Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CONSULTING IN NUTRITION, PHYSICAL TRAINING, WEIGHT LOSS AND WEIGHT GAIN, NUTRITITIONAL SUPPLEMENTS
TOP 10 ALIMENTE CAPCANA
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
ANTRENAMENTELE IN TIMPUL SARCINII
ANOREXIA NERVOASA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam SOMNUL DE PROASTA CALITATE SI EFECTELE SALE
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
GIMNASTICA FACIALA
Dietele cu foarte putine calorii
Sunteti aici :: Slabire » OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI

OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI


OBEZITATEA_SI_COMPLI_38055.jpgAlimentele consumate in cantitate prea mare duc la dezvoltarea in exces a grasimii corporale, proces numit obezitate. Obezitatea poate avea ca si cauze factori genetici (mosteniti), dar cel mai frecvent ea este determinata de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea si calitatea alimentelor, ritmul masticatiei. Necesarul de alimente la varsta copilariei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adultilor. Astfel copiii consuma prea multa grasime animala (unt, smantana, untura), mai ales sub forma ascunsa in mezeluri, prajituri, produse de patiserie, inghetata. Mananca prea multe dulciuri, beau sucuri indulcite artificial (cu zahar).

Copiii mananca multe produse bogate in calorii, in special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri). Portiile oferite de parinti sunt, uneori, prea mari. Atat copiii cat si adultii consuma alimente chimizate, care determina dereglari metabolice: margarina, bauturi racoritoare, chips, supele din plic, guma de mestecat. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie adoptata de intreaga familie, copilul trebuie ajutat si incurajat, tinandu-se cont si de preferintele culinare ale acestuia. Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc. La pregatirea mancarurilor se prefera fierberea, coacerea, pregatirea in cuptor sau la gratar.


Este indicat sa se consume, in primul rand, cereale si produse pe baza de cereale integrale (paine neagra, cu seminte, fulgi de cereale tip musli), legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat (urda, branza de vaci, cas). Carnea nu este indispensabila in alimentatie. Dintre produsele de carne se recomanda in special carne de peste si pui fara piele. Oualele se consuma in cantitate de 2-3 pe saptamana pentru copii si in cantitate de maximum 4-5 pe saptamana pentru adulti. Grasimile consumate trebuie sa fie mai ales sub forma de uleiuri vegetale iar bauturile sa fie ceaiuri de plante, apa plata, sucuri naturale de fructe.


Mancarea nu trebuie sa constituie un mijloc de educatie si astfel copiii nu trebuie sa primeasca alimente bogate in calorii (bomboane, inghetata, ciocolata) ca recompensa. Dulciurile trebuie inlocuite de fructe proaspete, care sa fie consumate inainte de masa, pentru a pregati si stimula procesele digestive. Copiii trebuie sa manance zilnic trei mese principale si doua gustari. Cele doua gustari trebuie sa fie reprezentate de fructe, legume sau lactate degresate. Micul dejun este foarte important pentru cresterea capacitatii intelectuale a copilului. Activitatea fizica, sporturile de grup trebuie stimulate. Copiii petrec prea mult timp in casa, in fata TV, a computerului, in defavoarea activitatilor fizice in aer liber.

Complicatiile obezitatii sunt urmatoarele:

Respiratorii: respiratie mai dificila.

Locomotorii : picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), dureri articulare

Metabolice: tulburari de transformare in organism a grasimilor si glucidelor (ex. diabet zaharat)

Cardiovasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica. Se manifesta la adulti.

Cutanate: iritatia tegumentelor la nivelul plicilor, abcese, mancarimi

Psiho-sociale: afectarea constiintei de sine, sentimente de inferioritate si respingere din partea oamenilor, frustare, depresie.

Alte modificari : dureri de cap, astenie, tulburari menstruale, acnee, constipatie, digestie dificila.


Iata cateva exemple de meniuri zilnice sanatoase :


Mic dejun :

Ou fiert si rosii (castraveti, ardei, salata verde) sau

Iaurt (sana sau chefir) si cereale (fulgi de ovaz, grau, secara) sau

Lapte si paine integrala

Pranz :

Felul 1 : Ciorba dreasa cu iaurt sau

Supa cu legume

Felul 2: Leguminoase (fasole, mazare, linte, soia) fierte cu ceapa si rosii alaturi de carne de pui (la cuptor/gratar/fiert) sau

Orez cu legume alaturi de peste (la cuptor/gratar/fiert) sau

Salata de cruditati (varza, rosii, salata verde, andive, ceapa, morcovi rasi, telina, sfecla rosie) si branza telemea sau

Paste fainoase alaturi de legume si branza sau

Salata de cartofi fierti, ou fiert, rosii, masline

Cina :

Mamaliguta cu lapte (iaurt, sana, chefir) sau cu branza telemea/ de vaci

Lapte cu paine integrala

Gustari :

Fructe proaspete, bine coapte

Alimentele pot fi preparate prin fierbere. Fierberea se realizeaza in apa la 100 grade Celsius in vas acoperit cu capac. Se foloseste in cazul mancarurilor la care se consuma si lichidul de fierbere (supe, tocanite), avand avantajul ca substantele nutritive se regasesc in acest lichid. Fierberea in oala sub presiune se poate realiza pentru a economisi timp si energie. Pentru fierberea pe aburi se utilizeaza o sita deasupra vasului in care fierbe apa. Se foloseste in cazul alimentelor care trebuie sa-si pastreze forma (peste, conopida). Substantele nutritive se pastreaza in alimentele preparate. In cazul gratarului se utilizeaza putina grasime, dar se pierd unele vitamine si minerale si se elibereaza unii produsi toxici. Prin coacerea la cuptor se pastreaza multe vitamine si saruri minerale.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 6752 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(27 Aprilie 2017 11:11) Andronic a spus

Fac de 2 saptamani cura cu acaiberry900, fac sport in fiecare zi, mananc fara prea multicarbohidrati si se pare ca slabesc ceea ce ma bucura enorm. Acum, sper sa nu fie ceva de moment. Imi e frica de efectul yoyo pt ca am mai slabit si in alte dati, dar s-a pus la loc....



Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri