Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TRENDURI PENTRU ANTRENAMENTELE ANULUI 2013
CELE MAI FRECVENTE GRESELI PE CARE LE FAC CEI CE MERG LA SALA
AVOCADO
Flotari la banca
COMPORTAMENTUL PASIV-AGRESIV - CUM IL RECUNOSTI?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Ciclul greutatii
TRATAMENTUL INTINDERILOR
CAFEINA
CELULITA
Proiectul 42 pentru o sansa
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de patrunjel Fierbinte
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » SUPRAANTRENAMENTUL - UN PAS SPRE BOALA

SUPRAANTRENAMENTUL - UN PAS SPRE BOALA


Supraantrenamentul este inamicul numarul 1 al sportivilor, dupa accidentari. Supraantrenamentul apare ca urmare a dezechilibrului dintre "cantitatea" de stres la care este supus organismul si capacitatea acestuia de a se adapta. Supraantrenamentul conduce la diminuarea fortei si marimii si poate creste probabilitatea imbolnavirii.

Iata o lista cu cateva simptome ale supraantrenamentului:

- Reducerea dimensiunii musculaturii si fortei

- Recuperarea dupa antrenament este mai lunga decat in mod obisnuit

- Frecventa cardiaca de repaus este crescuta

- Tensiune arteriala crescuta dimineata, la trezire

- Dureri articulare si musculare

- Cefalee

- Tremor al extremitatilor

- Senzatie de oboseala

- Apatie

- Insomnie

- Pierderea sau scaderea apetitului

- Accidentari

- Diverse afectiuni

Ce mecanisme biochimice stau la baza starii de supraantrenare?

Dupa debutul unui antrenament ce consta in exercitii cu intensitate crescuta, in organism se secreta cortizol, un hormon care stimuleaza mecanismele de divizare a proteinelor in aminoacizii constituenti, care vor fi condusi ulterior la ficat unde vor fi transformati in glucoza (in procesul numit "gluconeogeneza").

Cu cat este mai lung antrenamentul, cu atat este secretat mai mult cortizol si deci cu atat mai multa proteina va fi distrusa. Se intra astfel intr-o "stare catabolica" si cum cel mai mare "depozit" de proteine se gaseste la nivel muscular, va inchipuiti unde va merge intai cortizolul. Studii stiintifice au aratat ca o ora de antrenament de forta va mari cantitatile de proteine la nivelul sistemelor imun si muscular, insa continuarea antrenamentului peste o ora va initia distrugerea acestor depozite.Supraantrenamentul se manifesta printr-o stare fizica proasta, care in cel mai bun caz are aspectul unei raceli, insa in cazuri mai nefericite poate provoca intinderi si chiar rupturi ale ligamentelor si tendoanelor, deoarece acestea sufera deteriorari structurale prin alterarea integritatii proteinelor.

"Vinovat" este cortizolul. Imediat dupa un efort de mare intensitate, organismul secreta acest hormon, care numara printre functiile principale transportul proteinelor la ficat, pentru a fi convertite in glucoza si utilizate ca substrat energetic. De ce sunt slabite in acest fel mecanismele de aparare ale corpului? Deoarece tot sistemul imun al omului are la baza proteine si daca acestea sunt in cantitate prea mica, in cele din urma va avea de suferit si sistemul imunitar.

Dr. L.Nieman, cercetator la Universitatea ameicana "Loma Linda" a descoperit ca atietii care se antreneaza de doua ori mai intens decat este normal recomandat vor inregistra de doua ori mai multe infectii virale, printre care si gripa. Dr. Nieman a studiat nivelul de cortizol in sange al acestor atieti. El a constatat ca dupa numai un singur antrenament de forta, cortizolemia acestor sportivi a crescut cu 60% fata de valoarea bazala.Printre primele celule care au avut de suferit datorita afectarii homeostaziei proteinelor au fost celulele limfocitare T, adica cele care formeaza prima linie de aparare impotriva infectiilor. Sistemul imunitar sufera o limitare cu mai mult de 30 de procente. Totusi, s-a constatat ca acest fenomen dureaza numai 6-8 ore.Probabil ca nu sunteti foarte impresionati de cele prezentate si va ganditi ca nu este prea mare riscul la care este supus organismul timp de 6-8 ore.

Ei bine, Dr. Nieman si alti oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca dupa cateva zile de solicitare prin asemenea exercitii, perioada de risc se lungeste progresiv, pana in momentul cand productia de celule T se opreste. In plus, se inregistreaza o scadere a nivelului imunoglobulinelor, prima linie de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor, fiind afectata mai ales productia de IgA, o imunoglobulina ce se gaseste si in saliva.Concluzia cercetatorilor este ca atietii isi pun in pericol prin supraantrenament nu numai programul de dezvoltare musculara, ci si starea de sanatate. Recomandarea lor este sa limitati durata antrenamentelor de forta la o ora sau chiar mai putin, ceea ce va reduce cantitatea de proteine ce vor fi catabolizate.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 59868 ori.



Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.


Dieta pentru cei care slabesc greu

15 Mai 2023

Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.

In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(11 Septembrie 2013 22:15) Ples Ovidiu a spus

Informatii utile.Chiar o sa ma ajute.Eu faceam cate 3 ore de antrenament in fiecare zi.Ms de informatii


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii