Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA
Remedii naturiste si suplimente nutritive pentru slabire
DERETICAM SI NE ANTRENAM
TOTUL DESPRE CUM SA ITI MENTII ECHILIBRUL PE GHEATA
MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam Stretching - gat - teorie
EXERCITIILE FIZICE SI SOMNUL
ACTIVITATEA FIZICA LA PERSOANELE CU DIZABILITATI
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
REPETARILE FORTATE
Sunteti aici :: Nutritie » OUL

OUL


OUL_3834.jpgContinutul oului este format din doua sisteme coloidale cu concentratie si compozitie chimica diferite. Greutatea medie a unui ou este de 57 grame, din care galbenusul detine 18-20 g, albusul 30-35 g, iar coaja 6-7 g.


Albusul este alcatuit dintr-o suspensie coloidala de albumina (ovoalbumina), iar galbenusul dintr-o emulsie concentrata de lipide in care este inglobata o cantitate mare de proteine. Proteinele oului au o mare valoare nutritiva. Se apreciaza ca ele au cel mai echilibrat continut in aminoacizi. In mod particular retine atentia bogatia in tioaminoacizi (cisteina, cistina, metionina), continutul acestora fiind de cca. doua ori mai mare decat in proteinele carnii sau laptelui. Albusul crud contine si o heteroproteina specifica ce se combina ireversibil cu biotina, numita avidina.

Prin consum indelungat de ou crud se poate instala avitaminoza biotinica urmata de tulburari caracteristice, deoarece continutul albusului in avidina depaseste cu mult cantitatea echivalenta de biotina din galbenus. Avidina este termolabila, deci prin prelucrarea termica a oului se elimina acest risc. Ca atare este bine ca ouale sa se consume in aceasta forma, evitandu-se excesul de consum in stare cruda (spuma de albus, maioneza din ou integral). Galbenusul are un continut bogat in lipide de calitate superioara.

Din totalul lipidelor , gliceridele reprezinta cca. 63% si ele se caracterizeaza prin proportia mare de acid oleic (50%) si de acizi grasi polienici (15%), care sunt considerati acizi grasi esentiali. Cea mai semnificativa particularitate a lipidelor oului o constituie proportia foarte mare de fosfolipide (33%), in special lecitine si cefaline. Galbenusul contine si mult colesterol (pana la 2% din masa oului), deci ouale nu trebuie consumate in cantitate mare de catre persoanele predispuse la hipercolesterolemie. Oul are un continut bogat de elemente minerale valoroase, cum ar fi fosforul (200-250 mg%), calciul (60mg%) sau fierul (3-5 mg%), acestea fiind concentrate in special in galbenus. Deasemenea, constituie o sursa importanta de vitamine, in special din categoria celor liposolubile.


Grasimile fin emulsionate din galbenus sunt puternic colecistokinetice si pot provoca unele probleme in cazul pacientilor cu colescistopatii. Insa in cazul unei colecistopatii hipotone, oul are de cele mai multe ori un efect pozitiv, deoarece faciliteaza eliminarea bilei reziduale. Astfel oul se poate administra fara probleme in gastrite, ulcere gastro-duodenale, enterite, colite. In cazul unei colecistopatii hipertone, efectele sunt negative.


Digestibilitatea oului depinde, insa, si de modul de preparare. Albusul trebuie consumat numai in forma coagulata, pentru inactivarea factorilor antinutritivi continuti (antitripsina,avidina), iar galbenusul este bine sa fie consumat necoagulat, pentru a nu se modifica forma de emulsionare lipidica. In acest mod digestia sa este mult simplificata. In cazul in care oul este consumat de un sugar sau un copil mic, se prefera coagularea prin tratament termic si a galbenusului, pentru a se evita riscul imbolnavirilor cu Salmonella. Modul de tratare termica influenteaza si efectul consumului de oua asupra colesterolemiei. Daca oul nu este tratat termic in mod exagerat, colesterolul continut nu este oxidat diminuandu-se, astfel, actiunea sa aterogena. Daca tratarea termica nu implica prajire prelungita intr-o cantitate mare de grasime, oul va ramane usor digerabil. Daca oul este preparat in grasime incinsa, produsii de descompunere termica ai grasimii vor impregna oul si il vor face extrem de greu digerabil. Oul este indicat ca tonic cerebral fiind o importanta sursa de fosfor.

El este si un aliment antianemic, deoarece contine fier cu o buna biodisponibilitate, vitamine implicate Ãïn hematopoieza. Oul trebuie asociat cu derivate cerealiere si cu legume pentru a creste valoarea proteinelor. Prin aportul de proteine de calitate superioara, de vitamine si minerale, ca si prin continutul redus de glucide, oul reprezinta un aliment care contribuie la sanatatea dintilor.


Ouale au un continut redus de sodiu si de aceea se pot prescrie in regimurile cu restrictie de sodiu. Oul este o alternativa a carnii pentru persoanele cu hiperuricemie, deoarece nu contine nucleoproteine.


Din punct de vedere caloric, oul are aproximativ 170 kcal/100g, unde 100 g reprezinta practic greutatea partii comestibile din doua oua de gaina. Albusul este indicat in curele hipocalorice deoarece este lipsit de lipide si este extrem de sarac in calorii. Absenta lipidelor il face indicat si in diverse afectiuni hepatobiliare. Ouale pot induce insa fenomene alergice. Potentialul alergizant este maxim pentru albus, mai ales in perioada copilariei, cand bariera intestinala este mai usor penetrata de catre fragmente proteice. De aceea nu se recomanda administrarea de albus copiilor sub un an. Un copil sau o femeie in perioada de maternitate (graviditate, alaptare) pot consuma cate un ou zilnic, adultii sanatosi care depun un efort fizic mediu, cate 4-5 oua pe saptamana, iar persoanele cu dislipidemie, boli cardiace, batrani, nu trebuie sa depaseascÃï 2-3 oua pe saptamana.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 26406 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Noiembrie 2014 09:02) Ojvat Sergiu a spus

Este daunator a consuma constant,zilnic,albusuri de ou fiert?Avand in vedere un efort intens fizic

(28 Ianuarie 2011 10:47) stan georgeta a spus

In sfarsit am gasit toate datele despre acest aliment pt ca am gasit foarte multe dar incomplete. Sunt foarte multumita de articol. Numai bine



Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri