Sunteti aici :: Slabire » VREI SA SLABESTI? DORMI MAI MULT!
VREI SA SLABESTI? DORMI MAI MULT!
Cine nu incearca sa se bucure de cateva minute in plus de somn dimineata, inainte de a merge la serviciu si a face fata unei noi zile istovitoare? Din pacate, programele incarcate, familia si casa fac timpul sa intre la apa, si de multe ori ajungem sa ne multumim cu 5-6 ore de somn pe noapte. Bineinteles ca acest lucru ne ne ajuta deloc nici metabolismul, nici starea de spirit de a doua zi, dar nici forta fizica si lipsa de vlaga caracteristice unui somn prea scurt nu sunt altceva decat rezultatele unei privari de somn. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca privarea de somn poate pune reale piedici in calea celor care tin diete si incearca sa scape de grasimile nedorite.
Descoperirile acestui studiu restrans au fost publicate in Analele Medicinei Interne din SUA si arata ca obiceiurile privind somnul joaca un rol esential in reglarea greutatii corporale. Studiile sugereaza ca cei care se supun unui embargo al curelor de slabire trebuie sa se asigure mai intai ca beneficiaza de suficienta odihna in fiecare noapte.
Studiul a fost realizat pe un numar restrans de persoane, respectiv, zece barbati si femei care au locuit efectiv intr-un laborator al somnului in doua perioade diferite a cate doua saptamani. Pe durata ambelor perioade analizate, li s-a impus acelasi regim calric restrictiv. In prima faza a cercetarii, subiectii au dormit 8.5 ore pe noapte, iar in timpul celei de a doua perioade, au dormit cate 5.5 ore pe noapte
Rezultatele studiului au concluzionat ca oamenii au pierdut aproximativ acelasi numar de kilograme - undeva sub 3 kilograme, in medie. Totusi, in timpul perioadelor in care au dormit mai putin, au pierdut mai mult tesut muscular, si nu tesut adipos. Atunci cand subiectii au dormit 8.5 ore pe noapte, mai mult de jumatate din ei au slabit scapand de tesutul adipos. Cand au dormit cate 5.5 ore pe noapte, subiectii au pierdut doar un sfert din greutate sub forma de grasime, iar restul a constat in scaderea in masa a altor tipuri de tesuturi.
Cu alte cuvinte, subiectii acestui studiu au slabit in medie acelasi numar de kilograme, dar "compozitia" a fost diferita. Daca cei care au dormit mai mult au dat jos tesut adipos, cei care au fost privati de somn au scapat de muschi si alte tesuturi non-adipoase. Pe de alta parte, cei care tin diete isi reduc si tesuturile musculare intr-o anumita masura, dar bineinteles ca e de preferat ca acestea sa fie inclocuite cu cele adipoase. Se pare ca somnul insuficient ar putea avea o legatura directa cu scaderea in greutate, mai exact cu acea "compozitie" a tesuturilor care isi reduc din masa si dimensiuni odata cu dietele de succes.
In alta ordine de idei, studiul acesta isi are limitele sale, cum, ar fi numarul extrem de redus de participanti sau subiecti si termenul scurt pentru care a fost realziat, astfel ca o continuare a acestuia, urmata de o cercetare mai amanuntita este imperioasa pentru a stabili cum anume influenteaza privarea de somn compozitia corporala a celor care tin diete odata cu trecerea timpului. O alta problema ar fi chiar locatia studiului, si anume acel laborator al somnului in care s-a desfasurat "experimentul", si diferenta dintre aceasta locatie si viata reala.
Cu toate aceste neajunsuri, studiul se poate alatura unei categorii de studii destinate legaturii dintre obiceiurile de somn si pierderea in greutate. Un numar impresionant de studii anterioare au aratat faptul ca cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sunt predispusi sa aiba o greutate mai mare sau sa se ingrase mai repede in comparatie cu cei care dorm mai mult de 6 ore pe noapte. Totusi, nici acele studii nu dovedesc faptul ca diferentele de somn sunt motivul principal pentru care subiectii au greutati diferite. Unele studii facute in laborator au aratat ca un somn insificient ca durata poate sa modifice nivelul asa-numitilor "hormoni ai foamei".
Revenind la studiul initial, cercetatorii au decoperit ca subiectii au raportat senzatii mai accentuate de foame in timpul zilei, in timpul perioadei cu restrictii de somn, chiar daca au consumat acelasi numar de calorii pe parcursul celor doua perioade analizate. Cu alte cuvinte, acest studiu sugereaza ca daca esti adeptul unei diete restrictive din punct de vedere caloric, vei avea sanse mai mari sa reusesti daca dormi mai mult de 6 ore pe noapte. Cat de mult somn e necesar e o discutie de ordin subiectiv. Trebuie alocata o atentie suplimentara obiceiurilor de mancat, dormit si activitatilor fizice in general pentru a gasi un tipar de somn potrivit fiecaruia.
Explicatia pur teoretica a cercetatorilor responsabili de acest studiu sugereaza ca atunci cand o persoana este privata de somn, creierul acesteia va "petrece" orele in care persoana nu doarme crescand nivelul de glucoza din creier si din alte parti ale sistemului nervos si va face rost de "combustibilul" suplimentar necesar din tesuturile musculare.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 45716 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii