Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam MANCAREA SI PERSONALITATEA
MARGARINELE DE GENERATIE NOUA
GALUSTE CU PRUNE
SEX, SCANDAL SI ROCK N ROLL
Fluturari la aparatul Pec Deck


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole BORELIOZA LYME
GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
ALCOOLISMUL, UN PARIU CU VIATA INTODEAUNA PIERDUT
Exercitii pentru muschii oblici abdominali 1
Ridicarea umerilor cu gantera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TRATAMENTUL VARICELOR - INTRE SPERANTA SI DEZAMAGIRE

TRATAMENTUL VARICELOR - INTRE SPERANTA SI DEZAMAGIRE


TRATAMENTUL_VARICELO_30411.jpgVaricele (boala varicoasa), consideratii generale

Sinonime: boala varicoasa, varice hidrostatice


Definitie: in dictionarul explicativ al limbii romane (DEX) online sunt 5 definitii pentru cuvantul "varice". Toate definitiile contin termenul dilatatie, elementul "cronic" sau "permanent" si in unele definitii se face referire la: cauza acestei conditii, respectiv pierderea elasticitatii venelor, localizarea cea mai frecventa a bolii (membrele inferioare) si faptul ca termenul de varice se refera la o boala. Etimologic, cuvantul varice provine din fr. varice, lat. varix, -ricis.


Clasificare:

Dupa localizare: ale membrelor inferioare (cand spun varice medicii se refera in mod obisnuit la dilatatiile venoase localizate la nivelul membrelor inferioare); genitale; esofagiene.

Stadializare (a varicelor membrelor inferioare): o clasificare utila, este:


1. Stadiul asimptomatic. Boala exista, varicele sunt vizibile si/sau palpabile, dar pacientul nu are acuze (simptome).


2. Stadiul simptomatic: varicele "supara" pacientul. Simptomele acuzate sunt:

a. Parestezii (acuze neurologice), descrise de pacient ca: amorteli, furnicaturi, intepaturi, dureri sub forma de arsura, usturime;

b. Senzatia de "picior greu";

c. Claudicatia venoasa nocturna (crampa musculara din molet, musculatura gambei), descrisa de pacient ca o contractie (carcel) la nivelul gambei, care apare in cursul somnului.


3. Stadiul complicatiilor, cele mai frecvente fiind :

a. edemul cronic de gamba;

b. ulcerul venos cronic;

c. tromboza venoasa superficiala (uneori denumita tromboflebita);

d. dermita de staza (pielea pigmentata, "neagra");

e. hemoragia, care se poate exterioriza sau daca pielea este intacta se evidentiaza sub forma unei echimoze (vanataie) sau hematom (colectie);

f. complicatiile tratamentelor indelungate, dintre care cele mai frecvente sunt cele cutanate: alergia, manifestata sub forma unei dermatite (eczema) atopice (alergice); scleroza tesutului (grasimii) subcutanat etc.

 

Etiologie (cauza bolii): in literatura sunt invocate diverse cauze si factori predispozanti sau favorizanti, incepand cu cei genetici si nu terminand cu cei ocupationali. In realitate boala varicoasa are ca substrat un dezechilibru intre rezistenta peretelui venos (determinata de structura acestuia, conditionata genetic) si solicitarile asupra acestuia (prin presiunea sangelui din venele implicate) in cursul vietii. Avem o rezistenta diferita a peretelui venos la fel cum suntem inalti sau scunzi, bruneti sau blonzi etc. Daca la femei varicele debuteaza in cursul sarcinii destul de des, aceasta nu inseamna ca sarcina favorizeaza aparitia bolii varicoase, ci pune in evidenta un deficit de structura a venelor, care probabil, in absenta solicitarii determinata de sarcina si a laxitatii tesuturilor conjunctive (de sustinere), nu ar ajunge sa se manifeste astfel.

Patogenie (mod de producere). Boala varicoasa este un termen care desemneaza dilatarea (umflarea) venelor de la suprafata membrelor inferioare. Aceste vene, ca oricare din celelalte vene ale corpului, preiau sangele adus in regiunile respective prin artere si il conduc inapoi la inima. La membrele inferioare, sangele circula, logic, spre inima, deci de jos in sus cand omul este in pozitie ortostatica (in picioare). Sangele curge astfel impotriva gravitatiei si asa este alcatuita circulatia la om, in vene, in punctul cel mai departat de inima, adica la nivelul picioarelor (partea membrului inferior care poarta soseta), presiunea nu este suficienta sa impinga sangele pana la nivelui inimii decat cand omul sta culcat si picioarele sunt la acelasi nivel cu inima. Cand omul se ridica in picioare, inima este sus fata de picioare si presiunea in venele de la nivelul picioarelor creste cu cat este diferenta de nivel dintre inima si picioare. Sangele nu mai are astfel presiunea necesara ca sa invinga aceasta inaltime si totusi, la un om sanatos, sangele ajunge la inima printr-un artificiu de adaptare la ortostatism: prezenta valvelor venoase, care fragmenteaza coloana de sange din vene in coloane de inaltime egala cu cea dintre valvele venoase (cam 8-10 centimetri), coloane care sunt astfel usoare.

Orice alterare a sistemului valvular venos se reflecta asupra presiunii din vene si asupra sensului circulatiei, boala varicoasa avand debut de obicei la nivelul crosei venei safene mari, unde este situata cea mai importanta valva venoasa implicata in initierea bolii varicoase. Aceasta valva ostiala safena este situata undeva la nivelul radacinii coapsei, este situata in acelasi loc la toti oamenii si reprezinta radacina principala a varicelor. Pe de alta parte, exista radacini localizate si in alte locuri, la nivelul gambei si coapsei, pe unde sangele scurtcircuiteaza sistemul venos superficial si merge direct in sistemul profund care il preia spre inima. Aceste radacini, denumite de doctori perforante, au la randul lor valve care se pot strica si astfel pot devein surse suplimentare (sau unice) de alimentare a varicelor. Pe scurt si pe intelesul tuturor, varicele au o radacina principala (localizata la radacina coapsei sau in spatele genunchiului) si radacini suplimentare, care au localizari diferite la fiecare om in parte. Atunci cand omul sta in picioare si valvele de la nivelul radacinilor varicelor sunt incompetente (stricate), sangele scapa prin aceste radacini datorita presiunii si incarca (umfla) venele din suprafata si determina supararile de ordin estetic, functional si patologic si contureaza tabloul bolii varicoase.

Consideratii profilactice.

In urma celor expuse anterior, este evident faptul ca boala varicoasa este foarte greu de evitat. Ma refer aici la faptul ca nu se pot face recomandari care prin caracterul lor aduc limitari in viata oamenilor si pot determina anxietati fata de anumite profesii, stari fiziologice (frica de sarcina nu cumva sa fac varice) si sfaturile sunt doar de ordin general. Pe de alta parte, recomandarile difera in functie de etapele bolii. Cand boala nu a aparut si ne confruntam doar cu o predispozitie, recomandarile sunt de un fel, cand boala exista deja, recomandarile difera. Recomandari de genul: consultati lunar un specialist flebolog, purtati ciorapi elastici, luati detralex etc. sunt de obicei cu caracter comercial si de cele mai multe ori contextul in care apar si schema de prezentare traduc lipsa de specializare si profesionalism in domeniu.

Consideratii terapeutice.

Deriva din intelegerea bolii expusa foarte sumar anterior si cu intentia de a vorbi pe intelesul oamenilor care nu au o formatie medicala. Boala are un mecanism mecanic de producere. La un moment in viata, una din valvele safenelor (mica sau mare) sau perforantelor, solicitata mai mult decat poate rezista (mai exista si alte mecanisme si teorii in etiopatogenia bolii varicoase, care nu au fost expuse din motive didactice si pentru a nu crea confuzii si incarca mintea cititorului cu date care sunt strict medicale si care nu schimba situatia si intelegerea bolii in mod esential) si prin aceste valve stricate sangele scapa inapoi si umfla venele superficiale si dau simptomele si semnele pentru care pacientul se prezinta la medic. Odata boala varicoasa aparuta, aceasta nu mai da inapoi si de fiecare data cand pacientul sta in picioare, varicele se umfla prin sangele care nu mai este oprit de valvele stricate. Tendinta naturala este de crestere a varicelor si de progresie a bolii intr-un ritm care variaza de la un pacient la altul.

Tratamentul poate merge pe 3 directii:

1. Fara tratament: pacientul suporta evolutia naturala a bolii, simptomele si eventualele complicatii;

2. Tratament conservator: poate incetini evolutia bolii, reduce simptomele si frecventa complicatiilor;

3. Curativ: este tratamentul chirurgical, corect si complet, efectuat de specialist. Un tratament complet si corect vindeca boala, face sa "dispara" complet sau cat mai complet dilatatiile varicoase si previne recidiva. Tratamentul chirurgical complet si corect conduce si la vindecarea complicatiilor.

Intrebari frecvente:

· Cine imi poate spune daca sa ma operez sau nu, ca am auzit, de la cineva care s-a operat (vecina, colega de servici, etc.) ca varicele s-au facut la loc.

· Care este cel mai bun tratament de varice? Operatia sau medicina alternativa?

· Care este cea mai buna clinica pentru operatia de varice?

· Am ulcer varicos de multi ani. M-am tot internat la dermatolog si ulcerul apare si dispare cum vrea. Ce pot face pentru a scapa de ulcerul varicos?

· Doresc sa scap de varice. Care este cel mai bun tratament pentru asta?

· Se poate muri din varice?

· M-am operat o data de varice, au reaparut, mi-e frica sa ma operez inca o data. Ce este de facut in situatia asta?

· Lista intrebarilor este deschisa. Intrebati si vi se va raspunde. Completam astfel lista intrebarilor si a raspunsurilor.

Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta

Paragraful precedent contine cateva dintre intrebarile determinate de confuzia generala generata de foarte multe metode de tratament existente la ora actuala pentru una si aceeasi boala. Tratamentul profilactic poate intarzia aparitia bolii. Tratamentul conservator poate incetini evolutia bolii si reduce frecventa si gravitatea complicatiilor. Tratamentul curativ, cu intentia de eradicare (vindecare) a bolii are rezultate variabile intre dezamagire si speranta si acesta este de fapt subiectul articolului si obiectul discutiei care urmeaza.

Dezamagire: este un termen care se refera la starea mentala produsa de diferenta dintre o asteptare si ceea ce se intampla de fapt in realitate. O cautare pe internet cu termenii varice, boala varicoasa, tratamentul chirurgical al bolii varicoase, operatii varice, terapia cu laser a varicelor, terapia cu radiofrecventa a varicelor, scleroterapia etc. conduce la milioane de rezultate, dintre care unele promoveaza cutare metoda de tratament, clinica, medic (adesea chirurg generalist, dar si plastician, uneori vascular sau cardiovascular), altele conduc la articole stiintifice pe aceasta tema, forumuri de discutii, medicamente folosite in tratamentul bolii varicoase si multe alte rezultate care nu fac altceva decat sa incurce intelegerea bolii si alegerea unei metode, a unei clinici (spital), a unei anumite abordari (specialitati) si in final a medicului care sa se ocupe de varicele pacientului. Dezamagirea in tratamentul bolii varicoase este data de diferenta intre rezultatul promis de medic si ceea ce pacientul primeste de fapt. Dezamagirea poate aparea fata de un fapt consumat (m-am operat si varicele au reaparut sau imi este mai rau dupa operatie) sau fata de o intentie blocata (vreau sa ma operez de varice, dar am auzit ca se refac).

Speranta: este un termen care refera la starea mentala produsa de o situatie neplacuta prezenta (prezenta bolii varicoase la un anumit pacient) atunci cand exista perspective de rezolvare a problemei.

Atat dezamagirea, cat si speranta sunt realitati concrete in tratamentul bolii varicoase, fiind resimtite de pacienti si de doctori.


Realitatea in tratamentul bolii varicoase:


1. De partea pacientilor:

a. exista pacienti predispusi sa faca varice,

b. unii care au boala varicoasa si nu cunosc acest lucru,

c. pacienti care stiu ca au varice si nu urmeaza nici un tratament,

d. pacienti care urmeaza tratament conservator,

e. pacienti operati, care tot au varice,

f. pacienti operati si care nu mai au varice.


2. De partea medicilor:

a. Medici de medicina generala (de familie), care pun diagnosticul bolii si fac primele recomadari terapeutice; la acestia se intorc pacientii rezolvati de chirurg si medicul de familie are ocazia de a evalua obiectiv rezultatul tratamentului chirurgical;

b. Medici de chirurgie generala, care opereaza varice;

c. Medici chirurgi plasticieni, care opereaza si ei varice;

d. Medici specialisti in chirurgia vasculara sau cardiovasculara,

e. Medici cu specializare in flebologie, care pot proveni din orice disciplina (medicala sau chirurgicala), specializare care are durata de aproximativ 2 ani (in Romania aceasta disciplina nu este conturata).

 


TRATAMENTUL_VARICELO_42866.png










Dr. Cacovean Adrian

Medic primar chirurgie vasculara

Medic specialist chirurgie cardiovasculara

Doctor in stiintele medicale

Competenta in ecografia Doppler vasculara



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 129242 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Articole din aceeasi categorie

STRETCHING ASISTAT
Atunci cand ne trezim din somn ne intindem. Este un ...
CELULITA CELULITA
Opt femei din zece au aceasta problema. De fapt ce este ...


SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care ...
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care ...


Alte articole despre Sanatate





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii