau judecate folosind formule de calcul destinate barbatilor, pentru ca se presupunea ca din punct de vedere fiziologic femeile sunt aproape indentice cu barbatii. Mai nou, cercetatorii au conceput formule si grafice special pentru femei, bazandu-se pe un model care urmeaza caracteristicile specifice ale acestora.

Un cardiolog de la Northwestern Memorial Hospital a creat o nomograma (adica un grafic care face legatura intre trei parametrii) specifica pentru femei. Aceasta nomograma pe care o gasiti si aici poate fi utilizata pentru a prezice capacitatea de efort fizic pe care ar trebui sa o aiba o femeie in functie de varsta.

Un studiu publicat in New England Journal of Medicine, arata ca femeile au o capacitate de efort ceva mai redusa decat a barbatilor si in plus aceasta scade mai rapid odata cu varsta decat in cazul barbatilor (aproximativ un procent din capacitatea de rezistenta la efort pe an). Studiul a evidentiat faptul ca persoanele care s-au incadrat sub optimul de rezistenta la efort fizic au prezentat un risc mai crescut de moarte prematura (cele cu valori sub 85% din maximul dorit au prezentat un risc dublu de deces in urmatorii opt ani).

Nomograma pe care v-o prezint aici se bazeaza pe o unitate de masura a intensitatii activitatii fizice, numita echivalent metabolic (MET). 1 MET reprezinta cantitatea de energie sau oxigen pe care o persoana o consuma intr-un minut stand pe scaun, fara sa miste sau sa vorbeasca.

Exista cateva formule de calcul de prezicere al valorii MET pentru o anumita varsta (exprimata in ani) in functie de sex.

Pentru femei:

Valoarea MET prezis = 14,7 - (0,13 x varsta)

Pentru barbati sedentari:

Valoarea MET prezis = 16,6 - (0,16 x varsta)

Pentru barbati activi:

Valoarea MET prezis = 18,7 - (0,15 x varsta)

De exemplu, o femeie de 25 de ani ar trebui sa sustina fara probleme un efort fizic de 11,45 MET.

Multe aparate pentru antrenament cardio arata valoarea MET a activitatii efectuate in acel moment. Daca va veti uita pe monitorul unei benzi de alergat moderne, veti observa ca este afisata si valoarea MET in momentul respectiv. In tabel gasiti valoarea MET pentru cateva activitati fizice.

Iata cum sa va verficati capacitatea de efort. Calculati-va valoarea MET prezis cu formulele de mai sus sau folosind nomograma - trageti o linie de la varsta, prin valoarea 100% si veti afla valoarea MET. Acum alegeti o activitate fizica din tabel care sa se apropie de valoarea MET prezis si verificati daca sunteti in stare sa sustineti acea activitate minim 10 minute.

Puteti proceda si invers - suiti-va pe banda de alergat sau pe bicicleta si observati la ce valoare maxima a MET puteti sustine efortul fara mari probleme. Acum trageti o linie intre valoarea MET si varsta si vedeti unde va incadrati.
ESTI_IN_FORMA_97127.jpg


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 59545 ori.



Ce trebuie sa faci ca sa ai plamani sanatosi

17 Iunie 2024

Plămânii sunt esențiali pentru viața noastră, iar menținerea lor sănătoasă este crucială pentru un stil de viață activ și fără probleme respiratorii. În acest videoclip, vom explora tot ce trebuie să știi despre sănătatea plămânilor și cum să îi menții în formă maximă

Iata ce vei învăța din acest video:

  • Importanța plămânilor pentru sănătatea generală.
  • Factori care pot afecta sănătatea plămânilor.
  • Metode și exerciții simple pentru a îmbunătăți capacitatea pulmonară.
  • Sfaturi pentru evitarea factorilor de risc precum fumatul și poluarea.
  • Ce plante te ajuta sa previi si sa combati afectiunile plamanilor.
  • Beneficiile unei alimentații sănătoase pentru plămâni. R
  • ăspunsuri la întrebări frecvente despre bolile pulmonare și prevenția acestora.


Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Articole din aceeasi categorie

10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA 10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA
Pe masura ce temperatura in termometru creste, mintea si gandurile ...
GIMNASTICA SEXUALA GIMNASTICA SEXUALA
La o prima lectura am putea gasi exercitiile de gimnastica ...


ADIO SOARE! ADIO SOARE!
Expunerea la soare, mult timp considerata un ritual de sanatate, ...
TOTUL DESPRE TORTICOLIS TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 10 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii