Sunteti aici :: Antrenament » VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
Daca dintotdeauna ai vrut sa incerci sa faci si tu scuba diving, dar parca n-ai avut suficient curaj sa te avanti in adancurile marii, poti sa alegi o varianta mult mai putin lipsita de pericol - snorkeling. Snorkeling-ul este nimic altceva decat o forma de inot sau scufundare la suprafata apei, fiind un sport relativ nou si un bun prilej de a admira frumusetea lumii subacvatice intr-un mod simplu, ieftin si in siguranta. Datorita faptului ca nu e nevoie sa cari cu tine tuburi de oxigen sau alte echipamente scumpe (si grele, de ce nu), o sa descoperi ca snorkeling-ul este exact ceea ce iti lipsea. Dar hai sa patrundem ceva mai adanc in tainele acestui sport cu nume ciudat.
Cine poate practica snorkeling?
Acest sport poate fi practicat de oricine isi doreste sa descopere flora si fauna de pe fundul unei mari; atata timp cat stii sa inoti si nu ti-e teama sa plutesti practic la suprafata unei ape dulci sau sarate, intr-o regiune putin adanca si care sa iti permita sa zaresti intreaga splendoare a peisajului care zace sub tine, snorkeling-ul poate deveni noul tau sport preferat. Popularitatea acestui sport este intr-o continua crestere tocmai datorita acestor elemente de simplitate si siguranta pe care le implica practicarea lui.
Bineinteles ca si cei care practica scuba diving vor face la un moment dat snorkeling atunci cand vor fi la suprafata apei; la fel se intampla si cu membrii echipelor de recuperare din largul marilor si oceanelor lumii, dar si cu "jucatorii" de hockey subacvatic sau rugby sub apa.
Cu fel de echipament e necesar pentru snorkeling?
Pe scurt, ai nevoie de un vizor, labe de inot si, bineinteles, tubul de respirat cunoscut sub denumirea de "snorkel" (eventual un costum de scufundare din neopren, in cazul in care apa in care intentionezi sa practici acest sport este foarte rece). Cu ajutorul acestor piese simple de echipament, vei reusi sa observi toate atractiile minunate ale lumii subacvatice. Nu va trebui sa depui un efort considerabil, si vei putea sa ramai in acea stare de plutire pentru perioade lungi de timp. Asadar, chiar si cei mici, dar si cei mai in varsta pot sa practice snorkeling si sa ramana in permanenta in deplina siguranta.
Tubul de snorkel are circa 30 de centimetri lungime si un diametru intre 1.5 si 2.5 centimetri; de regula are forma literei J sau L, si contine si o portiune care trebuie introdusa in gura, pentru a asigura respiratia sub apa. Exista o multime de modele de tuburi de snorkeling, unele ceva mai periculoase si recomandate celor avansati, altele foarte sigure si potrivite incepatorilor. De exemplu, mastile specifice scuba diving-ului care au asociate un tub de snorkel sunt considerate invechite si periculoase. Un tub ideal ar trebui sa aiba 40 de centimetri; un tub mai lung nu ti-ar permite sa respiri atunci cand ai dori sa sa scufunzi ceva mai mult, deoarece plamanii ar trebui sa suporte o presiune mai mare a apei. In plus, aceste tuburi au nastere unui asa-numit "spatiu al aerului mort", care apare atunci cand inhalezi aer proaspat, iar o parte din aerul expirat anterior ramane in tub si este "reciclat" in plamani, miscorand eficienta respiratiei si cauzand o acumulare de dioxid de carbon in sange.
Vizorul sau masca de snorkeling seamana cu cea folosita de cei care practica scuba diving; aceasta reuseste sa creeze un spatiu pentru aer, permitandu-ti sa vezi sub apa fara probleme. Aceste masti vin in forme si marimi diferite, si sunt facute in general din cauciuc si silicon.
Labele de inot - referitor la acestea, merita mentionate cele cu calcai, datorita gradului sporit de confort pe care le asigura.
Costumul de snorkeling (scufundare) ar fi bine sa fie unul din neopren, pentru a te feri de temperatura scazuta a apei sau de razele prea puternice ale soarelui; e nevoie si de o grosime speciala a acestui costum - de circa 3 centimetri, pentru a se asigura o sporire a gradului de plutire. Poti incerca si un tricou care sa te apere de soare, daca apa te impiedica sa porti un costum special.
Masuri de siguranta
Unul dintre cele mai mari pericole cu care se pot confrunta cei care practica snorkeling se refera la diferitele obstacole pe care acestia le pot intalni in calea lor. Deoarece snorkeling-ul presupune observarea vietii subacvatice sau a vaselor esuate pe fundul marii, celelalte "lucruri" cum ar fi jet ski-urile sau barcile pneumatice nu intra de regula in raza de observatie a practicantilor de snorkeling. Pericolul unor ciocniri accidentale este asadar prezent destul de des; o recomandare se refera la alegerea unor echipamente de culori cat mai stridente, care sa poata fi observate cu usurinta.
In plus, o alta problema cu care se pot confrunta cei care practica snorkeling se refera la expunerea indelungata la soare, aparitia arsurilor solare, care poti fi impiedicate prin purtarea unui costum special sau a unui tricou. In plus, deshidratarea este un alt factor care poate ameninta integritatea sanatatii practicantilor de snorkeling - in special a celor care stau "sub apa" timp de cateva ore bune intr-o singura zi. Asadar, trebuie sa ai grija sa te hidratezi corespunzator inainte de a face snorkeling; astfel vei reusi sa eviti si crampele musculare.
In functie de problemele de sanatate pe care le ai, ai putea sa te trezesti in toiul unui episod urat de hiperventilatie; prezenta unui prieten sau camarad intr-ale snorkeling-ului ar trebui sa te ajute mult in acest sens.
_

Acest articol a fost vizualizat de 49275 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Vine un moment in viata fiecarui alergator pe distante lungi ...

"Nu am timp sa ma antrenez..." Daca cineva ne-ar putea ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii