Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam IMAGINI DE LA EMISIUNI RECENTE
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
Promotia lunii martie
EXISTA VIATA DUPA DESPARTIRE!
ESTE EPUIZAREA NECESARA?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EVITA EXCESUL ALIMENTAR DE SARBATORI
6 REGULI ESENTIALE PENTRU O IGIENA INTIMA CORECTA
EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
Mancat frecvent = slabire mai rapida
CORP FERM LA ORICE VARSTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » RISCURILE SUPRAANTRENAMENTULUI LA FEMEI

RISCURILE SUPRAANTRENAMENTULUI LA FEMEI


RISCURILE_SUPRAANTRE_99394.jpgTe antrenezi prea mult? Mananci prea putin? Ciclul menstrual a incetat (amenoree) sau a devenit neregulat? Daca aceasta este situatia ta, este posibil sa te supui unui mare risc pentru probleme serioase care iti pot afecta sanatatea, capacitatea de a ramane activa si riscul de accidentari. De asemenea te supui riscului de a dezvolta osteoporoza, o boala in care densitatea minerala a osului scade (osul devine astfel foarte usor de fracturat).


De ce este amenoreea asa o mare problema?

Unele atlete vad in amenoree un semn de antrenament eficient. Uneori o vad ca pe o solutie pentru "inconvenienta lunara". Alteori, tinerele atlete o accepta orbeste si fara sa se gandeasca prea mult la consecinte. Amenoreea semnifica un nivel scazut de estrogen in sangele femeilor. Nivelul scazut de estrogen poate duce la instalarea osteoporezei la o varsta chiar foarte tanara. Aceasta nu este numai o boala a "oamenilor batrani". De obicei oasele femeilor devin mai friabile cand inainteaza in varsta si in special dupa menopauza. Insa unele femei tinere, in special cele care se antreneaza atat de mult incat ciclul menstrual se opreste, vor suferi de fracturi multiple care vor aparea chiar la accidentari minore. Se spune ca unele atlete de 20 de ani au scheletul unei femei de 80 de ani.


Chiar daca nu vei suferi din cauza fracturilor in tinerete, nivelul redus de estrogen din perioadele de crestere osoasa accelerata (perioada de adolescenta) vor afecta structura scheletului tau pentru tot restul vietii. Cresterea osoasa pierduta in aceasta perioada critica poate ramane pierduta pentru totdeauna!


Supraantrenamentul poate cauza si alte probleme la atlete, pe langa absenta ciclului menstrual. Daca nu ai un aport suficient de calciu si vitamina D (pa langa numerosi alti nutrienti), poti pierde masa osoasa. Aceasta poate duce la scaderea performantei atletice, scaderea capacitatii de antrenament (ca durata, dar mai ales ca intensitate) si desigur, cresterea riscului de accidentare.


Fracturile osoase nu sunt doar foarte dureroase. Pot aparea complicatii care duc la deformarea permanenta a segmentelor corpului. Oase friabile - poate ca nu suna atat de inspaimantator ca o boala rara sau mortala. Dar osteoporoza duce la fracturi care pot cauza dizabilitati. Imagineaza-ti ca ai atat de multe microfracturi la nivelul coloanei vertebrale incat pierzi centimetri in inaltime si mergi aplecata inainte! Imagineaza-ti ca stai cu privirea in pamant oriunde ai merge pentru ca nu iti poti indrepta spatele! Sau ca nu mai poti respira normal prenu ca plamanii tai sunt comprimati. Osteoporoza poate aduce o schimbare drastica in viata ta: suportarea durerii, pierderea mobilitatii...pierderea libertatii.


Cine se supune acestor riscuri?

Fetele si femeile care urmeaza un regim de antrenament riguros, sau cele care incearca sa slabeasca prin scaderea drastica a aportului de hrana, sunt la risc pentru aceste probleme. In aceasta categorie putem include atletele serioase, "soarecii de sala" (care consuma foarte mult timp si energie in sala de forta) si fetele si femeile care cred ca "nu poti fi niciodata suficient de slaba". Fetele si femeile atlete sau cele care recurg frecvent la cure de slabire, consuma foarte multe sucuri dietetice mai degraba decat lapte. Totusi laptele si alte produse lactate reprezinta o sursa bogata de calciu, ingredientul esential pentru oase sanatoase. Consumarea mai multor bauturi dietetice in locul laptelui poate fi o problema, mai ales in perioada adolescentei cand se produce o crestere osoasa rapida.


Cum iti poti da seama daca o persoana pe care o cunosti, cu care te antrenezi sau pe care o antrenezi, se afla in aceasta situatie?


Iata unele indicii:

-absenta ciclului menstrual sau ciclu menstrual neregulat

-slabire in greutate extrema sau rapida

-comportamente care reflecta o dieta restrictiva sau o tulburare in alimentatie, cum sunt: mesele foarte mici, nu mananca in fata celorlalti, merge foarte des la toaleta imediat dupa mese, o preocupare exagerata pentru greutate si slabire, pune accent pe mese hipocalorice (cu mai putine calorii), limitarea dietei la un singur grup alimentar sau eliminarea totala din dieta a unui grup de alimente

-episoade frecvente si intense de antrenament. De exemplu: alearga 5 km, apoi inoata pentru o ora pentru ca apoi sa inceapa exercitiile cu greutati.

-o atitudine de genul: "nu-mi pot permite sa pierd o zi de exercitii/antenament"

-o preocupare exagerata pentru o accidentare minora

-face exercitiile in ciuda unei imbolnaviri, accidentari, vreme nefavorabila sau alte conditii care in mod normal ar indemna pe cineva sa-si ia o zi libera

-un nivel neobisnuit de autocritica

-indicii de stres psihologic semnificativ: are stari depresive, anxietate sau nervozitate, are probleme de concentrare, increderea in sine este redusa, se plange de tulburari de somn, oboseala, sufera numeroase accidentari, simte ca ii este frig tot timpul si vorbeste in mod constant despre greutatea ei.


Daca recunosti unele dintre aceste semne la tine, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti imbunatatesti dieta. Asta include sa consumi suficiente calorii pentru a sustine nivelul tau de activitate. Ca sa iti calculezi necesarul de calorii in functie de nivelul de activitate te poti folosi de instrumentele puse la dispozitia ta pe site.

Daca ai tulburari de ciclu menstrual este mai bine sa consulti un medic ca sa te asiguri ca nu este un semn al unei alte probleme. De asemenea medicul te poate ajuta sa ai o dieta echilibrata si foarte important: un echilibru sanatos intre dieta si antrenament. In plus, te poate ajuta si sa-ti protejezi scheletul de demineralizare pe termen lung.


Pentru instructorii de fitness si antrenori

Este foarte important sa fiti constienti de problemele asociate cu demineralizarea osoasa la femeile tinere, active, din ziua de azi. Ca instructori sau antrenori, voi sunteti cei care observa, conduc si evalueaza sedintele de antrenament si performantele clientelor voastre. Sunteti cei care pot observa cel mai bine cand ceva nu merge cum ar trebui. De asemenea puteti fi cei mai in masura sa ajutati o tanara atleta (prea ambitioasa) sa constientizeze riscurile la care se supune si sa isi redefineasca scopul tinand seama si de aspectele asupra sanatatii.

Antrenorii si instructorii trebuie sa fie atenti la mesajul implicit sau explicit pe care il transmit. Sanatatea, forta si aptitudinile trebuie puse in prim plan, si nu scaderea in greutate. Fiti precauti cand sfatuiti o clienta sa slabeasca. Si daca o astfel de recomandare este necesara, un nutritionist cu experienta ar trebui sa ofere sfaturi si asistenta pentru a obtine o greutate ideala. Cu ani in urma nu era ceva neobisnuit ca antrenorii sa incurajeze atletii sa scada in greutate mai mult chiar decat era nevoie (mai ales in gimnastica, dans, inot, scufundari, patinaj artistic). Totusi, in timp, au inteles ca o scadere in greutate exagerata este nesanatoasa si afecteaza negativ performanta. Este important sa te antrenezi si sa ai grija ce mananci. Dar este si mai important sa iti mentii starea de sanatate a scheletului si a intregului organism. Fara aceasta nu va conta cat de slaba esti sau cat repede poti sa alergi.


Echilibrul este cheia!



Mihaela Paraschiv

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii