Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL
ZERUL
SLABIREA PE SCURT
Ghidul scaderii in greutate
AYRAN


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
Ridicarea picioarelor din intins pe banca
URZICA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » COMPARATIE INTRE DIETE CU COMPOZITIE DIFERITA

COMPARATIE INTRE DIETE CU COMPOZITIE DIFERITA


COMPARATIE_INTRE_DIE_69058.jpgUn posibil avantaj al unui regim alimentar pentru scadere in greutate care pune accentul pe proteine, grasimi, hidrati de carbon nu a fost inca stabilit, existand putine studii care se extind dincolo de 1 an. Exista dezbateri intense in legatura cu ce tipuri de diete sunt cele mai eficiente pentru tratarea persoanelor supraponderale - cele cu proteine, cele cu glucide, sau cele care se bazeaza pe grasime. Mai multe studii au aratat ca dietele cu un nivel scazut de glucide si ridicat de proteine au dus la o pierdere mai mare in greutate intr-un interval de la 3 la 6 luni fata de un regim conventional cu un continut mai mare de glucide si scazut de grasimi, dar au existat si alte studii nu au aratat acest efect.


Harvard School of Public Health si Brigham and Women's Hospital, Boston au efectuat un studiu din octombrie 2004 pana in decembrie 2007.Studiul clinic randomizat a fost proiectat pentru a compara efectele asupra greutatii produse de dietele cu un continut redus de energie, care au obiective diferite in ceea ce priveste aportul de macronutrienti: scazut sau ridicat de grasimi, mediu sau ridicat de proteine, scazut sau ridicat de carbohidrati. Au fost urmate de asemenea si recomandarile pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Participantii au avut varsta cuprinsa intre 30 - 70 de ani si un indice de masa corporala (greutatea in kilograme impartita la patratul inaltimii, exprimata in metri) de la 25 la 40. Criteriile majore de excludere au fost prezenta diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare decompensate , utilizarea de medicamente care influenteaza greutatea corporala, si motivarea insuficienta, evaluate prin interviu si chestionare.Studiul a repartizat aleatoriu 811 adulti supraponderali, la una din cele patru diete; procentele vizate din energia produsa de grasimi, proteine, glucide in cele patru diete au fost: 20, 15, si 65%; 20, 25, si 55%; 40, 15, si 45% si, respectiv, 40, 25, si 35%.

Dietele au fost reprezentate de produse alimentare similare si au respectat ghidurile pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Dietele trebuie sa contina mai puţin de 8% grasimi saturate, cel putin 20 g de fibre dietetice pe zi si 150 mg sau mai putin de colesterol/1000 kcal. In fiecare dieta s-au recomandat alimente bogate in glucide, cu un indice glicemic scazut. Indicatia calorica a fiecariu participant a reprezentat un deficit de 750 kcal pe zi. Participantii au fost instruiti sa-si inregistreze aportul zilnic de produse alimentare si bauturi intr-un jurnal zilnic de alimente si intr-un auto-instrument de monitorizare web, care a furnizat informatii cu privire la cat de apropiat de obiectivele studiului a fost consumul lor zilnic. S-a evitat contactul intre grupuri. Obiectivul activitatii fizice a fost de 90 de minute de exercitii moderate pe saptamana.Participanţii au beneficiat de sesiuni de instruire de grup si individuale, pentru 2 ani.


Principalul rezultat a fost modificarea greutatii corporale, dupa 2 ani, in cazul unei comparatii intre un nivel scazut de grasime, fata de un regim cu continut ridicat de grasimi si un continut mediu de proteine fata de unul ridicat de proteine si in comparatie cu cel mai mare si cel mai scazut continut de glucide. La 6 luni, in functie de dietele atribuite, participantii au pierdut o medie de 6 kg, reprezentand 7% din greutatea lor initiala, apoi au inceput sa recastige greutate dupa 12 luni. In 2 ani, scaderea in greutate a fost similara la cei care au avut o dieta cu 15% proteine fata de cei cu o dieta cu 25% proteine (3,0 si 3,6 kg, respectiv); in grupurile atribuite unei diete cu 20% grasime si 40% grasime (3,3 kg pentru ambele grupuri), cat si in cele in cadrul unui regim alimentar cu 65% hidrati de carbon, precum si cele atribuite unei diete cu 35% glucide (2,9 si 3,4 kg, respectiv).

Dintre cei 80% de participanti care au finalizat studiul clinic, greutatea medie pierduta a fost de 4 kg; 14 - 15% dintre participanti au avut o reducere de cel puţin 10% din greutatea lor initiala. Satietatea, foamea, satisfactia regimului alimentar, precum si participarea la sesiuni de grup au fost similare pentru toate dietele; prezenta la sesiunile de grup a fost puternic asociata cu scaderea in greutate (0,2 kg/ sesiune). In concluzie, dietele de succes pentru scadere ponderala, compuse dintr-o serie de grasimi, proteine, glucide au efecte benefice asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare si diabet.


Alte studii au evidentiat cresterea scaderii ponderale intr-o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani, cu ajutorul unor diete cu continut ridicat de grasimi nesaturate sau cu un nivel scazut de grasimi, ori cu diete vegetariene cu continut ridicat de carbohidrati. Aceste rezultate divergente sugereaza ca orice tip de regim alimentar, atunci cand este destinat scaderii in greutate asociat cu entuziasm si perseverenta, poate fi eficient. Astfel de diete pot fi adaptate individual pe baza preferintelor personale si culturale ale pacientilor si, prin urmare, au cele mai mari sanse pentru succesul pe termen lung.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii