Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Forum

Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Aplicatie site
Goldnutrition
Sala Bucuresti
megaproteine
Slabire.Info.Ro
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Mancat frecvent = slabire mai rapida
Valori nutritionale fructe
PRAJITURA CU FRUCTE USCATE
VREI SA SLABESTI? DORMI MAI MULT!
PSIHOLOGIA MANCARII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Add to Google
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta

Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume Fierbinte
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam SURSE DE RADICALI LIBERI (RL)
DIETE CLASICE - O COMPARATIE
ADIO, RACEALA!
CINE TE VINDECA?
DELICII DE TOAMNA: NUCILE, MIGDALELE SI ALUNELE DE PAMANT
Sunteti aici :: Nutritie » INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL

INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL


INFLUENTA_ALIMENTATI_2469.jpgE bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza cu protectie la nivel cardio-vascular si are si rol anticanceros, dar studii recente arata ca aceasta intervine si in protectia creierului, favorizand o activitate cerebrala optima.


Fernando Gomez Pinilla profesor in neurostinte la UCLA, in urma numeroaselor studii privind efectul dietei la nivel cerebral, afirma ca "alimentatia este asemenea unui compus farmaceutic ce afecteaza creierul". El face referire la impactul pe care o dieta echilibrata asociata cu exercitii efectuate in mod regulat si somnul in conditii optime il are asupra functiei cognitive, in incetinirea efectelor pe care procesul natural de imbatranire il are la nivel cerebral, sustinand ideea ca schimbarea comportamentului alimentar poate fi o solutie viabila pentru ameliorarea activitatii intelectuale.


Autorul a peste 160 de studii, Gomez a aratat cum excesul anumitor nutrienti poate altera procesul normal intelectual , dar si pe cel psihic. O alimentatie neadecvata va avea ca si rezultate evidente obezitatea si alte disfunctii metabolice, dar in mod cu totul deosebit ea se asociaza si cu afectarea functiei neuronale si a transmiterii sinaptice, consecinta fiind diminuarea capacitatii intelectuale si a rezistentei neuronale in cazul diverselor injurii.


O atentie deosebita cercetatorul o acorda acizilor grasi de tip omega 3, care "influenteaza pozitiv expresia unor molecule ce se gasesc la nivelul sinapselor implicate in procesul de invatare si memorie, fiind esentiali pentru functia cerebrala normala". Testele preliminarii efectuate pe grupuri de elevi si studenti care au primit suplimente continand omega 3 au aratat imbunatatirea performantelor scolare. "Deficitul de omega 3 este in relatie cu riscul crescut de aparitie a unor tulburari mentale: deficit de atentie, depresie, tulburare bipolara, dementa, schizofrenie." Cu toate ca omega 3 are un rol foarte important, organismul nu poate asigura necesarul zilnic, deci aportul alimentar este esential (somon, nuci, kiwi).


Nivelul de omega 3 influenteaza pe de alta parte si nivelul altor molecule importante pentru functia normala cerebrala, cum este cazul BDNF(factorul neurotrofic cerebral). Aceasta molecula raspunde la diversi stimuli, printre care si aportul alimentar. Nivele scazute de BDNF s-au identificat la pacientii cu depresii majore si schizofrenie. Pe de alta parte, mutatii ale recptorului sau au fost puse in evidenta la pacienti obezi, cu alterarea procesului de invatare si a memoriei. Pe langa omega 3, nivelul BDNF poate fi crescut prin activitate fizica regulata si o dieta care sa sigure un aport adecvat de nutrienti, in ratii mici.


Referitor la consumul regulat de acizi grasi de tip omega 3, Gomez a studiat populatia din Okinawa si a constatat o speranta de viata foarte mare si un risc scazut de tulburari mentale, in randul acestor mari consumatori de peste, care, in plus sunt si mari amatori de sport.


Si acidul folic isi gaseste loc in studiile lui Gomez. Continut in multe alimente (ex. spanac, suc de portocale, drojdie de bere), acidul folic mentinut in limite adecvate asigura o buna functie cerbrala, deficitul fiind incriminat in cazul unor afectiuni neurologice, depresii, diminuarea activitatii cognitive. Suplimentele de acid folic (singur sau asociind vitamine ale complexului B) previn alterarea functiei cerebrale si dementa datorata inaintarii in varsta.


Cercetarile lui Gomez nu se opresc insa la nivel de individ, ci se extind la nivel de generatie. Ipoteza pe care cercetatorul o sustine este aceea ca efectele comportamentului alimentar in ceea ce priveste sanatatea mentala se transmit generatiilor viitoare. La baza acestei idei sta unul dintre studiile sale privind o comunitate izolata din Suedia, in cadrul careia s-au inregistrat mai multe cazuri de diabet zaharat si moarte precoce in randul persoanelor ai caror bunici pe linie paterna au avut un stil de viata excesiv, spre deosebire de aceia ai caror bunici au trait in vreme de foamete.


Excesul caloric devine nociv datorita formarii radicalilor liberi, creierul fiind foarte susceptibil la stresul oxidativ (astfel el evidentiaza si rolul antioxidantilor naturali-ex. murele).


In concluzie, activiatea stiitifica a lui Fernando Gomez Pinilla aduce in prim plan importanta unei diete echilibrate si a exercitiului fizic dintr-o noua perspectiva, aceea a unei sanatati psihice si a unei activitati cerebrale satisfacatoare, cu prevenirea deficientelor cognitive specifice procesului fiziologic de imbatranire, toate acestea in corelatie cu o buna functionare a intregului organism.



Alexandra Nestoruc

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 6970 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


Noutati
20 Octombrie 2016
Obișnuiește-ți copiii să consume fructe și legume
Mulți părinți sunt obișnuiți cu scena deja clasică de la masă: copilul lasă legumele în farfurie,

30 Iunie 2016
Energia in timpul efortului si alimentatia - un studiu pe ciclisti
Alimentația este una dintre componentele de maximă importanță ale pregătirii sportive, fiind unul dintre

21 Februarie 2016
Colesterolul și sănătatea
Ce este colesterolul?rnColesterolul este o moleculă grasă (numită „lipid”) care este formată în

31 Ianuarie 2016
Cum apar depozitele de grasime?
Obezitatea si excesul de grasime, la copii si adulti, reprezinta deja boli epidemice care dau nastere altor afectiuni

4 Ianuarie 2016
Scaderea in greutate in cateva idei principale
Ca la fiecare inceput de an, una dintre primele "rezolutii" pe lista multora dintre noi este scaderea in greutate.


Vezi toata arhiva de noutati






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii | Linkuri