Sunteti aici :: Nutritie » SUPLIMENTELE SI MASA MUSCULARA
SUPLIMENTELE SI MASA MUSCULARA
Pentru multi dintre cei care trag de fiare, dezvoltarea masei musculare este o preocupare care le da multa bataie de cap. In ajutorul lor vin nenumarate tipuri de suplimente nutritive, dintre care unele nu sunt foarte bine cunoscute si tocmai de aceea as vrea sa vorbim putin despre ele. Dezvoltarea masei musculare poate fi redusa la o "simpla" ecuatie - trebuie ca sinteza proteica sa fie mai eficienta decat catabolizarea structurilor musculare. Piata suplimentelor nutritive este intr-o continua expansiune. Permanent apar noi produse, iar cercetatorii se intrec in a realiza studii cu ajutorul carora sa gaseasca suplimente mai eficiente.
Suplimentarea cu enzime (proteaze) poate reduce gravitatea suplimentesi durata microtraumatismelor rezultate in urma antrenamentelor intense. Iata un studiu care dovedeste acest lucru. Un grup de 10 barbati a fost pus sa alerge timp de 30 de minute pe o banda cu inclinatie de 10%, la 80% din frecventa cardiaca maxima. Participantii la studiu au primit fie 2 tablete continand proteaze (325 mg enzime pancreatice, 75 mg tripsina, 50 mg papaina, 50 mg bromelaina, 10 mg amilaza, 10 mg lipaza, 10 mg lizozim, 2 mg chimotripsina) sau un placebo, de patru ori pe zi, incepand cu o zi inainte de antrenamente si durand in total 4 zile. Ce s-a observat? Grupul care a primit suplimentul continand proteaze a demonstrat o refacere mai buna a functiei contractile si de asemenea, s-a observat o reducere a intensitatii febrei musculare dupa antrenamentele de alergare, in comparatie cu grupul care a primit placebo. Cu alte cuvinte, refacerea a fost mai rapida si discomfortul cauzat de febra musculara, mai redus.
Un alt studiu si-a indreptat atentia catre suplimentarea cu glicin-arginin-acid-alfa-ketoisocaproic (GAKIC), dupa antrenamente constand in sprinturi repetate. Zece barbati au participat la un studiu randomizat, dublu-orb, controlat placebo. In cadrul acestui studiu au efectuat 2 antrenamente, la o distanta de 7 zile unul de celalat. Subiectii au consumat fie 11,2 g GAKIC sau o substanta placebo. Rezultatele au aratat ca cei care au primit GAKIC au beneficiat rezultate mai bune la sprinturile repetate, decat cei care au primit doar placebo. Ceea ce inseamna ca persoanele care se antreneaza facand eforturi repetate, intrerupte de pauze (cum se intampla si in culturism), vor obosi mai greu si vor putea sa faca mai bine fata efortului. Asadar, acest supliment afecteaza indirect dezvoltarea masei musculare, pentru ca permite efectuarea unor antrenamente mai intense.
O alta combinatie de aminoacizi a atras atentia cercetatorilor: arginina si lizina, care sustin sinteza proteica, plus HMB (hidroxi-metilbutirat), care reduce catabolizarea proteinelor. Pare sa fie o combinatie interesanta - iei ceva care sa amplifice sinteza proteinelor si altceva care sa reduca degradarea lor. A fost realizat un studiu randomizat, dublu-orb, asupra unui grup de femei varstince, care au primit combinatia mai sus amintita (2 g HMB, 5 g arginina, si 1,5 g lizina) sau un placebo. Dupa 12 saptamani, s-a remarcat o crestere considerabila a mobilitatii la persoanele care au primit combinatia si nici o modificare la grupul placebo. De asemenea, la femeile care au primit suplimentele, s-a constatat o crestere a circumferintei membrelor, a fortei membrelor inferioare si prizei manuale, precum si o dezvoltare generala a masei musculare. Constatarea finala a fost ca sinteza proteica a crescut per total cu 20%.
Un alt studiu si-a indreptat atentia asupra administrarii anumitor combinatii de nutrienti dupa antrenamente. A fost observata sinteza proteica in cazul administrarii unei combinatii de proteine din zer, aminoacizi liberi si carbohidrati, in comparatie cu administrarea unei cantitati de carbohidrati (per total avand aceeasi valoare energetica, ca si combinatia amintita), dupa un antrenament de forta. Astfel, 8 subiecti au primit 77 g carbohidrati, 17,5 g proteine si 5 g aminoacizi liberi, la o ora dupa antrenament, sau 100 g carbohidrati. S-a remarcat faptul ca cei care au primit combinatia de nutrienti s-au bucurat de o mai buna refacere dupa efort si o mai accentuata sinteza proteica. Concluzia este ca dupa un antrenament este de preferat sa alegeti un supliment cu concentratie de 25-30% proteine si sa luati cateva comprimate de aminoacizi liberi.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 65079 ori.
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023
„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023
Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Nutritionistul vrea ca tu sa intelegi aceste lucruri!
9 Ianuarie 2023
Daca si tu ai dileme cand vine vorba de slabire cu nutritionist, ramai aici pentru ca iti voi spune ce e bine sa stii inainte sa intri in cabinet!
Cunoscuti si ca „politia mancarii”, nutritionistii sunt spaima pofticiosilor care vor sa slabeasca. Dietele plictositoare si neatragatoare, gandul ca vor manca doar salata si broccoli pentru o buna perioada de timp ii face pe multi sa renunte la regim… inainte de a incepe. Plus ca e complicat sa slabesti, sunt prea multe reguli, exceptii si informatii care se contrazic. Rosiile ingrasa? Pot sa mananc paine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?
E destul de ok Metadrolul. Si eu l-am folosit pe o perioada de 3 luni de zile si rezultatele au fost unele destul de bune!
(19 Decembrie 2013 11:30)Martin a spus
Eu am folosit dintotdeauna suplimente si fac sala de ceva vreme. Am 6 luni deja de cand iau Metadrol, un supliment natural facut din plante si se pare ca pe metabolismul meu merge de minune. Rezist mai mult la sala si mi-am crescut kilogramele la gantere. Sper s-o tin tot asa:)
(28 Noiembrie 2010 22:45)Ivanescu Andrei a spus
Cum am mai spus,nu au efecte secundare,puteti lua!
Nu confundati suplimentele nutritive cu steroizii cum fac unii gen Ignat!
(20 Noiembrie 2010 00:15)Ignat Ene a spus
Ivanescu Andrei,nu mai dezinforma! nu stie NIMENI ce efecte au asupra fiecarui indivif anumite suplimente.Nici macar alimentele uzuale,consumate in cantitati mari. Sa spui ca intr-o industir nereglementata de legi clare, suplimentele sunt sigure, este o mare aberatie!. wake up!
(30 August 2010 20:14)Ivanescu Andrei a spus
Salut,suplimentele nutritive nu au efecte secundare,nu o sa iti cauzeze nici o problema!
(11 Februarie 2010 23:07)mihai vlasceanu a spus
buna ziua! intrebarea mea este ce probleme ne poate aduce proteinele naturale sau daca ne face probleme in timp(de exemplu peste ani)?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii