Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE CAFEINA
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
GRASIMILE
Consumul de fructe in curele de slabire
SPANACUL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
SLABESTE NUMARAND CALORII
Extensia bratelor cu gantera din culcat
STRESUL, INAMICUL TUTUROR
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
Sunteti aici :: Nutritie » FITOESTROGENII

FITOESTROGENII


FITOESTROGENII_42824.jpgFitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se gasesc in plante in mod natural si care datorita structurii moleculare asemanatoare cu a estradiolului (17-â-estradiol), pot mima efectele acestuia in organism.


Numele lor are origine in limba greaca: phyton=planta, oistros, care inseamna impuls nebunesc si sufixul gen=care produce. Prima data au fost observati in 1926, dar la acea vreme nu se stia daca pot avea vreun efect asupra metabolismului uman sau animal. Abia in 1940 s-au descris efectele asupra fertilitatii oilor care pasteau Trifolium pretense (trifoi rosu), o planta foarte bogata in acesti compusi.


Ei au un rol esential la plante pentru ca fac parte din sistemul lor de aparare impotriva fungilor. Odata ingerati de om, se leaga de receptorii pentru estrogenii proprii si produc o gama variata de efecte, insa nu pot fi considerati nutrienti. Ei nu participa la nici un proces biologic esential, iar lipsa lor din dieta nu duce la vreun sindrom de deficienta specific.


Cele mai importante clase de fitoestrogeni sunt: isoflavonele (genisteina, quercetina, daidzeina), flavonele, cumestanii (cumestrol) si lignanii. Primele 3 clase sunt mai cunoscute in lumea medicala ca flavonoizi. Acestia au efect estrogenic mai intens decat clasa lignanilor, iar efectul antioxidant este deosebit de puternic pentru toate clasele de compusi.


Fitoestrogenii sunt considerati arhiestrogeni (ancestrali), care au evoluat odata cu speciile de plante. Ei nu reprezinta insa singura sursa de estrogeni din mediul nostru. Xenoestrogenii (artificiali, creati de om) se gasesc in conservanti, cosmetice, mase plastice si insecticide. Acestia pot interactiona cu omologii lor din dieta si astfel cand se efectueaza un studiu populational, este foarte greu de stabilit exact de care efect este raspunzatoare fiecare clasa.


Sursele alimentare


Estrogenii sunt disponibili in formule medicale obtinute sintetic. Ei au numeroase beneficii, mai ales pentru femeile aflate la menopauza si pentru tinerele cu tulburari hormonale. In ultima vreme multe femei le evita totusi datorita efectelor adverse, unele chiar foarte serioase: cresc riscul de tromboze, in special la fumatoare. De aceea se prefera varianta naturala a acestei substante active: fitoestrogenii, care se presupune ca nu ar avea aceste efecte adverse, cel putin nu atat de marcate. Se gasesc intr-o gama larga de produse alimentare iar concentratia lor variaza in fiecare sursa.


Cea mai mare concentratie s-a descoperit in alune si seminte uleioase (seminte de floarea soarelui, de in), urmate de soia si derivatele de soia (de exemplu tofu). Isoflavonele se gasesc in cantitatea cea mai mare in soia si in trifoiul rosu, pe cand lignanii, in semintele de in. Catechinele fac parte din clasa flavonoizilor si le gasim in special in ceaiul verde. Ele sunt responsabile pentru gustul amar si pentru astringenta acestor ceaiuri. Omul le mai poate obtine in cantitati semnificative din: ciocolata, capsuni si vin rosu. Fasolea, ceapa si merele ne ofera de asemenea o cantitate mare de quercetina.


Beneficiile


"Hrana sa iti fie medicament, iar medicamentul hrana."


In urmatoarele randuri vreau sa subliniez acest principiu hipocratic, care ramane valid de mai bine de 2.300 de ani. Cercetatorii de la Anderson Cancer Center al Universitatii din Texas, Houston au realizat un studiu pe 1.674 de pacienti cu cancer bronhopulmonar (cazuri) si 1735 de indivizi sanatosi (control) intre anii 1997 si 2003, pentru a evalua influenta aportului de fitoestrogeni asupra riscului de cancer bronhopulmonar (coreland consumul de fitoestrogeni pentru fiecare pacient cu riscul individual de a dezvolta cancer pulmonar). Rezultatele au fost neasteptate. Riscul de cancer bronhopulmonar se reduce cu 46% pentru un consum ridicat de fitoestrogeni (din hrana si din toate clasele). Acest efect chemoprotectiv este mai accentuat la barbati decat la femei; care sunt de altfel mult mai expusi riscului de cancer pulmonar. Studii ulterioare au sustinut aceste rezultate. Ba mai mult, au aratat ca acesti compusi au un efec protectiv major si pentru fumatori.

O descoperire foarte importanta din moment ce 90% dintre cancerele bronhopulmonare sunt cauzate de fumat. Desigur asta nu inseamna ca fumatori pot continua acest obicei, ci este o incurajare pentru a se introduce ceaiul verde (de exemplu) in programul individual de renuntare la acest viciu. Alte studii se concentreaza si pe efectele benefice de scadere a riscului pentru cancerul de prostata, cancerul intestinal, boala coronariana, demineralizarea osoasa din menopauza si alte manifestari asociate cu menopauza. In unele regiuni plantele bogate in fitoestrogeni se folosesc de secole pentru tratamentul problemelor menstruale si ale menopauzei. Cel mai intens folosita a fost Pueraria mirifica (planta care se gaseste in Tailanda si Myanmar). Protectia pe care o ofera acesti compusi este explicata prin activitatea antioxidanta foarte puternica. Ajuta organismul sa lupte cu stresul oxidativ datorat radicalilor liberi. In experimentele in vitro actioneaza impotriva leziunilor ADN induse de radiatii si chimicale si incetinesc sau chiar opresc cresterea coloniilor de celule atipice (canceroase). Ceaiul verde are efecte imunoprotectoare, mai exprimate in cazul persoanelor care au tratament cu radiatii sau citostatice.

Efectele adverse


Cum nu exista nici un medicament fara efecte adverse, ne putem astepta la asa ceva si de la acesti compusi naturali. Experimentele in vitro sugereaza ca fitoestrogenii din soia au un efect de stimulare a cresterii tumorale in cazul tumorilor mamare cu celule pozitive pentru receptorii estrogenici. Corelatia a fost stabilita doar pentru genisteina. Pe de alta parte sunt studii care demonstreaza efectul protectiv al fitoestrogenilor fata de cancerul mamar. Din cauza acestei contradictii in rezultate, astazi se considera ca aceste substante sunt benefice femeilor sanatoase, dar cele care au avut sau au cancer mamar ar trebui sa evite alimentele foarte bogate in fitoestrogeni. Un studiu din SUA a ajuns la inceputul anului 2009 la concluzia ca fitoestrogenii in cantitati mari pot avea un rol negativ in pastrarea unei sarcini, datorita blocarii progesteronului. Prin urmare nu este recomandat ca femeile insarcinate sa consume foarte multa soia, sau mult ceai verde, cafea sau seminte de in.


Teoretic, expunerea barbatilor la niveluri foarte mari de fitoestrogeni ar putea altera functia axului hipotalamic-hipofizar-gonadal. Desi exista cazuri in literatura medicala de ginecomastie (dezvoltarea glandei mamare la barbati) si scaderea fertilitatii la barbatii care consuma in exces produse din soia, studiile efectuate nu au rezultate concludente. Ar putea fi expusi si cei care mananca foarte multe produse de tip fast-food, deoarece la fabricare se foloseste multa soia.



Mihaela Paraschiv

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 36369 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri