Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam AMBITIA ELIMINA CELULITA
MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA
COLITA DE FERMENTATIE
NEVOIA DE REFACERE FIZICA
GASTRITA, IN CATEVA IDEI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FASCITERAPIA
STATUL JOS CRESTE RISCUL PENTRU OBEZITATE SI BOLI DE INIMA
DIETE CLASICE - O COMPARATIE
TRANSFORMARI INDUSE DE ANTRENAMENTUL CU GREUTATI
EXISTA VIATA DUPA DESPARTIRE!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT

ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT


ALCOOLISMUL_UN_PARIU_35467.jpgAlcoolul este cea mai raspandita substanta utilizata in scop adictiv. Consumul cumulat este mai mult decat placere, are multiple consecinte organice si psihice cu care serviciile medicale se confrunta zilnic. Si sa nu uitam ca este responsabil de aproximativ 50% din accidentele rutiere.

O serie de studii stabilesc o succesiune a evenimentelor legate de consumul de alcool, de la faza experimentarii in adolescenta, la consumul integrat social si acceptat de anturaj caracteristic unor segmente sociale pana la constituirea abuzului/dependentei.

Varsta la care are loc primul contact cu alcoolul in populatia generala este 12-14 ani, iar prima intoxicatie acuta se produce in intervalul 14-18 ani. Indivizii care incep sa bea inainte de 15 ani au o probabilitate de 4 ori mai mare de dependenta la alcool in comparatie cu cei care o fac dupa 21 de ani. Criteriile abuzului si dependentei sunt intrunite intre 23-33 de ani, rareori dupa 45 de ani, cu alte cuvinte acesta este intervalul cand un individ devine alcoolic in adevaratul sens al cuvantului. S-a stabilit ca jumatate din indivizii care vor intruni criteriile de dependenta la alcool o fac pana la 31 de ani.

Alcoolicii se prezinta la tratament pentru prima data in viata dupa mai bine 10 ani de probleme sociale, profesionale, familiale, medicale sau tentative esuate de a stopa consumul abuziv. Daca dependenta nu se remite, alcoolicul risca sa isi gaseasca sfarsitul in medie cu 15 ani mai devreme decat varsta medie de deces. Se estimeaza ca 90% dintre pacientii cu alcoolism, care se prezinta la tratament psihiatric au complicatii organice : ciroza hepatica, hipertensiune arteriala, ulcer, gastrite, neuropatii periferice, cardiomiopatii, etc.

Cum devenim alcoolici ? Exista o serie lunga de ipoteze, iar raspunsul probabil rezulta din cumularea lor.

1.Ipoteza genetica. Rudele apropiate ale alcoolicilor au un risc de 3-4 ori mai mare de a avea probleme severe legate de alcool. Gemenii monozigoti ai alcoolicilor au risc mai mare decat dizigotii, copiii alcoolicilor adoptati de familii de non-alcoolici au risc de 4 ori mai mare de a deveni alcoolici. Studii de genetica moleculara au demonstrat o relatie stransa intre un anumit locus de pe unul dintre bratele cromozamiale si forma severa de alcoolism.

2. Ipoteza psihologica se bazeaza pe argumentul efectului anxiolitic, antidepresiv, relaxant al alcoolului care ar elimina trairile psihologice de neputinta in fata greutatilor.

3. Ipoteza comportamentala sustine ca alcoolismul este un comportament invatat prin premiere si intarire inceput dupa primul contact cu alcoolul.

4. Ipoteza socio-culturala se bazeaza pe faptul ca exista grupuri sociale care inoculeaza copiilor comportamente de descurajare fata de alcool, rezultand o prevalenta scazuta a alcoolismului la acele populatii.

Complicatiile consumului de alcool sunt multiple, incepand cu cele de ordin psihiatric si sfarsind cu cele somatice.
 
1. Betia acuta se manifesta prin euforie, dezinhibitie comportamentala, verbala, labilitate emotionala, tulburari de coordonare a vorbirii si miscarilor.

2. Sevrajul necomplicat se manifesta prin aparitia unor semne fizice si simptome subiective la un dependent si are loc la intreruperea brusca a consumului. Se instaleaza o stare de anxietate acuta care apare la cel mult 12 h de la intreruperea consumului (frecvent chiar la trezire dimineata), se accentueaza la 48-72h de pauza si se reduce progresiv la 4-5 zile. Poate asocia transpiratii, frecventa cardiaca crescuta, respiratii frecvente sau semne gastrointestinale ca anorexie, greata, voma. Anxietatea este semnul predominant asociind disforie, insomnie, cosmaruri.

3. Sevrajul complicat cu delirum tremens, crize epileptice este mai rar intalnit, cam 1% din alcoolici trecand prin asa ceva.

4. Sindromul alcoolic fetal este dat de efectele asupra fatului cauzate de consumul de alcool pe perioada sarcinii. Greutatea scazuta la nastere, dezvoltarea postnatala redusa, crize de epilepsie, afectarea neurologica, aplatizarea regiunii frontale a fetei, ingustarea filtrumului (spatiul dintre buza superioara si nas), deficite de atentie si intelectuale, microcefalie, dificultati de invatare, tulburari de comportament contureaza tabloul copilului nascut dintr-o mama alcoolica.

5. Complicatiile digestive privesc ficatul si aparatul gastro-intestinal. Chiar si abuzul de weekend poate genera steatoza hepatica (ficat gras), cu ficat marit si palpabil. Riscul de pancreatita este de asemeni crescut. Esofagita, gastrita pot antrena hemoragii digestive, iar ciroza se poate complica cu rupturi de varice esofagiene.

6. Complicatiile cardiovasculare si cerebrovasculare: pot aparea hipertensiune, cresterea trigliceridelor si colesterolului, coronaropatii, cardiomiopatia alcoolica, cu tulburari grave de ritm, microhemoragii in vasele cerebrale, risc considerabil de accident vascular cerebral.

7. Complicatiile hematologice constau in scaderea numarului de leucocite, scaderea imunitatii, cresterea volumului eritrocitar mediu, recunoscut ca marker biologic al consumului.

8. Complicatiile neurologice : encefalopatia hepatica cu confuzie, agitatie, alterari de personalitate, neuropatie periferica, degenerare cerebeloasa, dementa alcoolica in stadiile tardive.

Tratamentul vizeaza complicatiile date de consum precum si reabilitarea psiho-sociala pe termen lung care are ca obiectiv prevenirea recaderilor dupa perioade mai lungi sau mai scurte de abstinenta.Ajutorul apropiatiilor este imperios pentru ca printre efectele provocate de alcool, lipsa controlului si a vointei impinge la a consuma cat mai mult, facandu-ne incapabili sa vedem in oglinda distructiile pe care aceasta licoare le are asupra corpului nostru.



Dr. Ioana Silvia Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii