Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam INFECTIILE URINARE
DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE
PURTAREA CENTURII LATE IMBUNATATESTE FORTA EXPLOZIVA LA EXECUTIA GENUFLEXIUNILOR
ABORDAREA PSIHOLOGICA A ACCIDENTARILOR
Stretching - coapse - exercitii set 1


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EXERCITII PENTRU UN POSTERIOR PERFECT
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON
Impins de la ceafa cu haltera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ADIO SOARE!

ADIO SOARE!


ADIO_SOARE_97053.jpgExpunerea la soare, mult timp considerata un ritual de sanatate, devine astazi tot mai nociva. Imbatranim mai repede uitandu-ne la soare, crestem sansa aparitiei sau transformarii unor leziuni inofensive de la nivelul zonelor expuse in afectiuni maligne, cu evolutie nefasta sau dezvoltarii unor afectiuni oculare precum cataracta. Tot mai mult, in ultimul timp se trage un semnal de alarma pentru limitarea impactului direct cu soarele.
Chiar daca pana acum se considera esentiala baia de soare a copiilor mici pentru evitarea anomaliilor osoase, respectiv a rahitismului, subtierea stratului de ozon, actiunea tot mai directa a radiatiilor ultraviolete UVA si UVB, a crescut riscul aparitiei cancerelor de piele la o varsta inca frageda. Cercetatorii sustin ca e suficienta plimbarea copilului numai pentru 5 minute in soare, pentru a impiedica aparitia rahitismului si chiar pentru aceste 5 minute e necesara aplicarea unei creme cu rol de protectie-ecran. Mai nou, au aparut costume tip scafandru care acopera o mare parte din suprafata corporala a copilului, indicate a fi purtate de cel mic pe plaja. De fapt imbracamintea joaca un rol major in protectia fata de soare. Importanta e grosimea acesteia si mai putin culoarea. Palariile cu boruri mari, de cel putin 10 cm sunt esentiale pentru protejarea fetei si a gatului. Hainele ude isi pierd rolul protectiv.

Nici la volanul propriei masini nu suntem mai putin protejati. Sticla parbrizului blocheaza numai o parte din radiatii, astfel incat soferii de cursa lunga sunt cei mai expusi.

Sfatul? Nu plecati din casa fara sa va aplicati pe piele o crema cu factor de protectie de minim 15, cele mai recomandate fiind cremele dermatocosmetice care se gasesc in farmacie. Sunt necesare 2mg crema pe cm2 de piele, aplicate cu 15-30 minute inainte de expunerea la soare si repetarea procedurii dupa baia in apa sau activitatile fizice intense. O atentie deosebita trebuie acordata anumitor zone precum spatele, gatul, urechile sau pielea capului saraca in fire de par. Utilizarea unor creme-ecran cu factor de protectie 15 impiedica actiunea a aproximativ 93% din radiatiile UVB, mai putin insa UVA, in timp ce un factor de protectie 30 blocheaza aproximativ 97% din radiatiile UVB, dar ofera, spre deosebire de primele, protectie fata de UVA. Evitati pe cat se poate orele de varf ale expunerii 10-16, varful maxim de actiune a radiatiilor UVB si acordati mare atentie aparitie unor noi alunite pe piele sau modificarii aspectului ( culoare, dimensiuni, consistenta, eventuale ulceratii, sangerari) a alunitelor deja existente. Ideal este sa va fotografiati eventualele alunite problema lunar, insistand asupra fiecarei zone a corpului si la cea mai mica modificare sa va adresati rapid medicului dermatolog. Tratarea lor, in faza precoce, impiedica evolutia mai putin fericita a acestora.

Nu uitati nici protectia ochilor, mai ales pe perioada verii, la plaja sau altitudini mari si renuntati la ochelarii "la moda", intalniti la tot pasul in comert in favoarea unora cumparati de la magazinele specilalizate de optica medicala. Exista si un factor de protectie solara pentro ochi, EPF, optimi fiind cei care realizeaza un EPF 10.

Si cum soarele a devenit un factor aproape nociv, va imaginati ca sedintele la solar, sursa uriasa de ultraviolete aplicate pe o durata scurta de timp, indiferent de starea de sanatate a pielii dumneavoastra, sunt complet interzise. Pielea bronzata este de fapt o piele care a raspuns la injuriile date de ultraviolete, asa ca notiunea de bronz sanatos este cum nu se poate mai falsa.



Dr. Silvia Ioana Simian, medic specialist dermatovenerologie

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii