Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CU SERIOZITATE DESPRE OBEZITATE
Stretching - brate- exercitii set 1
Energia si activitatea fizica
CEL MAI PUTERNIC ANTIBIOTIC NATURAL
Flotari


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole VORBE DE FACUT PLACERE
E VREMEA CIRESELOR
PROGRAM DE INTRAT IN FORMA
Stretching - gat - exercitii set 2
Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA, BOALA SECOLULUI

OBEZITATEA, BOALA SECOLULUI


Unul dintre principalele motive pentru care oamenii vor sa faca sport in ziua de astazi este nemultumirea fata de propriul "look". Unii sunt prea slabi, dar cei mai multI care se inscriu in cluburi de culturism sI mai ales de fitness sunt supraponderali. DezamagitI de nenumarate regimuri incercate de-a lungul anilor, ei recurg in cele din urma la cea mai eficienta solutie : exercitiul fizic.

Inca nu se stie cu certitudine daca obezitatea este o boala. Dar, din ce in ce mai multi oameni se imbolnavesc la simplul gand ca au cateva kilograme in plus. Cultul modei trupului subtire, al siluetei ideale, mistica "formei" sI a lui "simte-te bine in pielea ta" cunosc, primavara, o adevarata inflorire. Aceasta frenezie a siluetei subtirei se justifica ea si din punct de vedere medical ? In orice caz, ultimele descoperiri ale specialistilor incita la a considera obezitatea - sau macar ingrasarea - cu altI ochi. Si la a formula unele intrebari : sunt kilogramele in plus chiar de prisos ? Daca totusI anumite forme de obezitate nu prezinta inconveniente pentru sanatate ? Oare nu sunt ineficiente majoritatea regimurilor alimentare ?In cele ce urmeaza va prezentam explicatiile date revistei "MUSCLEMAG" de cativa specialisti americani, explicatii referitoare la rolul jucat de ce este innascut, dobandit, la efectele greutatii corporale asupra compozitiei sangelui, fecunditatii, longevitatii.

FORMULELE GREUTATII IDEALE

Unde incepe obezitatea ? Medicii lui Moliere, specie care mai dainuie sI astazi, au raspunsul gata pregatit : pentru a nu fi obez, e de ajuns sa fii "normoponderal". Cand aceasta greutate "normala" este depasita cu 10-20 la suta, medicul vorbeste de "suprapoderalitate". Obezitatea adevarata se situeaza intre +20 si +50 la suta peste aceasta faimoasa greutate "normala". Dincolo de aceasta, medicina nu mai gaseste cuvantul adecvat pentru a-l califica pe "contravenient".Bine, dar cum se poate defini, in mod obiectiv, greutatea ideala, cea care nu trebuie depasita ? In aceasta privinta exista posibilitatea de a alege intre mai multe formule. Cele doua formule mai des folosite sunt :

GIT ( greutatea ideala teoretica ) a lui Lorentz

- la barbati :

GIT = ( H - 100 ) - [ ( H - 150 ) / 4 ]

- la femei :

GIT = ( H - 100 ) - [ ( H - 150 ) / 2 ]

( "H" fiind inaltimea exprimata in centimetrii )

IMC (indicele de masa corporala)

IMC = G / H2

adica se imparte greutatea G (in kilograme) la patratul inaltimii H ( in metri).

Indicele ideal se situeaza in jur de 23 pentru barbati si 22 pentru femei. De pilda, un barbat de 1,80 m sI 75 kg are un IMC de 23,1. Dincolo de 30 este cazul sa ne ingrijoram.

Bineinteles matematica obezitatii nu se limiteaza la aceste doua modeste reguli . Au fost imaginate nenumarate formule de la RAMBF (raport adipo-muscular brahiofemural) si pana la RPRBPRC (raportul dintre perimetrul radacinii bratului si cel al radacinii coapsei). Se poate, de asemenea, masura grosimea pliurilor cutanate sI face apoi, raportare la tabele de cifre adecvate pentru avedea daca exista o situare in norma. Daca matematica i-ar face pe oameni sa slabeasca, n-ar mai exista obezi?

Deloc lipsiti de imaginatie, cercetatorii care se ocupa de obezitate au inventat o noua categorie de animal de laborator : soarecele de cofetarie. "Revista Internationala de Nutritie si Metabolism" il defineste astfel : "Soarecele de cofetarie este, intr-un fel, un soarece normal, lasat in libertate intr-un depozit de delicatese, avand acces la o hrana variata si gustoasa - spre deosebire de bietul sau var din laboratoarele obisnuite, care e hranit cu granule insipide si mereu de acelasi fel." Oricine poate ghici : soarecele de cofetarie devine, indiferent de tipologia sa, obez.Un pediatru, spacialist in obezitatea copiilor, dr.Alfred Bernager, constata : "Copilul de astazi a absorbit la 12 ani, tot atat zahar cat mancau bunicii sai de-a lungul intregii vieti ", iar marele Buffon a scris : "Ce are mai bun de facut soarecele prins in capcana? Sa manance branza."

In orice caz, daca obezitatea nu il ameninta pe om in aceeasI masura ca pe soarece, ea este o problema ce se ridica, intr-un fel sau altul, in fata multor membrii ai spetei umane. Si risca sa devina din ce in ce mai ingrijoratoare, dat fiind ca suntem confruntati cu doua tendinte opuse : in timp ce publicitatea incita la indopare, moda siluetei si sindromul "costumului de baie" culpabilizeaza la cel mai mic semn de ingrasare. Este o mare contradictie intre doua lumi diferite : in timp ce orientalii venereaza grasimea lui Buddha si-i admira pe luptatorii de sumo, singurii sportivi carora li se cere sa depaseasca greutatea de 150 kg, occidentalii tind catre corpuri suple,definite, ba chiar catre trupuri foarte musculoase, ca ale culturistilor zilelor noastre.Exista si lucruri ciudate pe lume, legate de supreponderali. De exemplu, indienii "pimas" care traiesc in anumite regiuni ale Mexicului sI ale Arizonei sunt caracterizatI de o obezitate naturala destul de pronuntata, care a atras atentia cercetatorilor. Un articol publicat in New England Journal of Medicine incearca sa dea o explicatie acestui fenomen : grasii "pimas" au, intr-un fel nevoie de greutatea lor ; abia atunci cand au atins-o, cand cantaresc destul de greu, ei inceteaza sa se mai ingrase sI reusesc - tocmai datorita greutatii lor, care costa destul de mult pe plan energetic - sa arda toate caloriile pe care la absorb.

Stiinta aproape a elucidat metabolismul energetic al subiectului obez, chiar daca studiile se lovesc, in continuare, de deosebirile frapante care fac ca, la o alimentatie echivalenta , unii sa se ingrase si altii nu.Sa citam doar o certitudine dobandita : cauzele obezitatii sunt multifactoriale, cum se spune ori de cate ori nu s-a ajuns la o explicatie definitiva.

Obezitatea este, macar partial ,ereditara adica transmisa descendentilor, dar nimeni nu poate pune mana in foc ca e genetica : transmiterea se face, poate, pur sI simplu prin intermediul obiceiurilor alimentare familiare. Ea este fara indoiala inscrisa in retetele de mancare si de prajituri, nu neaparat in cromozomi. E vorba, adica, doar de o "transmitere" de natura culturala.Ce facem noi, oamenii, cu caloriile pe care le absorbim ? Doctorul Jacques Fricker, nutritionist, membru in echipa profesorului Marian Apfelbaum de la spitalul Bichat din Paris, prezinta detaliile : " In medie , in cazul unui individ normoactiv care traieste in oras, 70% din energia alimentara este absorbita prin metabolismul de repaus, matabolismul de baza , deci de functionarea corpului, chiar daca e imobil sau adormit. 10% din aceste calorii sunt consumate prin efect termic - adica sunt prelevate ca un fel de taxa , de punere la dispozitie, pentru transformarea alimentelor brute in metaboliti utilizabili. In sfarsit, 20% din calorii sunt arse prin activitatile fizice si servesc drept carburant pentru miscarile noastre."

Da, ati citit bine : daca va hotarati sa nu mai faceti, niciodata, nici cea mai mica miscare, sa nu mai ridicati nici macar un deget, va trebui totusi sa absorbiti 70 + 10 = 80 % din ratia dumneavoastra obisnuita. Fractiunea legata de activitatile fizice este foarte mica. De altfel, calculele arata ca trebuie sa parcurgi aproximativ 2 km pe jos, pentru a arde valoarea energetica a unui corn. Concluzia : nu putem slabi decat facand foarte mult sport si mai ales facand sport in mod inteligent , ceea ce este sinonim in acest caz cu "eficient".

Dar sa vorbim de metabolismul obezului stabil - acela care nu slabeste : metabolismul sau de repaus este mai puternic sI consuma mai multe calorii, pentru ca masinaria de intretinut este mai mare. Cheltuielile sale energetice, legate de exercitiul fizic, sunt la fel de mari , pentru ca masa corporala de deplasat este mai grea sI pentru ca asa cum indica toate studiile, obezul se misca tot atat cat sI normoponderalul. Ramane cheltuiala de calorii prin efect termic : nu exista nici un motiv ca ea sa fie mai mica; ba dimpotriva. Una peste alta, este evident ca obezul are nevoie de mai multa mancare.

Dar daca asa stau lucrurile, ce se intampla daca el se apuca sa manance mai putin ? Bineinteles, slabeste foarte repede cu cateva kilograme. Dintr-odata metabolismul sau de baza devine mai putin lacom, pentru ca masa de intretinut devine mai mica. Miscarile sale consuma mai putine calorii; cota de alimente arse prin efect termic scade deopotriva. Concluzia : obezul slabit - pentru ca mananca mai putin - este, de acum incolo, condamnat sa manance din ce in ce mai putin. Obezitatea lui, care-i servea la eliminarea caloriilor de prisos, nu mai exista pentru a-l proteja. Daca vreodata hotaraste ca a slabit destul si reincepe sa manance la fel ca inainte, dupa poftele sale naturale, atunci isI va redobandi foarte repede greutatea initiala sI chiar ceva in plus. Este un fenomen bine cunoscut de cei obezi.

Din toate aceste motive, astazi, medicii - cel putin aceia care fac parte din noua generatie de nutritionisti - se gandesc de doua ori inainte de a pune un pacient la cura de slabire. Obezitatea este analizata in amanunt, se incearca identificarea cauzelor ei profunde, care sunt aproape intotdeauna psihice, in speranta de a se "deconecta angoasa care conduce la pulsiuni bulimice", cum spune dr. Frederic Saldmann. Numai obezii androizi (cei "grasi in partea de sus") sunt in general, luati in serios pentru un tratament medical de urgenta : " Suprasarcina ponderala androida constituie un foarte puternic factor de risc pentru diabet, ateroscleroza, hipertensiune, guta, calculi renali etc."


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62595 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
Frustrarea de a vedea kilogramele in plus pe cintar, sau ...
SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI SLABESTE CU SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...


4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS 4 TRUCURI PENTRU A ACCELERA ELIMINAREA KILOGRAMELOR IN PLUS
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT SOLUTII ORIGINALE PENTRU O SILUETA DE INVIDIAT
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...


Alte articole despre Slabire






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii