Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PRODUSELE-MINUNE PENTRU SLABIT
FASCITERAPIA
BALACESTE-TE CU CAP!
ANTIOXIDANTI
FRIPTURA DE PORC LA TAVA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CE SA MANANCI LA PRANZ PENTRU A SLABI
Ridicarea umerilor cu haltera
METODA "HEAVY DUTY"
EFICIENTA NEUROMUSCULARA
Stretching - brate - exercitii set 2
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » HIDRATAREA CELULARA

HIDRATAREA CELULARA


Cei care practica culturism cunosc si iubesc starea pe care ti-o lasa in tot organismul un antrenament bine facut, acea senzatie de muschi "lucrat", sentimentul ca esti puternic, acea oboseala combinata cu surescitare, care persista cateva ore, timp in care simti ca ai putea sa muti muntii din loc. Este ca un fel de recompensa pe termen scurt pentru tot efortul si transpiratia consumate in cateva ore de "tras de fiare". Daca esti un individ care se tine de treaba si se antreneaza constant, aceste scurte perioade de timp in care experimentezi senzatia de muschi "umflat" pot conduce catre castiguri reale in forta si masa musculara. Insa pentru a stimula la maxim cresterea musculara, simplul antrenament nu este suficient.Cercetatorii americani au aratat ca hidratarea celulara joaca un rol important in reglarea multor procese fiziologice, inclusiv sinteza proteinelor. Mai mult, hormonii si o parte dintre nutrienti pot afecta direct hidratarea celulara , astfel avand un rol de reglare asupra sintezei proteinelor.

Hidratarea celulara se refera la volumul de fluid din celule. Oamenii de stiinta au aratat ca acest volum de lichid are numerose functii fiziologice. De exemplu, crescand fluxul lichidian in celula s-a remarcat o scadere a distrugerii proteinelor si chiar o crestere a sintezei proteice. Pe de alta parte, reducerea volumului celular (prin deshidratare), care se inregistreaza frecvent in cadrul diverselor stari patologice, favorizeaza degradarea proteinelor si inhibarea sintezei proteice. De asemenea, s-a aratat ca valoarea volumului celular poate influenta expresia anumitor gene, activitatea unor enzime si impactul unor hormoni asupra celulei (de exemplu insulina sau glucagonul). In plus, ajuta la reglarea metabolismului prin modificarea gradului de responsitivitate la diversele molecule cu valoare de semnal. A fost determinat ca volumul celular se poate schimba rapid (in cateva minute) sub influenta hormonilor, nutrientilor si sub actiunea stresului oxidativ.

Hidratarea. Cantitatea totala de apa din constitutia organismului unui individ influenteaza hidratarea celulara. Daca se produce deshidratare, volumul celular scade si sinteza proteica se poate opri. Teoretic, prevenirea deshidratarii in timpul antrenamentelor poate fi important pentru optimizarea hidratarii celulare si sintezei proteice.

Insulina. Recent s-a demonstrat ca insulina induce dilatarea celulelor hepatice prin alterarea modului in care se produce transferul membranar al electrolitilor din si in celula. Efectul antiproteolitic si anticatabolic al insulinei este dat si de faptul ca acest hormon promoveaza cresterea in volum a celulelor. Teoretic, cresterea moderata a nivelului de insulina in sange in timpul si dupa efectuarea unor exercitii poate servi la ameliorarea hidratarii celulare, scaderea degradarii proteice (proteoliza) si/sau stimularea sintezei proteinelor.

Nutrientii. Despre unii nutrienti s-a raportat ca au capacitatea de a afecta hidratarea celulara. De exemplu, glutamina poate mari volumul celular si stimuleaza sinteza de proteine si glicogen. Teoretic, suplimentarea cu glutamina (6-10 grame) inainte sau/si dupa antrenament, poate ajuta la optimizarea hidratarii celulare si sintezei proteice, ceea ce va conduce la castiguri semnificative in masa musculara si forta. Suplimentarea cu creatina ( 0,3 grame/kilogramcorp/zi timp de 7 zile si 3-5 grame/zi dupa aceea ) va creste nivelul de creatina intramusculara si fosfocreatina cu 15 pana la 40 %, inregistrandu-se imbunatatiri semnificative ale rezistentei si masei musculare. Se pare ca in spatele acestui fenomen sta capacitatea creatinei de a creste volumul celular, ceea ce duce la stimularea sintezei proteinelor si in acelasi timp la reducerea degradarilor. Taurina este un aminoacid foarte important in organism derivat din metabolismul metioninei si cisteinei. El este implicat in numeroase mecanisme fiziologice, inclusiv in reglarea volumului celular, antioxidare, detoxificare si metabolismul carbohidratilor. Desi se cunoaste putin despre potentiala valoare ergogenica a taurinei, suplimentarea cu acest aminoacid (0,5-3 grame/zi) in timpul perioadelor de antrenament se pare ca ajuta la optimizarea hidratarii celulare si sinteza proteinelor.

Stresul oxidativ. Cercetatorii au mai aratat ca stresul oxidativ are influenta asupra hidratarii celulelor. In aceasta privinta, cresterea stresului oxidativ (de exemplu formarea de radicali liberi) are capacitatea de a micsora volumul celular si de a deprima sinteza proteica. Exercitiile intense produc formarea de radicali liberi in cantitati mari, ceea ce se traduce printr-o crestere a stresului oxidativ. Teoretic, prin aportul dietetic de antioxianti precum vitamina E, vitamina C, beta carotenul, seleniumul si/sau acidul alfa lipoic, sau prin ingestia antioxidantilor inainte de antrenamente se poate reduce stresul oxidativ indus de exercitii, mentinandu-se astfel o hidratare celulara optima.

Pana acum am am stabilit ca volumul celular este un stimulator important al sintezei proteice si ca exista cativa factori fiziologici si nutritionali care pot influenta hidratarea celulara. In mod logic, urmatoarea problema pe care trebuie sa o abordam este cum am putea sa ne structuram dieta si/sau aportul de suplimente nutritive pentru a optimiza hidratarea celulelor. Vom vorbi despre cateva strategii ale caror scop este prevenirea deshidratarii, cresterea nivelului de insulina, reducerea la minim a catabolismului, imunosupresiei si stresului oxidativ induse de exercitiile fizice, amplificarea sintezei de proteine si glicogen si gestionarea aportului de nutrienti despre care s-a demonstrat ca pot creste hidratarea celulara.Dieta trebuie sa fie echilibrata, isocalorica si bogata in compusi cu valoare nutritiva ridicata. Daca acest lucru este dificil de reglat numai prin dieta se recomanda suplimentarea cu doze moderate de multivitamine, sau consumul de suplimente sub forma de pudra ce inlocuiesc mesele si care asigura un aport zilnic suficient de calorii, minerale, vitamine si antioxidanti.

Este recomandata ingerarea unei doze de 30-60 grame de carbohidrati si 10-20 grame de proteine impreuna cu 4-6 cani de apa, cu 30-60 de minute inaintea antrenamentului. De preferat aceasta doza ar trebui sa contina glutamina si antioxidanti. Rolul acestei mese este de a creste disponibilitatea pentru metabolizare a carbohidratilor si aminoacizilor in timpul antrenamentului, marirea nivelului insulinei circulante, micsorarea catabolismului indus de exercitii si minimizarea stresului oxidativ.Consumati apa din belsug sau bauturi speciale pentru sportivi in timpul exercitiilor. Incercati sa nu eliminati mai mult de 2% din greutatea corporala la un antrenament.

Dupa antrenament (maxim dupa 30 de minute) este bine sa consumati o doza de suplimente bogate in carbohidrati si proteine de calitate (1,5 g/kg carbohidrati si 0,5 g/kg proteine). Acesta strategie are rolul de a creste secretia de hormoni anabolizanti si de a stimula sinteza de proteine si aminoacizi. Tot acum este un moment propice pentru a va administra creatina, glutamina si taurina.Luati cate o masa de proteine si carbohidrati la doua ore de la antrenament, pentru a optimiza sinteza proteica si de glicogen.Rehidratati-va complet in timpul antrenamentelor si ori de cate ori apare senzatia de sete.Am convingerea ca urmand aceste indicatii simple, veti ajunge la performante remarcabile si veti constientiza totdeauna cat de important este rolul apei pentru mentinerea unei forme fizice perfecte


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 66920 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii