Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam OBOSEALA OCULARA, SFATURI PRACTICE SI REMEDII NATURALE
BENEFICIILE MEDICALE ALE CONDIMENTELOR
EXERCITII DE FORTA PENTRU MUSCHII BRATELOR SI ANTEBRATELOR
IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE
CALCULATOR - SUPRAFATA CORPORALA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Floricele de porumb reduc riscul de boli cardiovasculare si cancer
RATA MARINATA CU LEGUME
PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
10 PIEDICI IN CALEA SCADERII IN GREUTATE
EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Slabirea si vointa Fierbinte
“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”rnCand îti doresti sa slabesti, e nevoie de...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII

CATINA, ANTIOXIDANTUL NATURII


CATINA_ANTIOXIDANTUL_48267.jpgCatina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care mama-natura are grija sa ni-i puna la indemana in fiecare an, incepand cu jumatatea lui august si pana la jumatatea lunii octombrie. Acest arbust este folosit de nu mai putin de 2,000 de ani in medicina traditionala asiatica, iar isotricul din zona noastra este de asemenea unul impresionant. Catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica, de la Siret pana la Olt, iar anual fructele acestui arbust isi gasesc incet si sigur locul si rolul in domenii cum ar fi industria alimentara, cea farmaceutica, cea cosmetica si chiar si in industria ornamentala.

Aceste fructe acrisoare contin de doua ori mai multa vitamina C decat fructele de maces si pana la de zece ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Pe langa vitamina C, catina mai contine o sumedenie de alte vitamine extrem de importante pentru buna fucntionare a organismului, cat si cantitati impresionante de betacaroten, uleiuri complexe sau potasiu si fier. Toate adunate la un loc transforma fructele propriu-zise, uleiul sau mugurii de catina in unele dintre cele mai apreciate fructe din tara noastra, nu neaparat pentru gustul care de cele mai multe ori nu este foarte apreciat de multi, ci pentru beneficiile lor asupra sanatatii.

FRUCTELE DE CATINA CONTIN VITAMINA "TINERETII" SI AMELIOREAZA MULTE BOLI

Din punct de vedere nutritiv, catina este un aliment foarte bogat in vitaminele si microelementele A, E, P, K, F, vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B9) si alte substante importante pentru sanatate. Un alt aspect interesant referitor la catina este acela ca aceasta contine cantitati superioare de betacaroten in comparatie cu pulpa de morcov - catina alba este "imbibata" in betacaroten. Vitamina E, cunoscuta si ca vitamina tineretii si care se regaseste in foarte multe din cremele impotriva ridurilor este de asemenea prezenta in catina, contribuind la regenerarea organismului. Uleiul de catina este cunoscut pentru efectele sale de regenerare si intinerire, dar si pentru prevenirea si tratarea unei palete largi de boli si afectiuni.

Din fructe sau frunze de prepara ceaiuri si uleiuri, dar si mugurii si scoarta de catina au un rol important in prevenirea sau ameliorarea anumitor afectiuni. Fructele de catina asociate cu mierea de albine dau nastere unui adevarat elixir al sanatatii; din cauza gustului acrisor greu de suportat in cadrul unui tratament de lunga durata, fructele de catina pot fi pastrate in miere si consumate ca atare. Semintele din fruct sunt adevarate sursa de vitamine, iar sfaramanrea fructelor intre dinti pare sa fie solutia cea mai buna de consumare a acestora.

O grija mare trebuie acordata consumului de catina in timpul serii, din cauza faptului ca aceste fructe au un puternic efect excitant al sistemului nervos, chiar mai puternic decat cel al cafelei. Suc, gem, dulceata, nectar sau lichior sunt doar cateva din formele in care putem sa regasim fructele de catina pe piata. Cu toate acestea, este recomandat ca acestea sa fie consumate ca atare, in forma lor neprelucrata, pentru a-si aduce intregul aport vitaminizant asupra sanatatii.

Industria farmaceutica a inteles importanta catinei in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cum ar fi boala Parkinson, depresia sau anumite tumori si adenoame. Studiile axate pe catina au aratat aptul ca uleiul obtinut din aceste fructe este capabil sa amelioreze boli si afectiuni cum ar fi reumatismul, urticaria, diferite alergii, ulcer gastric,ulcer duodenal, diaree, afectiuni hepatice sau circulatorii. In plus, asteniile, alcoolismul si chiar anemiile sau stresul par sa isi gaseasca un "dusman" grozav in catina, mai ales datorita senzatiei reconfortante pe care este capabila sa o provoace.

CATINA INHIBA POFTA DE MANCARE

Pe langa minunatele efectele ale consumului de catina mentionate pana acum, merita sa ii atribuim si rolul de ameliorator al anumitor afectiuni coronariene sau oftalmologice; in plus, catina poate sa ajute pacientii care sufera de hipertensiune arteriala sau gingivite.

Mai mult, catina poate sa protejeze impotriva radiatiilor solare si chiar impotriva radiatiilor cosmice - motiv pentru care a fost folosita in alimentatia cosmonautilor. Se pare ca efectele imediate ale consumului de catina in cadrul cosmonautilor se refera la imbogatirea rezistentei si la cresterea echilibrului organismului.

Catina si-a aratat influenta si asupra infertilitatii feminine si masculine, iar efectele sale afrodisiace sunt foarte populare printre cunoscatori. Mugurii de catina sunt cei mai eficienti in acest caz.

Datorita faptului ca acidul palitoleic se regaseste in proportie de 35% in fructele de catina, e lesne de inteles de ce industria cosmetica exploateaza la maxim potentialul uleiului din aceste fructe. Acest ulei gras se regaseste in mod natural in compozitia pielii si contribuie la vindecarea leziunilor, arsurilor, dermatitelor, eczemelor, acneei, psoriazisului si la mentinerea sanatatii celulelor. In plus, acidul oleic care se regaseste in proportie de 17% sau acizii omega 3 (34%) si omega 6 (31%) din semintele de catina au un rol extraodrdinar de benefic asupra sanatatii inimii si sistemului circulator.

Inhibarea poftei de mancare este un alt efect imediat al consumului de catina, in ciuda gustului sau acrisor. Astfel, anumite cazuri de obezitatea pot fi tratate urmand schema prescrisa de un nutritionist, la care se poate adauga catina. Este de asemenea un bun antiinflamator, iar actiunea sa de vitaminizare generala asupra organismului isi aduce contributia importanta in curele de slabire.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62348 ori.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii