Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STRETCHING ASISTAT
Psih. Oana Mihalcea
EXERCITII DE TONIFIERE IN APA
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE
ABDOMINALI ...pentru la vara !
TENOSINOVITA ALERGATORULUI
ENERGIA SI SLABIREA
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum alegi eficient suplimentele nutritive Fierbinte
Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN


TOT_CE_TREBUIE_SA_ST_67821.jpgStatisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, sase femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar opt cazuri noi sunt diagnosticate cu aceasta teribila maladie.


"Mie nu mi se poate intampla asa ceva!!!" De cate ori nu te-ai ascuns in spatele acestei afirmatii si ai ales sa ignori semnalele de alarma pe care de cele mai multe ori chiar corpul tau ti le-a dat?


Depistarea din timp a cancerului salveaza vieti! Stiu ca esti constienta de gravitatea acestei boli, asa ca nu mai amana momentul de a intra in cabinetul medicului specialist. Indiferent cat de mult te sperie ideea de a merge la medic, trebuie sa stii ca un tratament aplicat in fazele incipiente ale bolii are mai multe sanse de reusita. Este foarte important sa iti realizezi un control medical amanuntit si o serie de analize de sange macar o data pe an asa ca nu mai motiva ca nu iti permite timpul sau ca acestea nu au rost pentru ca te simti foarte bine.


Starea de bine poate fi inselatoare deoarece sunt numeroase afectiuni ale caror simptome incep sa apara atunci cand boala este deja intr-un stadium avansat. Acesta este si cazul cancerului de col uterin, ale carui forme incipiente sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai cu ajutorul examenului citologic Papanicolau.


Studiile arata ca, la nivel mondial, la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin, iar la fiecare 63 de secunde o alta este diagnosticata cu aceasta afectiune. In Romania, statisticile sunt la fel de ingrijoratoare, cancerul de col uterin fiind cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femeile tinere din tara noastra.


Factori favorizanti in aparitia de cancer de col uterin


1.Virusul HPV

Reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de aparitie a cancerului de col uterin. Chiar daca este foarte frecvent intalnit, tu cate lucruri stii despre acest virus?

- afecteaza atat femeile, cat si barbatii

- este un virus care nu determina intotdeauna simptome

- exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, insa marea majoritate sunt inofensive, propriul sistem de aparare a organismului avand grija sa elimine aceste tipuri de virusuri

- 30 de tipuri de HPV afecteaza zona genitala

- HPV 16 si 18 prezinta risc crescut, putand duce la aparitia de cancer de col uterin

- se transimte pe cale sexuala si pentru ca multe persoane care au virusul nu prezinta semne sau simptome, aceastea pot sa infecteze pe altcineva in mod involuntar

2. Fumatul excesiv

3. Folosirea pe timp indelungat a contraceptivelor hormonale

4. Femeile care au mai mult de 5 sarcini sunt mai predispuse


Simptome


Dupa cum am spus si mai sus, cancerul de col uterin este o afectiune asimptomatica, semnele simtindu-se doar in etapele foarte grave ale bolii cand, din nefericire, nu se mai poate face nimic pentru bolnav.

Exista, totusi, un semn pe care, din nefericire, s-ar putea sa nu il observi sau sa nu ii dai importanta. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual, practice se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange.


Cum poti preveni aparitia cancerului de col uterin?

- limiteaza numarul de parteneri sexuali

- mentine o relatie de lunga durata cu o persoana care nu prezinta virusul HPV

- foloseste prezervativul

- incearca sa reduci numarul de tigari sau chiar sa renunti treptat la fumat

- evita sa folosesti anticonceptionale

 

Este vaccinul o solutie?

 

Atat specialistii romani cat si cei straini considera vaccinarea ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col uterin. La noi in tara s-a desfasurat o intreaga campanie de promovare a acestui vaccin in cadrul scolilor, insa parintii acestor fetite au fost reticienti, iar campania nu a avut succesul scontat.


Testul Papanicolau


Nu te mai feri de controlul ginecologic deoarece este un "rau" necesar, testul Papanicolau facand parte din examinarea de rutina. Acesta ajuta la detectarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin inainte ca ele sa evolueze catre pre-cancer sau cancer de col uterin.


Un test Papanicolau nu trebuie niciodata sa te sperie sau sa-ti dea o stare de nervozitate deoarece este o procedura simpla ce se poate face in cabinetul medicului. In timpul examinarii, doctorul va preleva o proba mica de celule de la nivelul colului uterin (partea inferioara a uterului prin care acesta se leaga cu vaginul). Celulele respective vor fi apoi examinate pentru orice anomalitati.


Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin u varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, insa este posibil ca multe dintre ele sa nu stie ca au fost expuse la unul dintre tipurile "cu risc crescut" de HPV in primii 30 de ani de viata. De aceea este bine sa nu neglijezi vizita la ginecolog deoarece doar printr-un control poti fi sigura ca totul este in ordine in corpul tau.



Iuliana Moraru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51618 ori.



Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Alimentatia oamenilor din Zonele Albastre

21 Mai 2024

Ceea ce alegi sa-ti pui in farfurie zi de zi iti influenteaza nu doar silueta, dar mai ales calitatea si durata vietii! Daca vrei sa fii in forma cat mai multi ani si sa te bucuri de o viata lunga, poti adopta anumite obiceiuri care iti cresc sansele de longevitate. Sigur, nimic nu-ti garanteaza ca vei trai 100 de ani daca mananci sanatos, deoarece durata de viata e rezultatul mai multor factori, iar pe o parte dintre ei nu ii poti controla, de exemplu, genetica.

Totusi, sta in puterea ta sa te concentrezi pe ceea ce poti influenta si sa faci alegeri mai bune in viata cotidiana. Legatura dintre longevitate si stil de viata, in special alimentatie, a fost pusa in lumina reflectoarelor prin conceptul de „zone albastre” si despre acest subiect iti voi vorbi in acest clip.


Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Articole din aceeasi categorie

SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...
CUM PREVENIM RAHITISMUL CUM PREVENIM RAHITISMUL
Deoarece rahitismul este o sperietoare pentru multe mamici, o sa ...


BOALA FIBROCHISTICA MAMARA BOALA FIBROCHISTICA MAMARA
Orice disconfort la nivelul sanilor ne alarmeaza sau cel putin ...
AMBITIA ELIMINA CELULITA AMBITIA ELIMINA CELULITA
Voi incepe prin a enumera cateva semne fundamentale ale celulitei, ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii